VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „China nu vine să facă niciun fel de cadou, China vine să câştige din vizita în România”
Grigore Cartianu despre războiul pentru influenţa în Europa de Est dintre China, Rusia şi Uniunea Europeană
Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Liviu Iolu au vorbit la Adevărul Live despre cum se desfăşoară războiul economic dintre China şi Rusia, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte. Cei doi poli de putere vizează influenţa asupra ţărilor din Europa de Est, printre care şi România.
Grigore Cartianu, despre influenţa mondială a Chinei
E un război pe două planuri, economic şi democratic. China are o ofensivă globală, cucereşte teritorii în America Latină. Chinezii vin cu banii în sac. Găsesc ţări în dificultate financiară, ajunse aici din cauza guvernelor populiste. Să spunem lucrurilor pe nume, să nu facem cum făceau englezii în anii 1970, se prefăceau că România nu e ţară comunistă. China este o dictatură, guvernul are puterea, poporul nu are nimic de zis.
Sunt ca un stat care răspunde la cheie, acesta e fundamentul pe care se bazează economia chineză. Mare atenţie însă, China nu vine să-ţi facă niciun fel de cadou, China vine să câştige din chestia asta.
Nu trebuie făcute contracte sau proiecte care să ne abată măcar o secundă de la conduita noastră europeană. Trebuie să ţinem minte că UE are o politică externă legată de China, trebuie să o respectăm şi noi.
Liviu Iolu: M-am uitat pe investiţiile altor ţări în România, cele făcute de China, nu sunt semnificative, ci apar la categoria „şi altele”.
Grigore Cartianu: China este, în schimb, numărul unu la exporturi în România. Noi nu exportăm la chinezi, în schimb importăm mult de la ei. Toată ţara e plină de chinezării. Şi la Sinaia dacă vrei să-ţi cumperi un suvenir, o replică a castelului Peleş, vezi că pe spate scie „made in China”.
Liviu Iolu: Vorbim de companii mari, se vorbeşte de Huawei, una dintre cele mai mari fabrici de telefoane din lume. Astăzi se va semna un contract.
Grigore Cartianu: Ei au nevoie de intrări în UE, iar România este o oportunitate bună pentru ei.
Despre iritarea Bruxelles-ului faţă de vizita delegaţiei chineze
Grigore Cartianu: O să intrăm în Schengen la Paştele Cailor, câtă vreme nu reuşim să oprim importurile ilegale prin portul Constanţa. Europenii încă nu au încredere că avem graniţe bine securizate pentru importurile din afara Uniunii Europene.
Liviu Iolu: Mai puţine astfel de importuri intră prin România decât prin Grecia, Italia, Spania. Se intră foarte uşor pe acolo, atât marfă cât şi persoane. Nu noi suntem problema, supapa, cu toate astea suntem ţinuţi la graniţa Schengen din cauze ce nu ţin de securitatea graniţelor, ci mai degrabă din motive politice. Cum va influenţa această vizită a delegaţiei chineze eforturile de intrare în Schengen şi relaţia cu Bruxelles-ul?
Grigore Cartianu: Dacă noi jucăm necinstit aici la Bucureşti, dacă ieşim din cadrul negociat de UE...Iritarea Bruxelles-ului faţă de această vizită ţine de faptul că ea s-a aranjat în secret.
Grigore Cartianu: Asta este una dintre marile noastre probleme, exportăm materie primă şi nu produse cu valoare adăugată, cherestea şi nu mobilă. Poate premierul Ponta negociază un contract şi, în loc să exportăm vaci vii, le exportăm carne de vită. Nu pierdem nici exporturile către China, nu mai chinuim nici vacile.
Grigore Cartianu: Am fost invidios pentru tirajul lor, pentru cât vindeau, dar ei erau totuşi de la ziarul partidului. Redactorul şel al ziarului avea rang de secretar de stat, am fost invidios, eu eram redactor-şef şi atât.
Eu îi fac lui invitaţie, dar el e secretarul de stat. Am alocat şi în ziar o pagină acestei vizite, colegul nostru Andrei Crăciun a relatat cu ironie vizita, nu ştiu cum au reacţionat ei, dar cred că a fost motiv de laudă la Beijing: „Uite, o pagină întreagă în ziarul «Adevărul» despre vizita noastră”.
Despre decizia Ucrainei de a nu semna acordul de asociere cu UE la summitul de la Vilnius
Grigore Cartianu:Ucraina este un caz special, vedem doar bătălia celor patru coloşi: SUA, Rusia, China şi UE. Ucraina este placa turnantă, caz de studiu pentru că acolo s-au întâlnit direct toate interesele directe ale acestor mari coloşi. La începutul acestui an, Kievul a semnat un acord de concesiune, aproximativ 10% din terenul arabil a fost dată Chinei pentru a fi lucrată.
Liviu Iolu: Vom rămâne ţări-tampon.
Grigore Cartianu: Da, vom rămâne cap de pod în regiune.
Liviu Iolu: În acest moment, din perspectivă mondială, lupa este pe noi şi pe ţările din regiune.
Grigore Cartianu: Da, se uită şi americanii, ei au baze aici. Este un moment important şi trebuie să avem grijă cum jucăm. Dacă vom fi iar curve cu două feţe, nu vom ieşi bine. Cu America avem un tratat strategic, cu Europa Occidentală şi SUA avem relaţii speciale, cu ceilalţi trebuie să avem relaţii oneste şi cu o oarecare depărtare faţă de sistemul lor politic.
Palada a dat dovadă de o mitocănie rarisimă. Poate că era el beat şi ar putea să-şi ceară scuze astăzi. Pe Băsescu l-am văzut la televizor şi în mod cert nu era beat, era chiar foarte coerent şi aplicat în ceea ce vorbea. Pe Palada nu l-am văzut, a scris pe Facebook, ori era beat, ori a dat dovadă de o grosolănie rarisimă. Îmi amintesc de Mirel Palada, crescut în grădină la Voiculescu, Radu Tudor spunea că este sociologul lui preferat.
Palada era asociat cu Camelia Voiculescu şi cu Motic de la Constanţa la acest institut de sondare publică. Motoc aa povestit cum măsluia Voiculescu rezultatele sondajelor, cum le făcea Voiculescu din pix.
În orice guvern civilizat din lume, unul care măsluia sondaje n-avea ce să caute ca purtător de cuvânt. La fel cum nu avea loc un jurnalist dat afară pentru luare de şpagă, cum era Zaharescu. În orice guvern civilizat, Palada n-ar mai avea ce să caute un minut în plus. Dacă Ponta nu-l demite astăzi pe Palada, înseamnă că acceptă şi-şi asumă afirmaţiile lui, o dovadă de troglodism.
Însă liderii Uniunii Europene nu s-au arătat încântaţi, ba chiar se simt ameninţaţi de paşii pe care China îi face în UE prin ţările de la graniţa de est. Nemulţumirea liderilor UE vine şi pe fondul paşilor spre Rusia făcuţi de Ucraina, care a întrerupt negocierile pentru un acord de asociere cu Uniunea Europeană.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: