Adevărul Live, Damian Drăgici, despre problema romilor: „Educaţia lor este un lucru esenţial. Greşeala a fost că s-a lucrat mereu de la nivel central“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul laureat român al premiului Grammy, eurodeputatul Damian Drăghici, a discutat cu jurnalistul Adevărul, Cristian Unteanu, despre problema comunităţii rome, găsirea unor soluţii la nivel european pentru o integrare mai eficientă a etnicilor romi în societate, dar şi despre intensificarea discursului rasist în statele UE.

 

Principalele declaraţii ale europarlamentarului:

Despre cariera sa în muzică

Nu mai sunt muzician din punct de vedere ocupaţional. M-am retras în 2011. A apărut a fi o decizie de moment, dar a fost un lucru care mă preocupa cu mulţi ani înainte. Eu mi-am asumat identitatea, dar nu mă asociam cu muzica lăutărească. În 2006, când am început cu trupa, am fost numit ambasador al egalităţii de şanse. Mi-am dat seama că românii nu sunt reprezentanţi, că nu era cineva care să lupte pentru ei şi să fie din interiorul lor.

Datorită acelei trupe, a celor 18 cu care m-am identificat, am reintrat în comunitate. Cred că politicienii şi-au dat seama că sunt un om serios, cred că este nevoie de acea spontaneitate şi în momente critice în politică. După ultimii doi ani de când am colaborat cu instituţiile europene şi de două luni de când sunt la Bruxelles, pot să spun că nu poţi să fi doar dirijor, ci un bun membru de orchestră.

Despre problemele romilor

Vreau să lupt pentru drepturile lor. Nu aş vrea să-i reprezint pe cei care au nevoie, ci pe cei defavorizaţi. În momentul în care premierul Victor Ponta m-a abordat că vrea să fiu consilierul lui pe problemele romilor, am acceptat pentru că mi-am dat seama că el vrea să facă ceva. O să fac o analogie: când intri într-o casă care nu a fost curăţată de 30 de ani, nu poţi să o renovezi în două zile.

Cristian Unteanu: Ţinta socială vrea să fie supus unui proces foarte amplu? Integraea presupune voinţă multiplă. Ce vă face să credeţi că se va reuşi acum, ceea ce se încearcă de atâta timp?

Educaţia lor este un lucru esenţial. Greşeala a fost că s-a lucrat mereu de la nivel central, regional. Nu putem să ştim noi care sunt nevoile lor. Trebuie să pornim de la nivel local. Am nevoie de un exemplu mic să demonnstrăm că şi romii pot. Avem nevoie de locuinţe. Cel mai important este să găsim o modalitate să lucreze. Femeile pot lucra la şcoală, altele să gătească, altele să facă haină pentru copii. Au existat traininguri care au încercat să-l schimbe.

Vor exista profesori motivaţionali care să le arate că doar prin educaţie şi muncă se pot face lucruri. Cea mai bună modalitatea de a le schimba percepţia este: am un proiect prin care copii vor avea numai o aplicaţie care să le arate cum pot reuşi, lucrurile de bază.

În Franţa aţi auzit discursurile dramatice xenofobe. România nu produce şi un dosar al Românie care să spună ce a făcut această ţară cu privire la romi, de exemplu proiectul Ferentari.

Asta şi vom face. Vom duce exemple de succes. Mă refer la proiecte concrete implemenate.

Punctul de adunare al doamnelor şi domnişoarelor rome care cerşesc este la zece metri de intrarea în Comisia Europeană. Aş vrea să mergeţi odată să vorbiţi cu ele. Aveţi curajul?

Da. Am văzut un rom cu fiica lor care cântau la instrumente,el la saxofon, ea la flaut. Eu şi cu ceilalţi europarlamentari o vom sprijini să meargă la masterat. Nu numai că am curaj, dar am vorbit cu ei în parte. În cele 28 de state, există romi în fiecare. Nemţii, francezii, itaienii, toţi au romii lor. Nu trebuie să ne pună numai nouă în spate.

Grupul românesc mă sprijină. Toată lumea o să ma sprijine pentru că problema romilor este a României, nu a PSD. Am iniţiat un intergrup ROMA, cu membri din toate grupurile. Sper să avem o voce puternică. 50% cu instituţiile europene să încearce să schimbe legislaţia cu noi strategii, programe şi 50% să-i conving pe romi că trebuie integraţi. Nici romii nu au dovedit că vor să facă ceva. Până în septembrie va exista un raport. Chiar la asta lucrăm.

Unde ar putea exista probleme?

Cre că este nevoie la un nivel european de o agenţie europeană de incluziune socială. Această agenţie europeană trebuie să-şi asume rolul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite