Adevărul Live, ora 16.00: Black Cube, servicii private de intelligence, armate private, putere privată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş este invitatul jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live. FOTO Eduard Enea
Ioan Talpeş este invitatul jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live. FOTO Eduard Enea

Pornind de la cazul Black Cube şi de la acţiunea sa lamentabil şi neprofesionist eşuată în România, vă propunem o discuţie despre existenţa şi metodele de operare ale serviciilor private de intelligence, dar şi despre cum au fost constituite companiile care propun şi servicii care depăşesc acest domeniu, companii care dispun de formaţiuni de protecţie, de fapt mercenari ultraprofesionişti, care acţionează acum în diferite părţi ale lumii.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

În ce moment aceste activităţi pot, realmente, scăpa de sub control şi să intre pe curs direct de coliziune cu interesele statelor şi cu activitatea serviciilor de informaţii dintr-o ţară sau alta? Sunt ele oare integrate în regula generală a tuturor operaţiunilor clandestine Black Ops în care participanţii sunt avertizaţi că, în caz de probleme, statul de provenienţă şi autorităţile sale vor emite imediat un comunicat în care să spună că nu au niciun amestec în toată poveste? Sau vorbim despre activităţi chiar dincolo de această limită, despre companii care acţionează chiar sub comanda sau la ordinul unor state sau guverne pentru a asigura un anumit tip de operaţiuni sensibile care nu pot fi încredinţate propriilor servicii de informaţii?

Iată câteva dintre întrebările cu care va debuta emisiunea realizată de jurnalistul Cristian Unteanu, aşteptând răspunsurile invitatului său, generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.

Lămuriri referitoare la cazul BlackCube

„Este vorba de interese particulare, de grup“, apreciază fostul director al SIE, referindu-se la acuzaţiile de spionare a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi aduse firmei israeliene Black Cube.

„Problema trebuie privită în substanţa ei. În Bucureşti sunt zeci de astfel de grupuri. De ce? Pentru că a devenit o practică globală de informare“, a adăugat invitatul jurnalistului Cristian Unteanu.

Potrivit lui Ioan Talpeş, aproximativ 80 la sută din informaţii sunt colectate prin intermediul unor organizaţii private de spionaj.

 „Dacă au vizat-o pe doamna Kovesi, şi nu am niciun motiv să mă îndoiesc, cred că şi-au depăşit inclusiv limita acceptabilităţii în statul Israel, adică a deranjat inclusiv la Tel Aviv o astfel de acţiune, pentru că noi avem relaţii foarte bune“, afirmă generalul Talpeş.

Întrebat dacă există posibilitatea ca cineva să fi cerut ajutor, Ioan Talpeş a declarat: „Eu nu exclud asta, pentru că ne aflăm la ora actuală într-un incredibil haos fundamentat pe o criză morală aproape de neexplicat. Nimeni nu mai crede nimic în România“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite