Adina Florea a câştigat concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie: Niciodată nu am fost aservită politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Adina Florea a susţinut, la interviul pentru şefia secţiei de anchetare a magistraţilor că, în pofida informaţiilor vehiculate în spaţiul public, ea este un procuror independent, că nu este "aservită politic” şi că nimeni nu a încercat să îi impună o anumită acţiune sau idee.

UPDATE Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj (9,86) în cadrul interviului organizat pentru desemnarea noului procuror şef al Secţiei Speciale. 

Ea a câştigat concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere. Numirea urmează să fie făcută prin decizia plenului CSM, care se pronunţă joi pe această temă.

Ceilalţi doi contracandidaţi, Eugen Iasinovschi (8,85) si Bogdan Pirlog (3,25) au obţinut note inferioare. Rezultatele sunt definitive si nu pot fi contestate.

Adina Florea a declarat, la interviul pentru şefia Secţiei Speciale de la CSM, că este un procuror independent şi, contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, ea nu este „aservită politic” şi nimeni nu a încercat „să îi impută” o anumită acţiune sau idee.

„Niciodată, în toată activitatea mea profesională, nu am fost aservită politic. Activitatea s-a desfăşurat cu respectarea legii, astfel cum am jurat când am intrat în profesie. Niciodată, în activitatea mea profesională nu am desfăşurat altfel de activităţi decât cele care corespund atribuţiilor care guvernează activitatea procurorului. (...) Am fost un procuror independent şi sunt independent, indiferent de ce se vehiculează. Nimeni nici nu a încercat să îmi impută vreo idee la ceea ce aş fi putut să desfăşor în activitatea derulată din punct de vedere profesional”, a declarat Adina Florea, în faţa comisiei de concurs pentru şefia Secţiei Speciale.

Florea mai vorbit şi despre deficienţele constatate, pe care le va remedia, dacă va fi desemnată şef al Secţiei: „Au fost situaţii intâlnite în practic, în care dosarele constituite cu privire la infracţiuni pretins săvârşite de magistraţi au stat pe rolul organelor judiciare fără ca măcar să fi fost începută urmărirea penală in rem. Cu toate acestea, aceste dosare au rămas în nelucrare”.

Aceasta a spus şi că a observat că au fost autorizate interceptări ale magistraţilor fără ca rezultatele măsurilor de supraveghere tehnică să devină, ulterior, probe în dosarele penale, iar perioada lungă de interceptare putea să exercite presiune.

„Au fost situaţii nu puţine, din păcate, şi din punctul meu de vedere este trist, când s-au solicitat şi autorizat măsuri de supraveghere tehnică faţă de magistraţi fără ca, ulterior, rezultatele măsurilor de supraveghere tehnică să devină mijloc de probă în dosarul penal, deşi perioadele de supraveghere tehnică sunt suficient de mari cât să exercite o anumită presiune asupra magistratului chemat să înfăptuiască justitţia în mod independent şi în numele legii”, a declarat Adina Florea.

Bogdan Pîrlog a cerut recuzarea celor 3 judecători din comisie

Procurorul Bogdan Pîrlog, candidat pentru şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor, a precizat pentru că a formulat o cerere de recuzare a unor membri CSM care fac parte din comisia de concurs, între care şi pe preşedintele Consiliului, Lia Savonea.

Procurorul Bogdan Pîrlog nu s-a prezentat, marţi, la sediul CSM pentru a susţine, în faţa comisiei de concurs din CSM, interviul pentru funcţia de şef al Secţiei, deoarece aşteaptă un răspuns privind recuzarea unor membri. Procurorul a precizat că a cerut recuzarea Liei Savonea (preşedinte CSM), Simona Marcu şi Nicoleta Ţînţ.

Iasinovschi: Secţia Specială ste vitală pentru sistemul de justiţie

„Nu pot face eu comparaţie (între candidaţi, n.r.). Comparaţia o s-o facă comisia. (...) A fost criticată pentru că nu este bine cunoscută. (...) Este vitală pentru sistemul de justiţie. Dacă vă uitaţi la standardele de calitate ale personalulyui selectat pentru această secţie şi de garanţiile de care beneficiază, o să realizaţi că este o diferenţă foarte mare”, a declarat procurorul Sorin Iasinovschi, înainte de interviul pentru şefia Secţiei de Anchetare a magistraţilor.

Întrebat dacă Secţia a procedat corect privind retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă, procurorul a subliniat că nu se poate pronunţa, însă „cel care a luat decizia probabil că a avut argumente solide ca să le retragă”. De asemenea, Iasinovschi consideră că pentru a lucra în cadrul Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, un procuror trebuie să respecte mai multe standarde decât cele necesare pentru a activa în cadrul DNA.

„Evident (sunt standarde mai ridicate decât pentru DNA, n.r.), uitaţi-vă ce experienţă se cere. (...) Problema e că nu e suficient cunoscută, iar trauma creată sistemului judiciar prin derapajele care au existat după 2014 au creat o mare suspiciune, s-a creat povestea drobului de sare din povestea lui Creangă. Frica, chiar dacă este imaginară, oamenii se tem. Odată ce ai trebut prin nişte traume, e greu. Trebuie să mai treacă o perioadă de timp. (...) Un magistrat informat nu ar avea motive să conteste această secţie”, a mai spus acesta.

Adina Florea, Sorin Iasinovschi şi Bogdan Pîrlog sunt cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Aceştia sunt programaţi pentru a susţine, marţi, interviurile în faţa unei comisii formate din membrii CSM, însă Pîrlog nu s-a prezentat pentru că a recuzat câţiva membri din comisia de concurs.

Interviurile au loc în contextul în care funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite