Activitatea Caselor de Sănătate revine la normal, începând de luni. Un "bug" a blocat sistemul informatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CNAS, Nicolae Duţă, a afirmat că  sistemul informatic al caselor de sănătate funcţionează normal, iar activitatea se va relua mâine.

"Defecţiunea cu care ne-am confruntat a fost una greu de anticipat, oricâte teste ar fi fost efectuate şi face parte din procesul de maturizare al unui astfel de sistem", a declarat Duţă într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a anunţat că problemele la sistemul informatic al CNAS au fost rezolvate, iar remedierea problemelor nu a presupus costuri suplimentare.

"În 15 ianuarie, SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat-n.r.) a fost repus în funcţiune devansând termenul anunţat iniţial, respectiv luni. Remedierea problemelor a fost făcută fără costuri suplimentare din 15 ianuarie, sistemul funcţionând la parametri normali", a precizat Duţă, adăugând că problema nu se va mai repeta.

La conferinţă au mai participat o serie de specialişti în domeniul informatic, precum Irina Socol, director general Siveco România, Radu Eneche, director general HP România, şi Sorin Mîndruţescu, director general Oracle România.

Unul dintre specialiştii chemaţi pentru a explica defecţiunea a spus că este vorba despre un "bug" (virus informatic).

Cei trei reprezentanţi ai societăţilor amintite au fost de acord că nimeni nu poate garanta un viitor lipsit de probleme la sistemul CNAS, însă au declarat că acesta va fi monitorizat permanent, astfel că eventualele defecţiuni să fie anticipate ori remediate foarte repede.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a emis, miercuri, 12 ianuarie, ordinul de suspendare a activităţii caselor de asigurări de sănătate din ţară, ca urmare a problemelor apărute în sistemul informatic.

Duţă preciza că măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite