VIDEO 25 de ani de la Revoluţie. Ce ni s-a ascuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un sfert de secol de la izbucnirea Revoluţiei, care a pus capăt regimului comunist în România, jurnalistul Ion M. Ioniţă, directorul INSCOP, Remus Ştefureac, sociologul Darie Cristea şi jurnalistul Grigore Cartianu au discutat despre evoluţia societăţii de-a lungul ultimilor 25 de ani şi despre modul în care a avut loc trecerea de la comunism la democraţie.

Remus Ştefureac: ”Aproape 80% dintre români nu ştiu ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Societatea românească a fost inundată de o serie de dezinformări, manipulări. Vorbim de o rană deschisă şi foarte adâncă a acestei naţiuni. Cum ne raportăm la faptul că acum 25 de ani au murit 1.116 oameni?”.

Grigore Cartianu: ”Cariera politică a lui Ion Iliescu s-a clădit pe momentul decembrie 1989. Atunci, oamenii au crezut că este salvatorul naţiunii”.

Ion M. Ioniţă: ”Societatea românească este schimbată. Mai sunt puţini nostalgici după comunism. Nu cred că mai există un curent politic care să valorizeze societatea comunistă. România a fost ultima care a dat jos comunismul. La noi părea că totul este îngheţat. La noi a început cu un stalinism pur, cu epurări, anihilarea elitelor în puşcării. Deschiderea URSS a fost percepută de staliniştii români ca pe un pericol”. 

Desprinderea de comunism, ireversibilă

Grigore Cartianu: ”Drumul spre comunism nu era deloc clar. Se vedea că se înaintează spre nicăieri. Regimul comunist nu putea fi schimbat doar prin voinţa maselor, fără o lovitură de stat. Românii şi-au dorit să schimbe regimul comunist, dar nu îndrăzneau să spere. Se gândeau că moare Ceauşescu, că vine Nicuşor Ceauşescu, care să destindă regimul”.

Remus Ştefureac: ”Sondajul ne arată că oamenii nu sunt lămuriţi ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Curentul pro-vest este clar. La unii vecini nu este aşa. În Ungaria, peste 70% dintre oameni se declară pentru întărirea relaţiilor cu Rusia”.

Reprimarea sângeroasă a revoltei de la Timişoara

La teleconferinţa din 17 decembrie 1989, Ceauşescu a dat ordin ca revolta de la Timişoara să fie reprimată fără milă. El a ordonat folosirea muniţiei de război. Tot atunci, dictatorul a dat ordin ca graniţele să fie închise, pentru a nu permite agenţilor străini, deghizaţi în turişti, să intre în ţară. 

Sondajul a relevat că românii nu sunt de acord cu executarea soţilor Ceauşescu, care nu ar fi avut parte de un proces corect.

Darie Cristea: ”A fost o intenţie criminală din partea lui Nicolae Ceauşescu. După 22 decembrie, după fuga lui Ceauşescu, au murit cei mai mulţi oameni”.

Grigore Cartianu: ”Securitatea era mai bine informată decât Armata despre ceea ce se întâmplă. Aşa se explică faptul că şeful Securităţii nu a ordonat deschiderea focului. A lăsat armata să tragă în populaţie”. 

Ion M. Ioniţă: ”Ion Iliescu a apărut ca noul lider al României. El a anunţat la Televiziunea Română că a luat puterea. Societatea românească de atunci nu putea să fie receptiv la Corneliu Coposu. Societatea nu era pregătită”. 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite