Adina Florea alături de Tiberiu Niţu, „în cărţi“ pentru un post la Inspecţia Judiciară. Ce alte nume grele mai caută acest refugiu DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Florea ar putea fi colegă la Inspecţia Judiciară cu fostul procuror general al României Tiberiu Niţu, dar şi cu fostul şef DIICOT Felix Bănilă şi cu fosta şefă CSM Oana Schmidt Hăineală
Adina Florea ar putea fi colegă la Inspecţia Judiciară cu fostul procuror general al României Tiberiu Niţu, dar şi cu fostul şef DIICOT Felix Bănilă şi cu fosta şefă CSM Oana Schmidt Hăineală

Fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu, fostul şef al DIICOT Felix Bănilă, fosta şefă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Oana Schmidt-Hăineală şi Adina Florea – procuror la Secţia Specială sunt numele care se regăsesc pe „lista scurtă” pentru câte un post la Inspecţa Judiciară, conform unui document intrat în posesia „Adevărul”.

Inspecţia Judiciară, condusă de judecătorul Lucian Netejoru, a declanşat un concurs pentru ocuparea a 15 posturi vacante de inspectori judiciari, 6 posturi la Direcţia de inspecţie pentru judecători şi 9 la Direcţia de inspecţie pentru procurori. Concursul se va finaliza pe 21 mai 2020, potrivit site-ului IJ.

Cine candidează

În ianuarie 2016, Tiberiu Niţu ocupa funcţia de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din care şi-a dat demisia pe fondul acuzării în dosarul „Girofarul”. La mai bine de doi ani de cercetări, DNA a anunţat că, în ceea ce-l priveşte, procurorii au dispus clasarea.

Felix Bănilă a demisionat de la şefia DIICOT, în octombrie 2019, după ce preşedintele României i-a cerut acest lucru şi l-a criticat pentru modul în care a gestionat ancheta, în cazul Caracal.

Pe 3 februarie, Ministerul Justiţiei a anunţat că Oana Schmidt Hăineală a fost respinsă pentru funcţia de adjunct al şefului DIICOT. 

Oana Schmidt Haineala a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioda în care Florin Iordache era ministru şi a fost audiată ca martor în dosarul în care DNA a anchetat modul în care a fost adoptată controversata Ordonanţă de Urgenţă 13. Presa a relatat la acea vreme că Hăineală ar fi contribuit la redactarea OUG. De altfel, Hăineală a fost revocată din funcţie în contextul scandalului OUG 13, la solicitarea procurorului general de atunci Augustin Lazăr.

Adina Florea s-a retras din procedura de numire la şefia Secţiei Speciale, după ce plenul CSM a amânat de 7 ori validarea ei. Adina Florea a fost respinsă şi de la şefia DNA de preşedintele Klaus Iohannis. Ca procuror de caz, Adina Florea a instrumentat dosarele Laurei Codruţa Kovesi, actuala şefă a Parchetului European.

Pe aceeaşi listă se regăsesc Silviu Vasile Ciocoiu de la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Bogdan Codreanu de la Parchetul Tribunalului Braşov, Elena Iolanda Isac de la Parchetul Judecătoriei Oraviţa, Ştefan Majeri de la Parchetul Triibunalului Bucureşti, Mihaela Munteanu de la Parcetul Curţii de Apel Bacău, Carmen Ligia Oprea de la Parchetul Tribunalului Ilfov, Adriana Romanescu Papu de la DIICOT Central, Lucian Sorin Stănescu de la Parchetul Tribunalului Suceava şi Ioana Ursache de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Inspectorii judiciari sunt cei care desfăşoară controale la parchete, verifică modul de soluţionare a dosarelor, analizează solicitările Ministerului Finanţelor Publice pentru stabilirea erorii judiciare şi pot propune măsuri de sancţionare a magistraţilor, care pot ajunge pana la excluderea din magistratură.

Inspecţia Judiciară a fost aspru criticată în ultimul raport MCV. Comisia Europeană a acuzat Inspecţia judiciară că a iniţiat proceduri împotriva magistraţilor care s-au opus modificărilor promovate de PSD în privinţa legilor justiţiei şi a Codurilor penale şi că a pus presiune pe instanţa supremă. 

„Au continuat să fie iniţiate proceduri disciplinare împotriva magistraţilor, inclusiv a şefilor instituţiilor judiciare care se opun reformării sistemului judiciar​ (...) În perioada de referinţă s-a înregistrat, de asemenea, o creştere puternică a presiunilor asupra Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este instanţa competentă pentru numeroase procese de corupţie la nivel înalt", se menţionează în raport.

Şeful Inspecţei Judiciare, Lucian Netejoru a fost acuzat că a plagiat aproape tot conţinutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, pe care a susţinut-o în 2010 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti.

Mai mult, fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că şeful Inspecţiei Judiciare, a făcut parte din Loja Masonică, lucru pe care nu l-a trecut în declaraţia de interese. Ancheta „in rem” a procurorilor anticorupţie a fost închisă deoarece fapta s-a prescris. 

Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite