Adevărul Live: Când ai nevoie de ajutor spiritual îl ceri Bisericii sau familiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, la Adevărul Live FOTO David Muntean

Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit, la Adevărul Live, despre rolul familiei şi al Bisericii în a acorda ajutor spiritual credincioşilor. În cadrul dezbaterii care porneşte de la cazul elevei care a fugit de acasă pentru a căuta îndrumare la mănăstire au intervenit preotul Eugen Tănăsescu şi jurnalistul Cătălin Striblea.

aventura adolescentei s-a terminat cu bine şi fata a ajuns din nou acasă, cu ajutorul autorităţilor. Însă, povestea a născut vii controverse în spaţiul public. Reprezentanţii Bisericii s-au grăbit să se pună sub protecţia normelor care îi guvernează, afirmând că n-au greşit cu nimic, în vreme ce psihiatrii şi oamenii civili au acuzat reacţia acestora nesupusă legilor lumeşti, care obligă pe oricine găseşte un minor în dificultate să anunţe Poliţia. 

Avem nevoie de îndrumare, de multe ori. De nenumărate ori, în adolescenţă, vârsta la care se nasc întrebările definitorii în formarea personalităţii noastre de adult. 

La cine apelăm mai întâi: la familie, la psiholog, la Biserică? Într-o programă şcolară stufoasă şi complicată, teoretizată în întregime şi aparent nepăsătoare la nevoile şi abilităţile fiecărui copil, e necesară ora de religie în şcoală? Si dacă da, de ce? Am căutat răspunsurile la aceste întrebări şi multe altele alături de medicul psihiatru Gabriel Diaconu, preotul Eugen Tănăsescu şi jurnalistul Cătălin Striblea, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”, moderată de Adriana Mariş.

Cele mai importante declaraţii din timpul emisiunii:

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu: Am avut pacienţi care au ajuns la mănăstiri, deci pentru mine nu a fost o surpriză. Însă preoţii vorbesc cu medicii.

Preotul Tănăsescu: Ne scapă două amănunte importante - Iulia a plecat la mănăstire nu pentru o viaţă monahală, ci pentru că ea a avut acces la anumite site-uri de credinţă. Şi, mai ales, ea a ajuns la biserică prin bunica ei. Eu am vorbit cu părintele Visarion, care mi-a zis că pleca de la el liniştită şi se întorcea la fel de nelămurită ca înainte. Iulia nu a fost adusă pentru a se spovedi, ci pentru a fi lămurită de cineva oficial din partea bisericii în privinţa Apocalipsei. Ea a fost şi la psihiatru şi era sănătoasă. După ce a aflat că fata este căutată, părintele stareţ a hotărât să o mai ţină o noapte şi a doua zi a trimis-o acasă. 

Cătălin Striblea: Dacă nu vrea să divulge, să nu divulge, dar eu cred că putea să facă un serviciu omenesc şi să ne atragă atenţia despre fată. Dacă tot te implici în viaţa unui om, nu poţi doar să-l asculţi şi să-l laşi aşa. E clar că şi-a dat seama că fata este puţin dezechilibrată emoţional şi trebuia să ţină o legătură mai strânsă cu familia. Înţeleg că această copilă i-a spus că vrea să plece la o mănăstire şi apoi că i-a trimis un mail prin care îi spunea acelaşi lucru. Eu cred că trebuia să înştiinţeze familia. Dacă tot vorbeşti cu cineva săptămână de săptămână şi îţi asumi responsabilitatea de a-l călăuzi pe calea spirituală, cred că putea face mai mult de atât. Cei de la mănăstire puteau să stea de vorbă cu ea, să o găzduiască şi apoi să anunţe poliţia şi familia şi să le spună să nu trimită poliţişti în uniformă, ci un psiholog poate. Biserica nu este ruptă din societatea noastră.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu: Pacienţii mei ştiu că în contractul de confidenţialitate nu sunt incluse şi conversaţiile la telefon sau prin e-mail. Dacă un pacient vine şi îmi spune că vrea să omoare pe cineva, eu am obligaţia de a anunţa familia şi poliţia, chiar şi cu riscul de a-mi pierde locul de muncă.

Ce înseamnă taina spovedaniei:

Tănăsescu: Un e-mail nu face parte din taina spovedaniei. Eu sunt convins că, dacă i-ar fi spus părintelui Visarion Alexa: „mâine plec”, acesta ar fi anunţat familia. Eu cred că poate a fost şi un teribilism specific vârstei, că a vrut să se interese despre anumite lucruri. Eu am auzit că foarte multă lume crede că, din cauza orelor de religie de la şcoală, Iulia a plecat la mănăstire. Ori eu cred că este exact opusul.

Părintele a dat declaraţii şi a arătat inclusiv mail-ul.

Medicul psihiatru Diaconu: Eu cred că lumea mea are mai multe taine decât lumea dumneavoastră. În faţa unei astfel de situaţii, un medic ar arăta mai multă responsabilitate. În ultimele zile au apărut mărturii ale altor oameni care în adolescenţă au ajuns la mănăstire.  

Ce înseamnă un preot caterist?

Preotul Tănăsescu: Un preot căruia i se retrage dreptul de a mai sluji, un preot care coboară în treapta laicilor, căruia îi mai rămâne taina hirotoniei. Dacă acel preot reuşeşte să se îndrepte, Biserica poate lua în calcul chiar şi reintroducerea acestuia.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu: Discuţia vizavi de ora de Religie din şcoli. România este un stat laic. Prezenţa religiei în şcoli este bună, însă ceea ce nu este bine este că este prezentă doar cea Ortodoxă, ea fiind cea majoritară. Faptul că aceasta nu este o materie obligatorie... părinţii iau hotărârea de a nu-şi lăsa copiii la aceste ore. Părinte Tănăsescu, vă întreb, sunteţi de acord cu modul în care se predă Religia în şcoli?

Preotul Tănăsescu: Eu nu ştiu cum se predă religia în şcoli. Dar observ că în şcolile din România este un haos la toate materiile. Nu sunt în sistem. Nu există că numai ortodoxia se predă la clasă. Conform legii, există posibilitatea ca un copil să participe la cultul la care doreşte. Patriarhia şi-a dat acordul pentru anumite manuale, iar Ministerul Educaţiei a făcut o licitaţie pentru manuale. Patriarhia a venit să spună că aceste manuale nu sunt bune pentru că sunt prezente veşnicele probleme care sunt prezente şi în presă. Patriarhia a scos anul trecut un material.

Biserica nu caută să îndoctrineze pe nimeni, ea invită. Biserica ţine cot de cel în cauză. În cazul în care o persoană a suferit o afecţiune psihică şi s-a sinucis, Biserica îi poate face slujbă dacă se prezintă o adeverinţă de la medic. 

Putem să spunem că părintele stareţ nu a avut delicateţea să pună ca cineva să o conducă pe fată acasă şi a lăsat-o să se ducă acasă singură. Dar poate ca s-a gândit că aşa cum s-a dus acolo, aşa s-a şi întors. Cât despre straiele bisericeşti cu care se spune că ea ar fi fost îmbrăcată, sunt false. Aceste straie nu le poate îmbrăca oricine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite