Oficial: Secţia de investigare a magistraţilor o acuză pe Kovesi că a luat mită 268,689 lei şi că a minţit cu privire la relaţia cu Sebastina Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au transmis vineri, în mod oficial, acuzaţiile ce i se aduc fostei şefe a DNA şi faptele de care s-ar face vinovată aceasta.

„Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) şi mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal”, se arată într-un comunicat al SIIJ trimis vineri.

Acuzaţiile ce i se aduc privesc modul în care a fost adus în ţară fostul preşedinte al FNI, Nicolea Popa, condamnat definitv de justiţia română şi fugit în Indonezia, Jakarta.

„În cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta. 

Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a disp. art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a persoanei condamnate şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI. Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegaţii de procurori indonezieni în România, la sfârşitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferinţe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegaţia desemnată să procedeze la aducerea în ţară a condamnatului din bugetul PÎCCJ. De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziţia IGPR suma de bani necesară plăţii transportului Jakarta — Bucureşti”, mai arată procurorii SIIJ.

Potrivit procurorilor, acuzaţiile de mărturie mincinoasă vizează faptul că fosta şefă DNA a susţinut că nu a avut o relaţie apropiată cu Sebastian Ghiţă, cel care a făcut plângerea în acest dosar. Kovesi a afirmat că relaţia cu fostul deputat PSD de Prahova a fost una pur instituţională.

„Procurorii din cadrul SIIJ au mai reţinut că la data de 10.04.2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de PÎCCJ - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, magistratul menţionat anterior a fost audiat, în calitate de martor, prilej cu care acesta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relaţie pur instituţională, negând existenta unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală”, susţin magistraţii.

În plus, Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor confirmă şi faptul că a fost deschisă o anchetă penală in rem după ce Biroul de presă al Parchetului General ar fi comunicat în mod fals, unele informaţii legate de cazul Ghiţă-Nicolae Popa.

„Procurorii SIIJ au dispus extinderea urmăririi penale şi începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 Cod penal, şi fals în declaraţii, prev. de art. 326 Cod penal, constând în aceea că, la data de 9 ianuarie 2017, PÎCCJ, prin Biroul de informare şi relaţii publice, ar fi comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală”, se arată în comunicatul SIIJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite