Adina Florea, întrebată ce se întâmplă dacă vineri Kovesi nu se prezintă la audiere: Există modalităţile de citare şi de aducere a persoanei cercetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Secţiei de anchetare a magistraţilor, Adina Florea, a declarat, joi, că, dacă Laura Codruţa Kovesi nu se va prezenta la audierea de vineri, există măsuri procesuale referitoare la modalităţile de citare şi la aducerea persoanei cercetate.

„Nu antamăm activităţile şi nu antamăm niciun fel de subiect care să nu aibă o bază legală. Este o activitate în curs de urmărire penală, care prezintă o importanţă egală cu orice activitate de urmărire penală desfăşurată în orice altă speţă. Se respectă exact aceleaşi drepturi procesuale care i se respectă şi trebuie să fie cunoscute de fiecare persoană în parte. Nu se lucrează şi nu se analizează absolut nimic cu dublă măsură. (...) Nu discutăm în alt cadru decât în acela procesual şi acela legal”, a declarat Adina Florea la plecarea de la CSM.

Întrebată ce se va întâmpla dacă fosta şefă a DNA nu se prezintă vineri la audieri, Florea a răspuns: „Există măsuri procesuale, acelea referitoare la modalităţile de citare şi la aducerea persoanei cercetate”.

„În citaţie nu se descriu faptele, doar se indică, este o activitate procedurală. Este vorba despre denunţul lui Ghiţă”, a mai spus Adina Florea.

Şefa Secţiei de anchetare a magistraţilor, Adina Florea, a declarat, joi dimineaţă, că dosarul în care este citată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în urma plângerii lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. Florea a precizat că se vor respecta drepturile tuturor şi în primul rând legea.

Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a anunţat, miercuri seara, la Europa FM, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ea susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.

Plângerea lui Ghiţă împotriva Codruţei  Kovesi

Pe 9 decembrie anul trecut,Sebastian Ghiţă a anunţat, că a reclamat-o la Secţia pentru anchetarea magistraţilor pe Codruţa Kovesi pentru constituire de grup infracţional organizat. Acesta susţinea că Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa. A doua zi, Adina Florea cea care ar fi trebuit să-i ia locul lui Kovesi la şefia DNA, a anunţat că ea va analiza plângerea lui Ghiţă.La doar două luni distanţă de la acel moment, Laura Codruţa Kovesi a fost informată că este suspectă de abuz în serviciu, mărturie mincinoasă şi luare de mită. 

Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa, fostul partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, de numele căruia se leagă scandalul falimentării FNI.

„Am dat bani pentru că mi-a cerut doamna Kovesi. La acel moment nu am perceput-o ca fiind o chestiune aşa cum este, ca fiind mită. Era procurorul general al României, ştiţi cum au fost vremurile. Kovesi, mai în glumă, mai în serios, spunea şi ce avantaje ai dacă te ai bine cu ea şi ce rele poţi să păţeşti. Kovesi a cerut suma personal, a avut discuţia personal cu mine, şi viza interesul ei personal. Kovesi are un stil de-a face lucrurile, aşa, nazist, extrem de agresiv şi dur”, spunea pe 9 decembrie Sebastian Ghiţă, anchetat de DNA pentru mai multe fapte de corupţie.

Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală de curând, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei.

Parchetului General a mai cercetat această cauză şi a ajuns la concluzia că de extrădarea lui Nicolae Popa s-a ocupat Ministerul de Interne, nu DNA.

Poliţia Română a reacţionat anul trecut şi a spus că în cazul aducerii în ţară au fost respectate procedurile.

"Procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică.

Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne", explică Poliţia Română, în 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite