VIDEO Bărbat mort, la Obor, după ce a primit primul ajutor de la echipajul unei ambulanţe private neautorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul s-a stins din viaţă sub ochii echipajului de pe ambulanţa privată
Bărbatul s-a stins din viaţă sub ochii echipajului de pe ambulanţa privată

Bărbatul de 61 de ani care a murit sâmbătă în Piaţa Obor înconjurat de medici a fost răpus de o insuficienţă cardio-respiratorie acută. Asta a scos la iveală necropsia. Poliţiştii şi procurorii bucureşteni au deschis o anchetă pentru a stabili dacă există vreo legătură între cauza decesului bărbatului şi felul în care au acţionat reprezentanţii serviciului privat de ambulanţă care nu avea autorizaţie şi nu a făcut nicio manevră de resuscitare.

Mai exact, anchetatorii fac cercetări pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

Ion Petre a murit sâmbătă dimineaţă, pe o stradă din apropierea Pieţei Obor din Capitală înconjurat de membrii echipajului unei ambulanţe private (Ambuhelp) care au răspuns apelului de urgenţă. Martorii vorbesc despre faptul că bărbatul ar fi murit cu zile, pentru că personalul medical nu ar fi ştiut cum să-l ajute.

Un martor a început să filmeze când bărbatul era prăbuşit la pământ. Asistenta i-a luat tensiunea bărbatului deşi acesta nu prezenta semne vitale. Abia după aceea a trecut la masajul cardiac, care a fost însă greşit aplicat şi a durat doar 11 secunde.

Colegul asistentei a preluat manevrele de resuscitare. Acesta a început să preseze toracele, însă nu a păstrat nici ritmul şi nici intensitatea necesare.

De la minutul 2 şi 13 secunde, aşa-zisul echipaj de prim ajutor renunţa să mai facă ceva şi aşteaptă echipajul SMURD.

Ulterior, la locul incidentului a ajuns şi SMURD-ul, care a făcut prima defibrilare, cu un defibrilator semi-automat, apoi al doilea echipaj SMURD, cu medic, a continuat defibrilarea. 

După cum se poate vedea din imagini, la locul solicitării era deja un echipaj de ambulantă care purta un echipament similar Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. În realitate, echipajul care a aplicat incorect procedurile de resuscitare este de la o firmă privată din judeţul Ilfov ce asigură servicii private de ambulanţă - denumită AmbuHelp, de altfel denumirea serviciului fiind inscripţionat pe echipamentele de intervenţie ale echipajului. Din informaţiile pe care le deţinem la acest moment, aceştia asigurau, pe bază de contract, asistenţă medicală de urgenţă în acea zonă, amenajată de tip târg comercial.

Această firmă privată a făcut obiectul unui control din partea inspectorilor DSU în data de 2 octombrie 2017, când s-a constatat că serviciul privat de ambulanţă funcţiona fără autorizaţie. Firma a fost amendată cu 15.000 de lei şi DSP Ilfov a fost notificat despre această situaţie, DSU solicitând, totodată, şi sistarea activităţii până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Tot în aceste imagini, se poate vedea şi momentul sosirii echipajului de prim ajutor SMURD şi faptul că primele manevre efectuate imediat au fost aplicarea electroşocurile, compresii toracice, continuu, şi ventilarea pacientului, acestea fiind continuate şi la sosirea echipajului de terapie intensivă.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a autosesizat şi va face verificări în legătură cu toate aspectele ce ţin de modul în care s-a desfăşurat intervenţia la acest caz” - se arată într-un comunicat de presă al Departmentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Masajul cardiac de bază trebuie să ştie să facă orice cetăţean, nu mai zic de cei îmbrăcaţi în haina de ambulanţă. Lipsă de reacţie totală aproape şi confuzia totală a atras atenţia că echipa nu ştia pe ce lume trăieşte”, arată medicul Raed Arafat care a adăugat că în acest moment are loc o investigaţie în legătură cu serviciul de ambulanţă AMBUHELP care deserveşte pacienţi, cu toate că nu are autorizaţie de funcţionare.

”Am fost solicitaţi la caz prin 112. Prima maşină de prim ajutor a ajuns în zece minute, iar peste alte trei minute a ajuns şi maşina de terapie intensivă, dar bărbatul era în stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare efectuate de medicul SMURD au rămas fără succes”, a declarat şi coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa.

Te-ar putea interesa:

Cine era tânăra găsită moartă pe un câmp de la marginea Autostrăzii Soarelui

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite