Accident Muntenegru. Mărturii din autocar: „Am strigat la el «vă rugăm, mai încet» , el mi-a răspuns «şi eu v-am rugat să nu mai staţi în picioare pe culoar»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Meşter, una dintre supravieţuitoarele accidentului din Muntenegru, a declarat vineri că şoferul autocarului conducea cu viteză şi chiar i s-ar fi atras atenţia de mai multe ori să fie mai atent.

Elena Meşter a povestit, vineri, în cadrul unei ediţii de ştiri a postului de televiziune PROTV, că în momentul impactului şoferul circula cu viteză, asta după ce i s-a cerut, de către pasageri, să fie mai prudent.

„Aveam viteză, am ieşit din tunel, a fost un pic de curbă la dreapta. Pe pod era o maşină albă parcată, iar pe partea stângă era un copil... dacă ăia se pot numi parapeţi, la asemenea viaducte, care privea în hăul acela, admira peisajul. În momentul acela, făcând depăşirea să evite acroşarea acelui copil, care era vizitator, nu era cu noi în autocar, a luat brusc dreapta şi a pus frână puternică. Am simţit primul balans, a intrat în balans autocarul, şi-a revenit pentru o fracţiune de secundă, nu ştiu cât. În mintea mea, ca în filme, am zis să mergem pe partea dreaptă ca să contrabalansăm, iar atunci s-a balansat din nou şi în momentul ăla am simţit cum ne ducem, cădem. Am ţipat «ne prăbuşim» şi aia a fost. Am închis ochii şi am zis «gata, mi-a trebuit excursia… mor». Şi m-am mai trezit în prăpastie, căzută, cu picioarele spre vale, pe burtă, alunecând. Am zis, «totuşi trăiesc, n-am murit». Eu am rămas cu ideea că sunt moartă”, a declarat Elena Meşter.

„Cu câteva minute înainte, prietenii la care stăteam, că eu eram în picioare pe culoar, între prietenii mei care erau pe scaune, prietenul meu a zis «mai încet» , nu s-a auzit. Eu având şi voce, stând şi în picioare, am strigat la el «vă rugăm, mai încet» , la care el mi-a răspuns «şi eu v-am rugat să nu mai staţi în picioare pe culoar». Asta a fost tot, între timp am ieşit din tunel”, a mai precizat femeia.

A făcut schimb de locuri şi a scăpat cu viaţă

Elena Meşter a povestit clipele prin care a trecut şi se consideră o norocoasă după ce, înainte de a pleca în excursie, a făcut schimb de locuri cu o prietenă a ghidului. 

„A scăpat şi Tamara, fata de pe locul 13, eu fiind pe 14. Am mai avut noroc, că eu de fapt stăteam pe o treaptă între şofer şi ghid, pentru că eu am nişte probleme şi îmi place să stau acolo. O prietenă a ghidei, mi-aş dori să fie în viaţă, mi-a luat locul acolo şi eu de aceea am fost acolo şi nu am fost pe acea treaptă în faţă”, îşi aminteşte Meşter.

De asemenea, aceasta a povestit că, după accident, s-a trezit în prăpastie, cu picioarele în jos şi plină de sânge. 

„Am crezut întotdeauna în ceva, dar nu că există minuni şi Dumnezeu. Acum pot spune: da, Dumnezeu există. O minune suntem noi care suntem în viaţă. Nu am apucat să văd nimic, am înţeles că există imagini de la faţa locului, pot pune degetul unde am căzut, cum am căzut, care dintre noi ce a făcut. Pentru că eu, fiind în stare bună, am încercat să îi ajut pe colegii în stare deplorabilă. Vor fi imagini... Eu una recunosc, poate alţii nu, în primul rând ne trebuie un tratament. Ne facem bine de pucuioare, de mâini, de tot, dar va trebui psihic să lucrăm foarte mult, pentru ca nu vom putea uita niciodată. Acea doamnă cu piciorul, care sper să trăiască, sfâşiat, nu-l mai avea deloc, căutam o curea, o eşarfă ceva, să o leg deasupra genunchiului”, îşi aminteşte Meşter. 

Femeia povesteşte, la fel ca şi ceilalţi supravieţuitori care au făcut declaraţii în faţa presei, că sunt foarte mulţumiţi atât de autorităţile române, dar mai ales de muntenegreni şi românii stabiliţi în Muntenegru care au fost alături de aceştia chiar din primele clipe.

De asemenea, aceasta povesteşte că şi-a anunţat personal familia, cu ajutorul unui telefon mobil şi al celor care au ajutat-o să iasă din prăpastie. 

„M-aş mai întoarce acolo, dar nu cu autocarul”

Aceasta a fost întrebată dacă ar mai avea curajul să se întoarcă în acel loc, unde s-a petrecut accidentul, şi a răspuns că „da, dar nu cu autocarul. Niciodată nu mi-au plăcut, am oroare de autocare. Poate cu maşina personală. Am mers aşa, pentru că aşa merg prietenii mei”.

Elena Meşter a povestit că în această excursie au mers două grupuri mari, unul din care făcea aceasta parte şi era alcătuit din 12 persoane, şi unul care a venit de la Piteşti cu ghidul, însă se mai numărau şi câţiva „răzleţi”.

„Au fost două grupuri mari şi câţiva răzleţi. Cei de la Curtea de Argeş, prietenii, rudele ghidei, iar din Bucureşti, noi suntem un grup care plecăm de mulţi ani împreună, cam 12 persoane. Am fost toţi acum, din păcate sunt şi decedaţi, sunt şi în spital destul de grav, iar alţii sunt bine şi chiar foarte bine”, a precizat Elena Meşter.

Declaraţiile celor care au supravieţuit accidentului rutier din Muntenegru început să se contrazică. Dacă joi, Gheorghiţa Niţu declara că şoferul nu circula cu viteză mare deoarece nu îi permitea drumul, Elena Meşter a povestit vineri, că cel care conducea maşina avea viteză.

Gheorghiţa Niţu, care se afla însă pe locurile din spate ale maşinii, susţine că autocarul nu putea să circule în acea zonă cu 80 de kilometri la oră aşa cum susţine presa muntenegreană. 

„Nu cred că avea viteză, nici nu se putea merge cu 80 de kilometri pe oră pentru că erau curbe şi erau foarte periculoase. Era periculos cam cum este la noi pe Transfăgărăşan şi deci, logic, nu avea cum să prindă 80 de kilometri pe oră”, a precizat femeia.


Citeşte mai multe despre carnagiul din Muntenegru

FOTO UPDATE Accident Muntenegru. Mărturie din autocarul groazei: „Când m-am trezit l-am văzut pe domnul Arafat lângă mine... am crezut că visez“

Victimele accidentului din Muntenegru internate încă în spitale din Capitală se simt mai bine. Multe dintre ele vor fi externate în cursul zilei de vineri, spun medicii. În plus, poliţiştii muntenegreni susţin că datele din "cutia neagră" a autocarului arată că la ieşirea din tunel acesta circula cu 80 de km la oră. Una dintre victime însă susţine că pe pod era un grup de copii şi că în acea zonă era imposibil să se poată circula cu 80 km/oră.

FOTO Reportaj exclusiv în Muntenegru. Primii sârbi ajunşi la morţi şi la răniţi: „Puţini mai aveau puterea să urle! Carnea cădea de pe ei!“

Adevarul.ro îţi prezintă, de astăzi, prima parte a unei serii de reportaje exclusive din Muntenegru, locul în care, în Duminica Rusaliilor, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii ale României ultimelor 20 de ani: accidentul în care 18 români au murit şi alţi 29 au fost răniţi. Astăzi: poveştile sârbilor din zona Morača, cei care au ajuns primii la autocarul-groazei şi au salvat vieţi

Reportaj exclusiv în Muntenegru: Prăpastia în care s-a prăbuşit „autocarul morţii“, loc de pelerinaj pentru turişti: „Ce-am văzut ne-a îngrozit!“ Imagini şocante!

Locul de unde autocarul morţii s-a prăbuşit în râpa adâncă de 40 de metri a devenint punctul de oprire a turiştilor care merg în vacanţă în republica iugoslavă. Ca o troiţă românească, parapetul sfâşiat în accidentul din Muntenegru este ticsit de lumânări aprinse şi de mesaje de mulţumire ale românilor adresate muntenegrenilor.

FOTO Accident Muntenegru. „Cutia neagră“ a autocarului morţii a fost demontată joi de anchetatori. Poliţiştii au vorbit cu 18 dintre persoanele rănite

Cele două victime ale accidentului din Muntenegru internate la spitalul „Elias” nu vor fi externate joi, deşi starea lor de sănătate este foarte bună. Acestea mai au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi evenimentele prin care au trecut. Alţi cinci răniţi ar putea fi externaţi vineri de la Spitalul Universitar. În Muntenegru, tahograful autocarului căzut în prăpastie a fost demontat joi, cardul urmând să fie accesat de anchetatori.

Mareea Travel aruncă pisica moartă în curtea transportatorului: Pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţin Gregory Tour

Directorul agenţiei care a organizat circuitul turistic, Marius Usturoiu, susţine că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acestă cu agenţia de turism.

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.
 

Directorul firmei care deţinea autocarul tragediei din Muntenegru: „Inspecţiile tehnice erau la zi“. Societatea a fost înfiinţată în 2011

Ştefan Grigore, directorul firmei Gregory Tour Holiday SRL, cea care a asigurat transportul în Muntenegru, a declarat, luni dimineaţă, că autocarul avea inspecţiile tehnice la zi, iar şoferii au respectat timpii de oprire, adică la fiecare trei ore.

Raed Arafat, despre cumplitul accident din Muntenegru: „Nu toate victimele au fost încă identificate!”

Două avioane dotate cu echipamentele medicale necesare, precum şi cu personal medical specializat vor merge în Muntenegru pentru a transporta românii care au fost răniţi în accidentul care a avut loc duminică, a anunţat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Un al treilea avion va aduce în ţară persoanele decedate în urma impactului.
 

FOTO VIDEO Filmul tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea mai multor români plecaţi într-un circuit turistic

Spitalul din Muntenegru, la care au fost duse 33 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Un autocar, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie. Ministerul de Externe a anunţat luni dimineaţă că numărul persoanelor decedate a ajuns la 18.

Guvernul verifică dacă firma de transport în Muntenegru a respectat condiţiile de siguranţă

Guvernul a anunţat, luni, că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se vedea dacă firma implicată în organizarea transportului din Muntenegru a respectat toate prevederile legale de siguranţă.
 

Presa din Muntenegru: în momentul accidentului, şoferul conducea prea repede

În momentrul în care s-a petrecut tragedia, şoferul conducea prea repede, a declarat pentru ziarul „Vijesti“ din Podgoriţa Carmen Dorobeţ, din Bucureşti, internată la secţia de ortopedie din centrul clinic din capitala muntenegreană. 18 persoane au murit, iar alte 29 au fost rănite în urma prăbuşirii într-o prăpastie a unui autocar înmatriculat în România, a anunţat, duminică, ministrul muntenegrean de interne, Rasko Konjevic.

VIDEO Grigore Cartianu, despre grija statului român faţă de cetăţenii săi: „Avem o problemă majoră legată de somnolenţa autorităţilor în astfel de situaţii“

Tragedia din Muntenegru, în care 18 români au murit într-un accident de circulaţie, aduce din nou în atenţia opiniei publice gestionarea crizelor de către statul român. Rudele călătorilor care se aflau în autobuzul groazei au reclamat probleme în relaţia cu funcţionarii Ministerului de Externe în momentul în care au vrut să afle detalii despre starea de sănătate a apropiaţilor. 

Accident Muntenegru. Ce (n-)a făcut Patriarhul BOR în aceste zile?

Cum ne-am obişnuit de atâţia ani, o altă dezamăgire a venit din partea BOR în aceste zile. Oare ce a făcut patriarhul BOR de la aflarea tragediei? Mai nimic. Şi-a văzut de treabă. Luni, a doua zi de Rusalii, şi a după aflarea tragediei, Dănuţ era în plină sărbătoare: 5 ani de activitate a centrului de presă Basilica, proiectul său de suflet. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite