REPORTAJ EXCLUSIV: Acasă la salvatorii din Muntenegru. Poveştile îngerilor care ne-au scos morţii şi răniţii din autocarul căzut în prăpastie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de localnici din Moraţa, unde, în Duminica Rusaliilor, s-a prăbuşit un autocar românesc, au coborât primii în prăpastie pentru a salva vieţi. Tragedia este încă pe buzele eroilor muntenegreni. Cadrele medicale din clinica din Podgoriţa, unde au fost îngrijite victimele accidentului de autocar, au povestit pentru „Adevărul” filmul tragediei mutate din prăpastie pe paturile de spital.

Aş fi luat câte doi oameni în spate, dar nu am putut ajunge la ei. De teamă pentru vieţile lor, am început să plâng”. Aşa îşi începe şirul amintirilor Vasili Kukac (70 de ani), unul dintre localnicii din Moraţa care au ajuns, în Duminica Rusaliilor, la autocarul morţii din Muntenegru (FOTO).

A auzit bubuitura şi trosnetele copacilor peste care s-a rostogolit autocarul. S-a înfiorat de urletele celor prinşi între fiare. A început să strige în tot satul după ajutor. Toţi oamenii, spune bătrânul, au luat-o la fugă spre pod. Salvatorii din Moraţa au ajuns la accident înaintea doctorilor şi a poliţiştilor. Nu a mai contat că drumul îngust, pe care l-au bătut, dădea în prăpastie. La o săptămână după tragedie, reporterii „Adevărul“ l-au găsit pe bătrân lângă acelaşi pod, tot cu lacrimi în ochi, privind spre autocarul plin de sânge, prăbuşit la 40 de metri în prăpastie.

image

„Puţini mai aveau puterea să urle“

Stevan Stevanovici (29 de ani) este un erou. A coborât prinre primii în prăpastie. A scos oamenii din autocar.
A cărat targă după targă. „Au fost scene îngrozitoare. Puţini mai aveau puterea să urle de durere, din cauza oaselor rupte! Carnea cădea de pe ei!”. Nimeni nu mai ţinea cont de nimic, spune tânărul. Nici măcar de poliţie, care oprise accesul în zonă. Dar cum să ţină cont, se întreabă salvatorul, când răcnetele de sub pod, imaginile cu oamenii prinşi între stânci, copaci şi fiarele autocarului erau îngrozitor de reale. „Pasagerii păreau mai mult morţi decât vii. Erau într-o stare de leşin, dar şi de disperare”, mai spune Stevan.

image

„Un singur pas greşit şi ne prăbuşeam“

Milijan Danilovici (50 de ani), un alt salvator muntenegrean, (FOTO) are încă mâinile pline de răni. Bărbatul a fost printre primii care au ajuns la morţii şi răniţii noştri. N-a mai contat, atunci, că-şi riscă viaţa. S-a ţinut cu putere de cordeline şi a coborât în prăpastie. „Una dintre femeile grav rănite se agăţase de mine, iar eu mă ţineam de cordelină. Ştiam că, dacă fac un singur pas greşit, ne vom prăbuşi amândoi. Iar ea şi-ar fi putut găsi sfârşitul. La fel şi eu. M-am ţinut cât am putut de strâns în cordelină, chiar şi după ce degetele au început să îmi sângereze”, a povestit Milijan Danilovici. Bărbatul îşi aminteşte că, în clipele de groază, toţi vecinii lui ajunşi la accident s-au mobilizat ca niciodată. Nimeni nu mai ştia cu siguranţă cine trăia şi cine nu, dar nici nu conta. Toţi, povesteşte Milijan, trebuiau scoşi de acolo.

image

„Am fi făcut orice să îi salvăm“

Marco (14 ani), tot din Moraţa, e printre puţinii localnici care ştiu limba engleză. Reuşeşte cu greu să ne traducă toate amintirile povestite de zecile de săteni strânşi în jurul lui. Dar Marco are propria poveste. „Am mers cu toţii să vedem cum îi putem ajuta pe oamenii din autocar. Toată familia. Am fi făcut orice ca să îi salvăm pe pasageri!”. Şi au făcut orice! Sătenii nu se mândresc cu faptele lor. Sunt doar omeneşti, ne spun ei. De o săptămână, toţi stau în rugăciune pentru vieţile răniţilor pe care i-au purtat pe braţe. Pentru sufletele celor care nu au mai putut fi salvaţi. Alături de ei, se roagă şi călugăriţele din Moraţa, sperând ca cei rămaşi în viaţă să fie salvaţi acasă, în România. Iar cei pieriţi să fie iertaţi.

image

Îngerii în halate albe care ne-au scos răniţii din iad

La intrarea principală în cel mai mare spital din Muntenegru, Klinicki Centar Crne Gore  din Podgoriţa, ochii ţi se izbesc de o imagine emoţionantă. Pe un afiş uriaş, prins de perete, stau steagurile celor două ţări, alături de trei cuvinte în română şi sârbă: „Românii mulţumesc muntenegrenilor!“/ „Rumuni zahvaljuju crnogorcima!“.

Mesajul ascunde o poveste cutremurătoare chiar şi pentru cei obişnuiţi cu tragediile. „«Rumunii» au montat afişul. Gestul simbolic, dar minunat, îi face pe cei care intră în clinica din Podgoriţa să zâmbească. A fost o întreagă nebunie aici, zilele trecute, după incidentul de la canionul Moraţa”. Sunt cuvintele paznicului spitalului, omul care, în duminica tragediei, a văzut cum sălile de urgenţă s-au umplut în câteva minute cu zeci de răniţi. Targă după targă, morţi după morţi.

Scenariul groazei s-a derulat sub privirile înspăimântate ale bărbatului. Zile la rând, omul a văzut cum spitalul, ca niciodată, a fost invadat de muntenegreni, veniţi să doneze sânge pentru românii care se zbăteau între viaţă şi moarte. Numai în ziua accidentului, o sută de oameni au făcut acest gest.

Doctori chemaţi de acasă

Medicul Vladimir Dobricanin, şeful Secţiei de Urgenţe a Spitalului din Podgoriţa (FOTO), a coordonat întreaga acţiune de salvare. A chemat doctori de acasă. A eliberat, cu ajutorul poliţiei, drumurile spre spital. A internat oameni. A diagnosticat şi tratat rănit după rănit. „Accidentul a avut loc duminică, în jurul orei 17.00. Poliţia a informat centrul pentru situaţii de urgenţă şi imediat am început pregătirile pentru primirea victimelor. Primii răniţi au ajuns la spital în jurul orei 18.15. O oră mai târziu, toate victimele erau în spital. Până la ora 21.00, toţi răniţii fuseseră diagnosticaţi şi primiseră primele îngrijiri. Trupurile celor morţi erau la morgă”, îşi aminteşte doctorul, la o săptămână după tragedie.

image

S-au împrietenit cu răniţii

Doctorul Dobricanin a fost impresionat de puterea românilor aflaţi în suferinţă: „Mulţi aveau traume severe. Te aşteptai de la ei să plângă, să ţipe, cerând ajutor. Dar oamenii aveau răbdare. Ştiau ce s-a întâmplat cu ei şi unde fuseseră aduşi. Ştiau că primesc ajutor. Cu unii dintre români ne-am împrietenit în spital. Sunt oameni cumsecade. Erau mulţumiţi de cum îi îngrijeam”, a mai spus medicul de Urgenţă.
Nu e prima oară când doctorul a trecut prin astfel de tragedii: „În urmă cu câţiva ani, a avut loc un accident feroviar, cu peste 300 de răniţi şi 47 de morţi. Au mai fost şi alte asemenea cazuri, pe care le-am gestionat bine, astfel că avem experienţă în a ne organiza rapid şi avem echipamente moderne pentru a reacţiona”.

Lecţie de solidaritate

Gocica Sckovic, purtătorul de cuvânt al clinicii din Muntenegru, a fost impresionată de numărul mare de voluntari care au venit să doneze sânge. Dar nu numai ei. Ci şi de cei care au coborât în hăul adând de 40 de metri, după victimele din autocarul răsturnat.

„Răniţii au fost vizitaţi imediat şi de români. Doctorul Raed Arafat şi ambasadorul României au venit în spital şi s-au interesat de soarta fiecăruia în parte”, spune Gocica Sckovic.

Reprezentanta spitalului din capitala Muntenegrului a păstrat în calculatorul ei zeci de fotografii pe care le-a făcut în saloanele în care românii au fost îngrijiţi.

Le priveşte pe rând, încercând să ne spună povestea fiecărui rănit din imaginile cutremurătoare: „A fost cea mai impresionantă lecţie de solidaritate. Din păcate, această solidaritatea s-a născut în urma unei tragedii”.

Jurnalist: „Bucăţi din stâncă se prăvăleau peste autocar“

Tragedia în care au fost implicaţi cei 47 de români a ocupat zile la rând prima pagină a ziarelor din Muntenegru. Presa a relatat pe larg despre modul cum au decurs operaţiunile de salvare, dar şi despre mobilizarea muntenegrenilor, care s-au oferit voluntar să-i ajute pe răniţi.

image

„Am ajuns la accident în mai puţin de o oră. Aflasem că era vorba despre un autocar plin cu turişti străini, posibil ucraineni sau români. Nu am reuşit să cobor în prăpastie, din cauza echipelor de intervenţie. De pe pod, de la peste 40 de metri înălţime, se auzeau urletele puternice ale victimelor. A fost şocant, îmi era greu să îmi imaginez ce era acolo. Ştiam că muriseră oameni şi că alţi răniţi se zbăteau între viaţă şi moarte. Am văzut cum bucăţi din stâncă se desprinseseră şi se prăvăliseră peste autocar”, a povestit Bijana Nikolic, reporter la ziarul „Vijesti” din Muntenegru.

Şi ziariştii au donat sânge

O altă echipă de jurnalişti a aceleiaşi publicaţii a mers la clinica unde erau duşi răniţii. „Odată cu sosirea primelor ambulanţe cu răniţi, locuitorii din Podgoriţa au început să se strângă în curtea clinicii, pentru a dona sânge. Era o forfotă de nedescris în jurul clinicii şi pe holurile ei. Şi eu m-am oferit să donez sânge”, a povestit Savo, unul dintre fotoreporterii de la „Vijesti”.
„Am vorbit cu doi localnici din Moraţa, care mi-au povestit că se aflau la câteva sute de metri de canion, când au auzit bubuiturile produse de autocar. Au alergat spre pod, iar la vederea nenorocirii au înlemnit. Unii dintre ei au făcut semn maşinilor aflate în trecere ca să oprească şi le-au cerut şoferilor să sune la Poliţie. Prin zonă a trecut vicepreşedintele Parlamentului din Muntenegru, Suljo Mustafic. A oprit maşina şi a început să ajute răniţii scoşi din prăpastie”, a mai povestit Bijana Nikolic.


Interviu Vladimir Dobriciani, şeful urgenţelor - Audio engleză

Alte articole despre carnajul din Muntenegru:

Accident Muntenegru. Şoferul de rezervă este în continuare internat în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca. Medic: „Nu vom externa nicio victimă azi!”

Niciuna dintre victimele accidentului din Muntenegru internate la Spitalul de Urgenţă Floreasca nu va fi externată în cursul zilei de duminică. Aşa a declarat Rodica Ciolacu, medicul de gardă al spitalului. Aceasta a adăugat că, din cei internaţi în unitatea sanitară, o singură persoană este foarte grav rănită, fiind la terapie intensivă.

FOTO UPDATE Accident Muntenegru. Mărturie din autocarul groazei: „Când m-am trezit l-am văzut pe domnul Arafat lângă mine... am crezut că visez“

Victimele accidentului din Muntenegru internate încă în spitale din Capitală se simt mai bine. Multe dintre ele vor fi externate în cursul zilei de vineri, spun medicii. În plus, poliţiştii muntenegreni susţin că datele din "cutia neagră" a autocarului arată că la ieşirea din tunel acesta circula cu 80 de km la oră. Una dintre victime însă susţine că pe pod era un grup de copii şi că în acea zonă era imposibil să se poată circula cu 80 km/oră.

VIDEO Reportaj exclusiv în Muntenegru: Prăpastia în care s-a prăbuşit „autocarul morţii“, loc de pelerinaj pentru turişti: „Ce-am văzut ne-a îngrozit!“ Imagini şocante!

Locul de unde autocarul morţii s-a prăbuşit în râpa adâncă de 40 de metri a devenint punctul de oprire a turiştilor care merg în vacanţă în republica iugoslavă. Ca o troiţă românească, parapetul sfâşiat în accidentul din Muntenegru este ticsit de lumânări aprinse şi de mesaje de mulţumire ale românilor adresate muntenegrenilor.

FOTO Reportaj exclusiv în Muntenegru. Primii sârbi ajunşi la morţi şi la răniţi: „Puţini mai aveau puterea să urle! Carnea cădea de pe ei!“

Adevarul.ro îţi prezintă, de astăzi, prima parte a unei serii de reportaje exclusive din Muntenegru, locul în care, în Duminica Rusaliilor, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii ale României ultimelor 20 de ani: accidentul în care 18 români au murit şi alţi 29 au fost răniţi. Astăzi: poveştile sârbilor din zona Morača, cei care au ajuns primii la autocarul-groazei şi au salvat vieţi

FOTO UPDATE Accident Muntenegru. Mărturie din autocarul groazei: „Când m-am trezit l-am văzut pe domnul Arafat lângă mine... am crezut că visez“

Victimele accidentului din Muntenegru internate încă în spitale din Capitală se simt mai bine. Multe dintre ele vor fi externate în cursul zilei de vineri, spun medicii. În plus, poliţiştii muntenegreni susţin că datele din "cutia neagră" a autocarului arată că la ieşirea din tunel acesta circula cu 80 de km la oră. Una dintre victime însă susţine că pe pod era un grup de copii şi că în acea zonă era imposibil să se poată circula cu 80 km/oră.

FOTO Reportaj exclusiv în Muntenegru. Primii sârbi ajunşi la morţi şi la răniţi: „Puţini mai aveau puterea să urle! Carnea cădea de pe ei!“

Adevarul.ro îţi prezintă, de astăzi, prima parte a unei serii de reportaje exclusive din Muntenegru, locul în care, în Duminica Rusaliilor, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii ale României ultimelor 20 de ani: accidentul în care 18 români au murit şi alţi 29 au fost răniţi. Astăzi: poveştile sârbilor din zona Morača, cei care au ajuns primii la autocarul-groazei şi au salvat vieţi

Reportaj exclusiv în Muntenegru: Prăpastia în care s-a prăbuşit „autocarul morţii“, loc de pelerinaj pentru turişti: „Ce-am văzut ne-a îngrozit!“ Imagini şocante!

Locul de unde autocarul morţii s-a prăbuşit în râpa adâncă de 40 de metri a devenint punctul de oprire a turiştilor care merg în vacanţă în republica iugoslavă. Ca o troiţă românească, parapetul sfâşiat în accidentul din Muntenegru este ticsit de lumânări aprinse şi de mesaje de mulţumire ale românilor adresate muntenegrenilor.

FOTO Accident Muntenegru. „Cutia neagră“ a autocarului morţii a fost demontată joi de anchetatori. Poliţiştii au vorbit cu 18 dintre persoanele rănite

Cele două victime ale accidentului din Muntenegru internate la spitalul „Elias” nu vor fi externate joi, deşi starea lor de sănătate este foarte bună. Acestea mai au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi evenimentele prin care au trecut. Alţi cinci răniţi ar putea fi externaţi vineri de la Spitalul Universitar. În Muntenegru, tahograful autocarului căzut în prăpastie a fost demontat joi, cardul urmând să fie accesat de anchetatori.

Mareea Travel aruncă pisica moartă în curtea transportatorului: Pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţin Gregory Tour

Directorul agenţiei care a organizat circuitul turistic, Marius Usturoiu, susţine că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acestă cu agenţia de turism.

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.
 

Directorul firmei care deţinea autocarul tragediei din Muntenegru: „Inspecţiile tehnice erau la zi“. Societatea a fost înfiinţată în 2011

Ştefan Grigore, directorul firmei Gregory Tour Holiday SRL, cea care a asigurat transportul în Muntenegru, a declarat, luni dimineaţă, că autocarul avea inspecţiile tehnice la zi, iar şoferii au respectat timpii de oprire, adică la fiecare trei ore.

Raed Arafat, despre cumplitul accident din Muntenegru: „Nu toate victimele au fost încă identificate!”

Două avioane dotate cu echipamentele medicale necesare, precum şi cu personal medical specializat vor merge în Muntenegru pentru a transporta românii care au fost răniţi în accidentul care a avut loc duminică, a anunţat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Un al treilea avion va aduce în ţară persoanele decedate în urma impactului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite