Internetul ascuns colcăie de pedofili şi anonimitatea este aproape garantată. „Criminalitatea evoluează şi noi suntem puşi în situaţia de a veni din spate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: jurnaliştii Liviu Avram şi Andrei Aştefănesei, în studioul Adevărul Live alături de comisarul Florenţa Teodorescu şi de inspectorul principal Sorin Stănică FOTO David Muntean
De la stânga la dreapta: jurnaliştii Liviu Avram şi Andrei Aştefănesei, în studioul Adevărul Live alături de comisarul Florenţa Teodorescu şi de inspectorul principal Sorin Stănică FOTO David Muntean

În cadrul emisiunii „Adevărul Live” difuzată marţi, de la ora 11.00, comisarul Florenţa Teodorescu şi inspectorul principal Sorin Stănică de la Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii au vorbit despre internetul ascuns, altul decât cel pe care îl utilizăm cu toţii şi care adăposteşte reţele naţionale şi internaţionale de crimă organizată.

Jurnaliştii Liviu Avram, Vlad Andriescu şi Andrei Aştefănesei au discutat cu comisar Florenţa Teodorescu şi inspector principal Sorin Stănică de la Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii despre armele, drogurile şi pedofilii ascunşi în spatele unei reţele de internet ce se doreşte a fi anonimă.

Andrei Aştefănesei este autorul câtorva anchete legate de Internetul ascuns. În cea mai recentă, el s-a infiltrat în grupările de pedofili de pe DarkNet, pentru a le afla dorinţele şi obiceiurile. În altă anchetă, Aştefănesei a încercat să cumpere arme AK47 de pe pe piaţa neagră. Jurnalistul a descoperit un site, pe Internetul obişnuit, pe care copii erau folosiţi în turismul sexual. 

La dezbatere au participat şi comisarul Florenţa Teodorescu şi inspectorul principal Sorin Stănică de la Centrul de Cercetare şi Prevenire a Crimei Organizate.Aceştia au vorbit despre riscurile la care se expun copii pe Internet, la modalităţile prin care se pot proteja de pedofili pe Web. 

Comisarul Florenţa Teodorescu a vorbit despre campania „Tu cui dai accept“, o campanie de informare, desfăşurată în 2011, menită să ajute la prevenirea cazurilor de pedofilie. „Cei mai mulţi pedofili îşi aleg victimele de pe reţele sociale“, explică Teodorescu. „Obiectivul lor a fost să informăm 12.000 de copii, dar am reuşit să ajungem la 32.000 de copii din toată ţara“, a spus comisarul, completând că şi părinţii au fost înştiinţaţi de pericole. 

„Problema cu care ne confruntăm este aceea că criminalitatea evoluează şi noi suntem puşi în situaţia de a veni din spate. Metodele sunt din ce în ce mai complicate şi mai inovative. Ne bazăm pe o legislaţie destul de consistentă - atât la nivel naţional, cât şi internaţional“, a declarat inspectorul principal Sorin Stănică de la Centrul de Cercetare şi Prevenire a Crimei Organizate.

Cât de uşor îşi ademenesc pedofilii victimele pe internet 

Citeşte şi:

Pedobook, un Facebook pentru pedofili. Jurnalist infiltrat în cuibul amatorilor de sex cu minori

Un jurnalist „Adevărul“ s-a infiltrat timp de câteva luni în lumea „iubitorilor de copii“, aşa cum se numesc între ei. Pedofilii ascunşi în spatele computerelor sunt interesaţi de România, ţară pe care o consideră Raiul pe pământ dintr-un simplu motiv: copiii străzii dispuşi să le satisfacă poftele pentru bani puţini.

Puşti-mitraliere şi pistoale cumpărate online

Reporterii „Adevărul“ au negociat şi stabilit coordonatele unor tranzacţii de arme prin intermediul unor comenzi online, pe site-uri ascunse în „internetul din umbră” (deepnet). Armele negociate: un pistol mitralieră AK 47 şi un pistol Beretta.

fotomic

În continuare, principalele declaraţii din cadrul discuţiei dintre comisarul Florenţa Teodorescu, inspectorul principal Sorin Stănică şi jurnaliştii Liviu Avram şi Andrei Aştefănesei:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite