Adevărul Live. Ministrul Sănătăţii:  180.000 de teste trebuie să ajungă până la sfârşitul acestei săptămâni. Cetăţenii Bucureştiului vor fi testaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache. FOTO Eduard Enea
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache. FOTO Eduard Enea

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a vorbit, la Adevărul Live, despre ultimele raportări privind pandemia de coronavirus, măsurile pe care le pregătesc autorităţile şi cât de pregătită e România pentru trecerea la următoarea etapă.

Urmăriţi pe adevarul.ro principalele declaraţii: 

 Situaţia evoluează predictibil, în condiţiile în care în ultimele patru săptămâni am avut un influx de cetăţeni români care veneau din zone roşii sau galbene. Noi am adoptat măsuri foarte stricte şi foarte  dinamice, schimbându-se la câteva zile, pentru a încerca limitarea fluxului de cetăţeni. Sunt mulţi dintre ei care nu respectă noţiunile de carantină şi de izolare, dar nici măsurile de carantină şi de izolare. 

Colegii noştri de la MAI şi cei de la DSP fac eforturi supraomeneşti şi, faţă de alte ţări europene, stiauţia e încă bună la noi. 

Am încercat cât de mult să evităm mix-ul de pacienţi cu COVID-19 şi populaţia României, chiar aproape jumătate sunt cu forme uşoare sau asimptomatice. 

Avem 19 centre de testare, la unele dintre ele, cum e Matei Balş, fiind mai multe aparte. Capacitatea de testare a crescut la nivel naţional şi sper ca până la începutul săptămânii votiare să ajungem la 25 de centre. Targetul nostru e să avem un centru pe judeţ.

Din informaţiile pe care le avem sunt aproape 180.000 de teste care trebuie să ajungă până la sfârşitul acestei săptămâni. Contractul e mult mai mare şi pe lângă iniţiativa Unifarm sunt şi alte piste. necesarul identificat e undeva între un minim de 2 milioane şi un maxim de 5 milioane. 

Am pregătit un protocol cu domnul Streinu Cercel, care va fi validat, program inovativ de tipul celor din Coreea de Sud şi să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare, door to door (n.r.- din uşă în ulă). 

Din cele 6016 persoane din carantină nu toate au fost testate. Sunt în diferite faze de testare. La ieşirea din carantină se face o testare pentru toţi cei simptomatici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite