VIDEO Războiul viitorului: Tunul electromagnetic care revoluţionează artileria, arma laser care vânează drone şi satelitul antisatelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile sisteme de armament vor schimba cu totul faţa razboiului, a declarat la Adevărul Live generalul (r) Marius Opran, membru al Comitetului Economic şi Social European şi specialist în echipamente moderne de armament. Este vorba despre programe aflate în derulare şi care au termene de finalizare în următorii doi sau trei ani sau chiar despre arme deja instalate şi operaţionale.

„Aceste noi tipuri armament vor transforma războiul. De la strategia globală şi până la situaţiile tactice punctuale”, a spus expertul la Adevărul LIVE. Opran spune că, cel mai probablil, inamicii nu vor mai sta faţă în faţă, războiul purtându-se în mare parte stând la butoane. Când vorbim de noile sisteme de armament trebuie să ne referim în primul rând la cele cu energie directă, laserul, impulsul electromagnetic şi microundele.

Tunul electromagnetic 

Expertul crede că primul care va intra însă în scenă va fi, cel mai probabil, tunul electromagnetic care, cu sigurantă, va schimba artileria.  Accelerază proiectilul care este fabricat în general din tungsten până la o viteză de opt ori mai mare în comparaţie cu cea a sunetului (Mach 8). În momentul în care este lansat spre pământ de pe o staţie spaţială, datorită gravitaţiei, viteza ajunge la Mach 10. La impact, un proiectil de 7-8 kilograme de tungsten produce un efect similar cu explozia a 100 de tone de trinitotoluen. Practic, efectul acestui proiectil este  cam la nivelul unei optimi din cel produs de bomba de la Hiroşima. Şi acest tun are nevoie numai de o sursă de curent de intensitate mare, susţine Marius Opran.

Folosit în locul pieselor de artilerie clasică tunul electromagnetic (care nu foloseşte praf de puşcă pentru trimiterea proiectilului) are o bătaie de  200 de kilometri, de patru ori faţă de un tun clasic. Proiectilul este lansat spre stratosferă şi apoi, la coborâre, este ghidat prin GPS direct pe ţintă.

Astfel de tunuri sunt în curs de instalare pe noile distrugătoare americane din clasa Zumwalt, nave cu tehnologie stealth, preţul unei unităţi fiind de 4 miliarde de dolari, precizează specialistul.

Laserul ucigaş

O altă categorie de arme noi sunt cele cu laser. Au apărut după anii 2000. Americanii au investit enorm în arme laser, susţine Opran. Sunt arme defensive sau ofensive, iar costurile de operare sunt extreme de mici. Se pot da jos drone sau rachete şi nu este nevoie de muniţie stocată. Arma are nevoie numai de sursa de energie.

Numai un satelit din şase mai funcţionează

Laserul a fost folosit şi în lupta antisatelit. “În timp, au fost lansaţi în spaţiu 6600 de sateliţi din care mai există 3.600 şi numai 1000  sunt funcţionali”, arată specialistul. Pentru că ceilalţi au fost distrusi. Şi din cauze naturale, dar şi de sateliţi cu misiuni antisatelit  care folosesc arme cu laser  sau cu microunde.

Impulsul electromagnetic

Arma cu impuls electromagnetic. Este o armă termonucleară care este detonată la înălţime mare, de până la 300 de kilometri. Inamicul este lovit, practic, numai cu  radiaţii.Sunt distruse orice însemnă reţea electrică, sisteme electronice sau de comunicaţii. Nu există sisteme de protecţie împotriva acestei arme. Acest tip de armă aduce practic zona atacată înapoi în epoca de piatră.

Ceauşescu aştepta o armă cu laser ca să meargă la vânătoare de urşi

Legendele despre armele laser  au circulat de mai multă vreme. Marius Opran a amintit că după problemele din 1968 cu Cehoslovacia toţi românii vorbeau cum Armata Română a topit cu laserul un tanc sovietic care a încercat să treacă graniţa. Culmea este că proasta informare a înaintat ierarhic. Pe vremea aceea exista un laborator de dispozitive speciale cu laser la Istitutul de Fizică Atomică. Produceam dispozitive cu laser pentru diverse sisteme de ochire. În 1983, laboratorul a fost vizitat de Ceauşescu cu Gaddafi căruia i s-au prezentat dispozitivele pe care le  produceam. La plecare Ceauşescu, ne-a spus că e foarte bine ce producem, dar că asteaptă să-i facem arma cu laser ca să meargă la vânătoare de urşi. Acea armă nu exista atunci nicăieri în lume, a precizat Opran.

Generalul (r) Marius Opran, membru al Comitetului econbomic şi social european. Administrator şi coordonator ştiinţific şef pentru programe de apărare şi securitate în cadrul Agenţiei Spaţiale Române „ROSA“, membru al Comisiei naţionale pentru tehnologie, transfer şi inovare, membru al Grupului de evaluare ştiinţifică independentă din Comitetul NATO pentru pace şi securitate.

Armele pentru războiul viitorului, pe pământ şi în spaţiu

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite