Raluca Prună: Politicul nu va mai pune niciodată botniţă justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia a ajuns la un asemenea grad de independenţă încât e greu de crezut că România s-ar mai putea întoarce vreodată la vremurile în care magistraţii erau controlaţi politic. Cel puţin aceasta este convingerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care a făcut, la ”Adevărul Live”, bilanţul mandatului său.

Printre reuşitele sale, Raluca Prună a evidenţiat strategia naţională anticorupţie, operaţionalizarea ANABI, pachetul de legi ale justiţiei sau reformarea DIICOT.
Ministrul s-a arătat deranjat de posibilitatea adoptării unei legi privind răspunderea magistratului.

”Iau aceste discuţii privind iminenţa unei legi privind răspunderea magistratului ca pe un atac direct la adresa independenţei justiţiei. Dacă nu avem o lege specială cu privire la răspunderea magistratului nu înseamnă că nu avem dispoziţii în lege referitoare la aceasta. Există dispoziţii foarte clare cu privire la abateri disciplinare, cercetări disciplinare prin Inspecţia judiciară din CSM, care funcţionează ca o structură independentă. Deci, avem toate garanţiile ca să nu fim îngrijoraţi că nu există posibilitatea de a sancţiona un magistrat care cu rea credinţă îşi exercită profesia. Că unora nu le place ce decid magistraţii, pot să înţeleg. În România, avem căi de atac dacă un magistrat greşeşte. Magistratura a ajuns la un anumit grad de independenţă cu care s-a obişnuit”, a spus Raluca Prună.

Ministrul susţine că societatea civilă nu va mai permite nicodată politicului să controleze justiţia.
”Nu cred că magistratura mai poate fi controlată politic. Încercările de a pune botniţă justiţiei vor fi întâmpinate de proteste din partea societăţii şi a magistraţilor. Noi, publicul, nu trebuie să permitem. Sunt şi mijloace mai subitile prin care poţi să limitezi independenţa justiţiei, cum ar fi subfinanţarea. Este un mod de a-i afecta independenţa. Este o încercare mai veche de a readuce la justiţie o parte mai mare din taxele de timbru, care acum merg la administraţiile locale. Trebuie să-i dăm justiţiei mai mult din ceea ce produce”, a explicat Prună.

DIICOT, în oglindă cu DNA

Una dintre realizările asumate de ministrul Justiţiei este reformarea DIICOT, care a foat adus la nivelul DNA, din punct de vedere instituţional. În plus, această structură are acum competenţe mult mai clare.

”Am făcut din DIICOT o structură specializată, organizată în oglindă cu DNA. Sigur, acest demers nu a întrunit consensul larg. Au fost voci din Ministerul Public, inclusiv Procurorul General, care au spus că nu asta e soluţia. Am clarificat competenţele DIICOT, de exemplu pentru evaziunea fiscală. Am spus că trebuie dăm competenţa unui singur tip de parchete. Am lăsat această competenţă la parchetele obişnuite. DIICOT a mai pierdut câteva infracţiuni, precum accesul neautorizat la un sistem informatic. DIICOT a rămas cu combaterea crimei organizate, spălarea de bani, traficul de droguri şi de persoane şi terorismul.

Raluca Prună nu exclude ca în viitor DIICOT şi DNA să se reunească într-o singură structură.
”În materie organizare, DIICOT are acum doi adjuncţi, ca şi DNA. Am dat o libertate mai mare procurorului-şef al DIICOT în selectarea personalului. Am făcut din DIICOT, instituţional vorbind, ceea ce este şi DNA. Am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât e de presupus că în 10 ani, într-un orizont de timp pe termen lung, aceste structuri specializate probabil că se vor reuni într-una singură, dar rămâne de văzut cum evoluează societatea românească”, spune Prună. 

ANABI se mută în sediu nou

Operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este o altă reuşită bifată de actualul ministru al Justiţiei. Raluca Prună a anunţat că în curând ANABI va avea un sediu numai al său.

”Lege a fost adoptată anul trecut, în noiembrie, şi am reuşit într-un timp scurt să o punem pe picioare. Nu a fost un proces uşor, dar funcţionează. Sper ca de anul viitor să funcţioneze din plin. Totul este foarte transparent. Agenţia are personal, o parte a fost detaşat de la alte instituţii, sunt de la ANAF, sunt magistraţi, poliţişti. O altă parte a fost selectat, în urma unui concurs. Agenţia funcţionează în sediul Ministerului Justiţiei, dar de săptămâna viitoare se va muta într-un sediul nou, în Piaţa Universităţii”, a spus ministrul.

Raluca Prună a explicat cum funcţionează ANABI, subliniind că rezultatele sale vor depinde de colaborarea cu ANAF.

”Agenţia administrează bunurile în timpul procesului penal. Pe baza unor hotărâri ale instanţelor, statul trebuie să recupereze prejudiciile. Sunt bunuri, de exemplu, maşini, care în perioada procesului îşi scad valoarea. Trebuie găsit un echilibru între costul administrării, depozitării şi valoarea la care poate fi valorificat bunul. Dacă persoana este achitată, i se dă banii înapoi, cu dobândă. Se respectă garanţiile dreptului de proprietate. Este esenţial modul în care ANAF şi ANABI vor colabora. În ultimul an chiar s-a colaborat”, a mai spus Prună.
În privinţa problemei penitenciarelor, ministrul afirmă că, în cazul anumitor infracţiuni, mai importantă decât pedeapsa în sine este recuperarea prejudiciului, care este este un factor descuranjant mai puternic decât închisoarea.

Raluca Prună: ”Este foarte scump să ţii pe cineva în penitenciar. Sunt situaţii, precum infracţiunile economice, în care factorul descurajator e mai mare dacă se iau banii decât dacă autorii ajung în penitenciar. Noi vrem să facem asta, să luăm fructele infracţiunii. Avem în Codul penal şi confiscarea extinsă. Juidecătorii au toate mijloacele, astfel încât bunurile să fie indisponibilizate, inclusiv cele aflate în proprietatea unor terţi”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite