VIDEO Indiferenţa naşte victime: cazul jurnalistei violate în plină zi în Capitală, dezbătut la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Mariş şi invitaţii ei, la Adevărul Live
Adriana Mariş şi invitaţii ei, la Adevărul Live

Povestea jurnalistei violate marţi, în plină zi, într-o zonă intens circulată din Bucureşti a cutremurat o ţară întreagă, iar acum se încearcă găsirea unor explicaţii şi a vinovatului. Ce a şocat cel mai mult a fost indiferenţa oamenilor, care priveau într-un mod firesc în cealaltă direcţie.

Adriana Mariş şi invitaţii acesteia au răspuns întrebărilor ce au ţinut prima pagină în ultimele două zile. 

Au intervenit în discuţie psihologul Mihai Copăceanu, doctorand la Oxford (prin Skype), şi Oana Băluţă (intervenţie telefonică), activistă pentru drepturile femeii şi lector universitar în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea Bucureşti.

Principalele declaraţii:

Comisar-şef Filică Silianovici: Astfel de cazuri nu se întâmplă atât de des. Faptul că s-a întâmplat în cursul zilei, la o oră de vârf... s-ar putea vorbi despre spiritul civic. Am putea să vorbim mai mult despre reactivarea spiritului civic faţă de ceilalţi care sunt în pericol. Mă surprinde că, fiind atâta lume pe stradă, nimeni nu a intervenit. Nu îmi amintesc să se mai fi întâmplat o astfel de speţă. Eu am lucrat pe „stradă” şi nu am mai întâlnit un asemenea caz. 

Adina Bucur, jurnalist Click!: Din câte am înţeles, el a mai atacat o fată în lift, am aflat de la poliţie, dar atunci s-a mulţumit cu un telefon. El acum este la audieri la Parchet.

Claudia Spridon, jurnalist Adevărul: Nouă ne-a atras atenţia mai ales faptul că o colegă de-a noastră de breaslă a fost târâtă prin Capitală fără ca cineva să sune la 112. Noi am vorbit şi cu sociologii care spuneau că România este o ţară care nu are la bază nişte cărămizi esenţiale. Ei spuneau că oamenii au prea multe griji, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu se mai uită în jurul lor. Practic, sunt prea stresaţi să se mai uite în jur. Sociologii au mai spus că victimele violurilor reacţionează diferit. Colega noastră este un caz fericit, pentru că ea a vorbit cu colegii ei, cu prietenii ei. Alte victime se închid în ele.

Comisar-şef Silianovici: Pe latură penală e de până la trei ani sau până la 15 ani, iar dacă victima moare, individul poate primi până la 20 de ani de închisoare.

Mihai Copăceanu, psiholog: Un poliţist la 40 de şcoli nu poate face decât sesizări. Există încă o tipologie de violatori, violatorul organizat. Este acel băiat de treabă, care are familie, loc de muncă, arată bine şi care în prima instanţă este de treabă. Dacă aceştia sunt refuzaţi, devin violenţi.

Ana Bulai, sociolog: Noi în sociologie vorbim despre neatenţie civilă. Preşedinţia, în aceşti 24 de ani, nu a decorat niciun cetăţean pentru simţul civic. Şi din acest punct de vedere, societatea civilă nu este îndemnată să aibă simţ civic. Suntem o societate bolnavă în care femeile şi copiii sunt principalele victime. Pentru a găsi eroi printre oameni, ar trebui să fie o grijă permanentă a autorităţilor.

Mihai Copăceanu: Civismul este o calitate umană, ori acestea nu se pot transmite la şcoala. Acestea se învaţă în familie. Vecinii care aud scenele de violenţă în familie şi nu anunţă poliţia... se numeşte complicitate. Chiar dacă avem înrădăcinat în cultura noastră ca bărbatul să îşi bată femeia.

Indiferenţa naşte victime. Povestea incredibilă a jurnalistei violate, la Adevărul Live.

Comisar-şef Silianovici: În legătură cu violenţa în familie. Foarte multe femei nu spun de ruşine sau spun unde să se ducă sau că s-a întâmplat o singură dată. Noi avem un parteneriat cu câteva ONG-uri privind prevenirea violenţei în familie. Referitor la simţul civic, noi am făcut o campanie. Îi îndemnăm pe oameni să observe şi să anunţe la poliţie. 

Mihai Rogojan, senator: Legea privind castrarea chimică a fost respinsă de Camera Deputaţilor legislatura trecută. Acum lucrez la o nouă lege, care îi implică şi pe violatori. Ştiu că sună dur, dar castrarea chimică este un tratament pentru scăderea testosteronului. Există şi alte ţări care aplică deja această lege. Chiar acum lucrăm la acest aspect. Mai avem nevoie de o dezbatere la masă rotundă, ultima dată ne-am întâlnit şi cu sexologi, reprezentanţi din partea bisericii, avocaţi. Vrem să facem legea cât mai amplă şi cât mai credibilă.

Potrivit statisticilor, în România are loc un viol la fiecare zece ore.

Oana Băluţă, activist pentru drepturile femeii: Eu nu aş blama atât de mult familiile, cât aş blama şcoala. Şi familiile au membri care nu au avut acces la acest tip de educaţie. Cred că se găsesc persoane specializate care să îi înveţe pe copii despre simţul civic.  Nu găsesc absolut imposibil să învăţăm simţul civic în şcoală.

Comisar-şef Silianovici: Prevenire se face, numai că în aceste campanii trebuie să se implice şi autorităţile. Nu numai poliţia, ci şi familia, şcoala. E nevoie de campanii de avizare. Cetăţenii trebuie să îşi ajute semenii la greu, să nu îşi întoarcă spatele. Ei nu trebuie să meargă pe ideea „nu mi se poate întâmpla şi mie”.

Mircea Kivu, sociolog: Cred că există un deficit de principii în societatea românească, de simţ civic. Se manifestă de exemplu în acţiunile de voluntariat, în prezenţa la vot, dacă vreţi. Cei mai mulţi cetăţeni percep doar binele lor imediat. Ei nu îşi dau seama că binele comun duce la binele personal. 

„Răspunderea este una comunitară. Şi, în cazul de faţă, trecătorii sunt nepăsători. Intervenţia lor directă este o obligaţie civică, iar pasivitatea este condamnabilă. Să opreşti un act criminal nu e dificil, să suni la 112 nici atât.”, scrie blogul său de pe adevarul.ro.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite