Acuzaţii de fals în cazul „demisiei“ unui secretar de stat. Controversă legală în Cabinetul Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stratagema ministrului Transporturilor: Demiterea unui secretar de stat prezentată ca o demisie la cerere „fantomă“. Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost eliberată din funcţie în urma unei cereri de demitere transmisă premierului Dacian Cioloş de către ministrul de resort, Dan Costescu, însă decizia a fost publicată în Monitorul Oficial ca fiind luată în baza unei demisii (eliberare la cerere).

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului: A fost o eroare materială a Secretariatului General

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului, a precizat pentru „Adevărul“ că în cazul secretarului de stat din Ministerul Transporturilor „a fost o eroare materială a Secretariatului General al Guvernului, pe care a corectat-o ulterior“, iar „persoana care a redactat actul a fost demisă“.

„A existat o confuzie de redactare pentru că majoritatea eliberărilor din funcţie din aceste zile s-au făcut prin demisie. Acum s-a schimbat decizia, iar eliberarea din funcţia de secretar de stat s-a făcut cum trebuia, la solicitarea ministrului“, a adăugat Dan Suciu.

Noul act a fost trimis către Monitorul Oficial.


Grigore susţine că nu şi-a dat demisia şi că decizia de demitere a fost luată de Costescu pe fondul nemulţumirilor pe care aceasta le-a manifestat în perioada în care îi coordona activitatea actualului ministru, atunci director general al CFR Infrastructură.   

Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor, a transmis către Secretariatul General al Guvernului o cerere pentru întreprinderea diligenţelor necesare pentru eliberarea din funcţia de secretar de stat a Mariei Magdalena Grigore, numită în funcţie de fostul premier Victor Ponta în luna ianuarie a acestui an. 

Cererea a fost înrgistrată la Cabinetul premierul la 19 noiembrie, cu numărul de intrare 5/6510. 

image

Miercuri, 25 noiembrie, a fost însă publicată în Monitorul Oficial decizia „privind eliberarea doamnei Maria Magdalena Grigore, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor“. 

Aşadar, în Monitorul Oficial se arată că eliberarea din funcţie a fost la cerere. 

Mai mult, în Monitorul Oficial se arată că s-a avut în vedere „demisia doamnei Maria Magdalena Grigore, înregistrată la Cabinetul primului-ministru cu nr. 5/6.510 din 19 noiembrie 2015“. Mai exact, numărul de înregistrare al cererii semnate de ministrul Costescu pentru demiterea secretarului de stat Grigore a apărut în Monitorul Oficial ca fiind numărul cererii demisiei (eliberarea la cerere) acesteia. Numai că această demisie nu există pentru că ea nu a fost scrisă.  

În Monitorul Oficial se mai arată că „la data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Maria magdalena Grigore se eliberează, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor“. 

image

Grigore: Eu nu mi-am dat demisia

Maria Magdalena Grigore susţine că a aflat din Monitorul Oficial de propria-i demisie. Ea mai susţine că orice încercare de a avea o discuţie cu ministrul Transporturilor a fost sortit eşecului. 

„Am aflat ieri din Monitorul Oficial că ar exista o demisie depusă pe data de 19 noiembrie, cu număr de înregistrare, la Cabinetul primului ministru. Însă eu nu mi-am dat demisia şi nu am fost eliberată la cerere, aşa cum se arată în Monitorul Oficial. Am fost eliberată la cerere, dar nu pe baza unui document care îmi aparţine, şi anume demisia mea, care este un act unilateral“, a declarat secretarul de stat pentru „Adevărul“.

Grigore spune că nu a putut să-l contacteze pe Dan Costescu nici înainte de decizie, nici după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. 

„Am încercat să vorbesc cu ministrul Transporturilor, dar nu am reuşit. Nici înainte, chiar dacă am încercat să am o discuţie normală, mai ales că a fost în coordonarea mea, fiind director general la Compania Naţională de Căi Ferate“, a mai spus Grigore.

Ea a explicat care ar putea fi motivele pentru care ministrul a luat această decizie. „Primul, probabil un orgoliu al domnului ministru Dan Costescu, având în vedere că l-am avut în coordonare încă de la începutul preluării funcţiei de director general al CFR Infrastructură. Bineînţeles, avându-l în subordine, a trebuit să-i coordonez activitatea. Nefiind foarte mulţumită de rezultatele domnului director, pentru că e bine cunoscut pentru toată lumea stadiul în care se află calea ferată din România, am avut discuţii, soluţii pentru dânsul, discuţii care nu au dus la nicio măsură din partea domnului director general la acea vreme, actualmente ministru al Transporturilor“, a explicat Grigore. 

 „Aş dori să se clarifice situaţia la nivelul aparatului de lucru al primului ministru. Sunt convinsă că nici dânsul nu a avut habar de acest document fals, ci i-a fost prezentată, spre a fi semnată de dânsul, o decizie în care se solicita să ia act de demisia mea, acest fals, şi ca urmare a acestui lucru, era normal să mă elibereze din funcţie. Demisia fiind un act unilateral, nu putea decât să ia act de demisia unui secretar de stat“, a mai spus Grigore. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite