UPDATE Adina Florea, admisă ca procuror în Secţia de investigare a magistraţilor: „Lupta anticorpţie nu scuză erorile judiciare”

UPDATE Adina Florea, admisă ca procuror în Secţia de investigare a magistraţilor: „Lupta anticorpţie nu scuză erorile judiciare”

Adina Florea

Procurorul Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei la şefia DNA, a fost admisă pe funcţia de procuror în Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Florea a declarat în faţa membrilor CSM că cele două candidaturi nu au legătură una cu alta, adăugând că la DNA îşi doreşte să aducă un plus, astfel încât structura să-şi îndeplinească obiectivele specifice.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Pentru funcţia de procuror-şef a fost admisă Florena Esther Sterschi. Ea este înscrisă în acest moment în procedura de ocupare a şefiei Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi, dar CSM a avizat-o negativ.
 
Comisia i-a respins pe ceilalţi candidaţi: Elena Iordache - lăudată de Tudorel Toader -, Viorel Cerbu şi Iuliana Olteanu. Pentru funcţiile de procuror au fost admişi: Adina Florea - care este candidată şi pentru şefia DNA, Codruţa Chindea, Sorin Eugen Iasinovschi şi Iuliana Olteanu - care a candidat şi pentru funcţia de procuror-şef.
 
UPDATE Adina Florea a declarat, vineri, că dacă va fi numită de către preşedintele Klaus Iohannis în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) va ocupa postul respectiv, respingând ideea că este ”o variantă de rezervă” candidatura pentru un post de procuror în cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.
 
”Dacă mă numeşte domnul preşedinte o să merg la DNA”, a spus, vineri, Adina Florea, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde a fost audiată pentru că şi-a depus candidatura pentru un post de procuror în cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. 
 
Întrebată dacă înscrierea la acest concurs este o variantă de rezervă, Adina Floarea a spus: ”Nu, nu e deloc o variantă de rezervă”. 
 
***
Ştirea iniţială: Adina Florea a susţinut vineri interviul pentru o funcţie de procuror în Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie în faţa membrilor CSM.
 
„Candidatura mea la DNA rămâne, sunt în cursul unei proceduri. Cred în această candidatură, am depus-o pentru că am crezut că pot aduce un plus la DNA astfel încât structura să-şi ducă la îndeplinire obiectivele pe care le are. Candidatura la DNA nu are legătură cu această candidatură, de procuror de execuţie. Îmi doresc să instrumentez dosare, aşa cum fac şi acum, prin urmare nu cred că pot fi confundate cele două candidaturi”, a declarat Adina Florea, întrebată de membrii CSM despre cele două candidaturi.
 
Una din întrebările ce i-au fost adresate a fost dacă „poate scuza lupta anticorupţie erorile judiciare?”. „În niciun caz, aceste erori nu pot scuza un demers, oricât de important ar fi el. Iar lupta anticorupţie este un demers important al societăţii noastre”, a declarat Adina Florea, cea care a fost nominalizată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
 
Adina Florea a mai declarat că, deşi cauzele care-i privesc pe amgistraţi nu ar trebui să aibă un specific aparte, ele sunt importante pentru a da încredere în independenţa justiţiei.
„Potrivit principiului că toţi suntem egali în faţa legii, aceste cauze nu ar trebui să aibă un specific aparte. Însă, pe de altă parte este important să asigurăm societatea că soluţiile date de judecători sau procurori nu depind de presiuni la adresa lor”, a susţinut aceasta în faţa comisiei.
 
Întrebată de asemenea despre importanţa bunei credinţe şi sincerităţii, Adina Florea a spus că pentru ea, ambele sunt importante şi că inclusiv în activitatea sa de-a lungul anilor a încercat să aibă o conduită potrivită indiferent de persoana pe care a avut-o în faţă.
 
„Este important să fim sinceri cu noi înşine şi cu cei din faţa noastră. Indiferent dacă sunt colegii noştri sau subiecţii procesuali. În toată activitatea mea am considerat că este necesar să am o conduită sinceră şi respectuoasă indiferent de persoana pe care o aveam în faţă, pentru că fiecare om răspunde pentru ceea ce face, dar asta nu înseamnă că trebuie să adopţi un comportament prin care să îi calci în picioare demnitatea”, a spus Adina Florea.
citeste totul despre: