Adevărul despre scandalul termoscanării de la Kaufland: Un incident regizat cu scopul de a crea senzaţional, filmat de un cameraman profesionist VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaufland România a reacţionat, într-un comentariu al unei postări pe Facebook, la scandalul legat de incidentul de la magazinul său din Sectorul 5 şi spune că totul „a fost regizat, cu scopul de a crea senzaţional“. Pe YouTube a fost publicat un filmuleţ de 13 minute care prezintă un montaj de imagini şi text care susţine că măsurarea temperaturii este ilegală, dar specialiştii în drept spun că nu este nici pe departe cazul.

Doi bărbaţi şi o femeie care au făcut scandal marţi, la întrarea într-un centru comercial din Sectorul 5, au fost amendate, anunţă joi Poliţia Capitalei într-un comunicat. Cei trei refuzaseră termoscanarea şi se manifestau violent.

La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei 24 Poliţie, care au identificat trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea. 

Sursa citată a precizat că, la momentul în care poliţiştii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante şi au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate şi conduse la sediul subunităţii de poliţie.

”Persoanele au fost sancţionate contravenţional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal şi împiedicarea intervenţiei poliţiştilor în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu”, a mai transmis Poliţia Capitalei.

 

Reacţia Kaufland: Nu se mai ia temperatura în magazinele noastre. Incidentul a fost regizat

„Bună, tuturor. În magazinele noastre nu se mai ia temperatura la intrarea în magazin. Rugăm clienţii să respecte măsurile de igienă şi distanţare socială atunci când vin al cumpărături. Referitor la incidentul de acum două zile, acesta a fost regizat, cu scopul de a crea senzaţional, cele două persoane purtând microfon şi fiind însoţite de un cameraman profesionist.

Vă confirmăm că agenţii de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităţilor competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate şi nerespectare a legii.

Îndemnăm clienţii să respecte măsurile de protecţie la cumpărături, să îşi păstreze calmul şi să pună sănătatea lor şi a celorlalţi pe primul loc. Facem toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului şi suntem în permanent contact cu autorităţile“, a anunţat compania pe contul său de Facebook.

Imagine indisponibilă

 

Filmul incidentului, regizat şi montat profesionist, care susţine punctul de vedere al protagoniştilor scandalului, publicat pe YouTube

Reacţia vine după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini din timpul incidentului. Pe lângă fragmente distribuite pe Facebook , pe YouTube a fost publicat miercuri un film de peste 13 minute, filmat cu o cameră video, nu un telefon, editat şi care include şi explicaţii sub formă de text şi extrase din diverse legi şi din Constituţie, care vrea să inducă ideea că măsurarea temperaturii la intrarea în diverse instituţii şi spaţii publice închise ar fi ilegală şi ar încălca drepturi stipulate în Constituţie.

Filmul este publicat pe canalul de YouTube al regizorului George Adamescu

 Acelaşi canal de YouTube mai găzduieşte materiale video pe teme adesea regăsite printre cele răspândite de adepţii diferitelor teorii ale conspiraţiei, cum ar fi mitingurile anti-5G.

Protagoniştii înregistrării sunt, potrivit Antena 3,  Doru Ştefanache, Sorina Ştefanache şi Tiberiu Galambos.

Vă prezentăm mai jos filmul aşa cum a fost el publicat pe YouTube.

Arafat: Poţi refuza să ţi se ia temperatura, dar nu mai intri în spaţiul respectiv

Şeful departamentului pentru Situaţii de urgenţă, Raed Arafat, a reacţionat, la rândul său, pe Facebook, şi a subliniat că „termometrul digital nu inregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv“.

Arafat arată că oricine poate refuza să i se măsoare temperatura, dar în aceste condiţii „nu mai intri in spatiul respectiv pentru ca este dreptul comunitatii si a angajatilor care lucreaza in spatiul respectiv sa se protejeze“.

Judecătorul Cristi Danileţ: Nu este nicio încălcare a drepturilor omului

Judecătorul Cristi Danileţ a explicat, miercuri seară, la Digi24 că din punct de vedere legal nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituţii sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătăţii oamenilor.

„M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislaţia cu privire la sănătate, la drepturile pacientului şi constat că mulţi vorbesc, dar puţini cunosc. În legislaţia cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenţie medicală şi în ce unităţi se desfăşoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operaţiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituţiile publice. Aşadar, avem o lege pe care cu toţii trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaţilor în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă eşti bolnav sau nu, dacă suferi de covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur şi simplu este o măsură de precauţie, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare.

Trebuie să avem în vedere că un om poate fi periculos pentru al om în aceste zile, pentru că s-ar putea să poarte germenii acestei boli îngrozitoare şi atunci, cumva, trebuie să găsim o soluţie să ne păzim. Distanţarea socială este o soluţie, spălarea pe mâini este o altă soluţie, purtarea măştii încă una şi, mai nou, termoscanarea.

Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalţi avem dreptul să pretindem să fim protejaţi şi a ni se respecta sănătatea”, a spus judecătorul Cristi Danileţ.

ERATĂ: O variantă anterioară a acestui articol îi identifica eronat pe protagoniştii scandalului de la Kaufland ca fiind regizorul George Adamescu şi soţia acestuia. Ne cerem scuze pentru eroare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite