FOTO VIDEO Dosar penal în urma accidentui în lanţ de pe A2, soldat cu patru morţi şi peste 50 de răniţi. Starea pacienţilor internaţi în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ISU
FOTO ISU

Accident în lanţ, sâmbătă dimineaţă, pe Autostrada Soarelui, la Lehliu, în care au fost implicate 29 de maşini. Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 50 au fost rănite. ISU a activat planul roşu. În primă instanţă, victimele au fost transportate la Spitalul din Lehliu şi la Bucureşti. Ulterior, toţi răniţii au fost transferaţi la unităţi medicale din Capitală. Doi dintre ei sunt în stare critică.

UPDATE 23.15 Premierul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, la Riga, întrebat dacă a ţinut legătura cu autorităţile din ţară, în urma accidentului de pe Autostrada A2, că a vorbit cu ministrul de Interne despre operaţiunile desfăşurate, privind transferul răniţilor şi degajarea autostrăzii, adăugând că simularea de seism făcută în urma cu câteva zile a fost utilă.

Premierul a afirmat că a discutat cu ministrul de Interne despre operaţiunile desfăşurate în urma acestui accident, Cioloş menţionând că în astfel de cazuri, intervenţia este sută la sută a Ministerului de Interne.

”Am vrut să mă sigur că s-au luat toate măsurile pentru transportarea răniţilor şi degajarea autostrăzii. M-am bucurat să aflu că acest exerciţiu realizat în urmă cu câteva zile, tot într-o simulare a unui astfel de context de cod roşu, a fost foarte util”, a mai spus Dacian Cioloş. 

UPDATE 19.20 O a patra victimă, aflată în stare critică, a murit în urma accidentului de sâmbătă dimineaţă. Este vorba despre o femeie care fusese adusă în stare extrem de gravă la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, fiind intubată şi ventilată mecanic. Aceasta s-a stins din viaţă în urma unui stop cardio-respirator.

UPDATE 18.30 Cinci dintre persoanele rănite în accidentul care a avut loc sâmbătă dimineaţă pe autostrada A2 mai sunt internate la Spitalul Bagdasar Arseni, două având traumatism cranio-cerebral, două cu dignosticul de leziuni la coloana vertbrală. iar o alta fiind evaluată la Secţia Chirurgie. Conform medicului Alexandru Taşcu, şeful Secţiei Neurochirurgie, iniţial în spital au fost aduşi 14 răniţi. Şapte dintre aceştia au fost transportaţi direct de la locul accidentului, iar alţi şapte au fost aduşi de la spitalul din Lehliu. Cinci au rămas internaţi, iar şapte au refuzat internarea. Printre victimele aduse la Spitalul Bagdasar Arseni s-au aflat şi doi copii, unul dintre ei fiind trimis la Spitalul Grigore Alexandrescu. Medicul a precizat că cei rămaşi la spital „nu par a avea un prognostic nevaforabil“, transmite news.ro.

UPDATE 17.50 Traficul rutier a fost redeschis, sâmbătă seară, la aproximativ nouă ore de la accidentul în care trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 57 au fost rănite, fiind finalizată cercetarea la faţa locului făcută de Poliţia Rutieră. Administratorul drumului a împrăştiat materiale antiderapante pe carosabil ca să absoarbă cantitatea mare de uleiuri şi combustibili care s-au scurs pe autostradă de la maşinile avariate.

UPDATE 16.40 Trei răniţi mai sunt internaţi la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. La Spitalul Floreasca sunt internate alte şase persoane, din care două au suferit politraumatisme şi sunt în stare gravă. În ceea ce-i priveşte pe copiii de la Spitalul Grigore Alexandru, cei doi au fost deja externaţi. Minorii au suferit traumatisme cranio-cerebrale minore.

UPDATE 15.00 S-au terminat audierile la faţa locului, poliţiştii susţin că totul a pornit de la o simplă tamponare. Numărul maşinilor implicate oficial în acest accident a crescut de la 29 la 32, informează digi24.ro.

UPDATE 13.45 Cei cinci răniţi aduşi la Spitalul Pantelimon sunt în afara oricărui pericol, a explicat un reprezentant al spitalului, precizând că situaţia este sub control

„Au fost aduşi doi bărbaţi, unul cu o contuzie, al foilea internat la neurochirurgie, cu plăgi scalpate. Două doamne, una de 50 de ani şi o alta de 30, au traumatisme cranio-cerebrale uşoare. Ulterior am primit şi a cincea victimă, adusă prin transfer de la Spitalul Judeţean Ilfov, cu leziuni ortopedice, fracturi de gambă, care este în afara pericolului. O singură intervenţie chirurgicală minoră a fost făcută în cazul pacientului cu plăgi scalpate”, a explicat reprezentantul unităţii sanitare. Potrivit acestuia, pacienţii vor fi externaţi în cel mult două zile.

Pacienţi în stare critică la Spitalul Floreasca

„Doi bărbaţi şi trei femei, starea lor este bună. În momentul de faţă se continuă investigaţiile, să sperăm că vor pleca acasă în cursul zilei de astăzi. Am avut personal suficient la momentul la care s-au prezentat victimele, au rămas doar medicii de gardă”, a explicat şi doctorul Leonard Grecescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar din Capitală.

Doi pacienţi sunt în stare critică la Spitalul Floreasca, un pacient se află chiar în sala de operaţie, spun medicii de la unitatea sanitară. „O pacientă e pe secţia de Terapie Intensivă şi un bărbat este chiar acum în operaţie. Ceilalţi sunt pe secţiile de Chirurgie şi Ortopedie”, a arătat oficialul, precizând că la Spitalul Floreasca sunt internaţi şase răniţi.

UPDATE 13.25 Dosarul penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală a fost deschis de Judecătoria Lehliu Gară. Momentan, însă, nu au fost identificaţi cei vinovaţi, după cum a declarat Liliana Bănescu, prim procuror al instituţiei, citată de Agerpres.

„Nu e uşor cu încadrarea pentru că sunt foarte multe persoane vătămate, în diferite situaţii medicale, care pot evolua pe parcurs. Poate că va fi cu încadrare pe formă agravată, având în vedere numărul victimelor”, a explicat magistratul.

Potrivit acesteia, datele din dosar sunt într-o fază preliminară, având în vedere că investigaţia în teren nu a fost finalizată, poliţiştii făcând în continuare măsurători, determinarea alcoolemiei persoanelor implicate şi culegere de alte probe.

De altfel, şoferii care au scăpat teferi în urma tragediei dau probe de sânge la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din Capitală, fiind o procedură obişnuită în astfel de situaţii. Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a cerut un raport complet în următoarele zile cu privire la cauzele care au stat la baza acestei tragedii, cea mai mare produsă vreodată pe Autostrada A 2 de când a fost ea dată în folosinţă.

UPDATE  13.10 În acest moment, răniţii au fost distribuiţi către şapte spitale din Bucureşti.

Spitalul Floreasca - 9 răniţi
Spitalul Bagdasar - 13 răniţi
Spitalul Pantelimon - 5 răniţi
Spitalul Universitar - 5 răniţi
Spitalul Elias - 4 răniţi
Spitalul Sfântul Ioan - 3 răniţi
Spitalul Grigore Alexandrescu - 2 răniţi, copii

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul de intervenţie trimis de la fata locului a fost format din opt ofiţeri ISU, 86 de subofiţeri, nouă medici şi 22 de asistenti.

UPDATE 13.00 Şoferul care a ieşit cu maşina din benzinărie şi a fost lovit din spate de un alt autoturism a fost audiat de poliţişti. Bărbatul spune că s-a retras pentru puţin timp pe banda de urgenţă pentru a-şi evalua pagubele, dar că a pornit imediat mai departe când a constatat că avariile sunt nesemnificative. Bărbatul le-a mai spus poliţiştilor că n-a asistat la carambolurile în lanţ, ci că a aflat ulterior despre accident şi a decis să se întoarcă la faţa locului. Se pare că şoferul care l-a lovit din spate, aflat la volanul unei maşini de teren argintii, ar fi fost prins în ciocnirea violentă.

UPDATE 12.30 Unii dintre răniţii de la Spitalul Lehliu Gară vor fi transferaţi la Spitalele Universitar, Bagdasar şi Elias. Doi copii care au ajuns la Spitalul Floreasca vor fi transferaţi la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu după ce medicii care i-au consultat au decis că ei au nevoie de îngrijiri specializate.

UPDATE 11.56 În urma carambolului, s-a deschis un dosar penal pentru omor din culpă şi pentru vătămare corporală din culpă.

Concret, 11 pacienţi au fost aduşi la Spitalul Floreasca din Capitală, nouă adulţi şi doi copii. Alte cinci persoane au fost duse la Spitalul Pantelimon din Capitală.

Potrivit autorităţilor, 41 de răniţi au fost duşi în spitale, 16 au refuzat internarea. „Un pacient este ventilat mecanic, a fost dus la Spitalul Floreasca”, a explicat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Medicul a explicat că doar medicii veniţi de la Bucureşti au consultat 39 de persoane. „În acest accident au fost implicate 29 de vehicule. Din primele cercetări a rezultat faptul că cauza principală pentru care s-a produs accidentul este neadaptarea vitezei la condiţiile meteo rutiere. O ceaţă foarte densă, cu o vizibilitate sub 20 de metri”, a declarat comisarul-şef George Grigore, director adjunct al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, citat de news.ro.

Cel mai grav accident de pe A2

Acesta a precizat că este cel mai grav accident în lanţ produs de la deschiderea Autostrăzii Soarelui. Poliţiştii cercetează şi ipoteza că una dintre maşini a ieşit din parcarea de la kilometrul 67 fără ca şoferul să se asigure. Grigore mai spune că accidentul de sâmbătă este cel mai grav eveniment rutier care s-a produs vreodată pe Autostrada Soarelui.

„A mai fost un accident în lanţ în 2006, acel vestit accident care s-a produs din cauza fumului care era pe autostradă în urma incendierii miriştilor, dar atunci a fost o persoană decedată şi aproximativ 30 de persoane rănite. Într-adevăr, numărul autovehiculelor atunci a fost mult mai mare, aproximativ 60 de maşini implicate”, a mai spus George Grigore.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) precizează că, la momentul producerii accidentului în lanţ de pe autostrada Bucureşti - Constanţa, panourile de avertizare funcţionau, afişând mesajul „Atenţie ! km 96 – km 117+500 limită de viteză 60 km/h !”. De asemenea CNAIR afirmă că există un protocol în acest sens cu Poliţia Autostrăzi.

Mesajele afişate, în format text sau pictograme, rulează în funcţie de situaţia din teren, doar la notificarea Poliţiei Autostrăzi.

Patru ambulanţe SABIf au intervenit la faţa locului

La faţa locului au intervenit şi patru ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, potrivit managerului Alis Grasu, citată de Agerpres. Doi răniţi au fost duşi la Spitalul Bagdasar şi unul la Spitalul Judeţean Ilfov.

„Din cei trei pacienţi, doi sunt bărbaţi — unul de 56 de ani, cu o fractură de gambă, transportat la Spitalul Judeţean Ilfov, cel de-al doilea, de 37 de ani, cu traumatism toracic şi de coloană, care a fost transportat la Spitalul Bagdasar Arseni. Al treilea pacient, o femeie, în vârstă de 42 de ani, cu traumatism toracic şi de coloană, a fost transportată tot la Spitalul Bagdasar Arseni”, notează sursa citată.

Accident în lanţ pe Autostrada Soarelui: trei morţi, peste 50 de răniţi

UPDATE 11.40 Informaţia că, în urma accidentului de la Lehliu, şi-ar fi pierdut viaţa patru persoane a fost infirmată de Raed Arafat. Potrivit acestuia, trei persoane au murit şi alte peste 50 au fost rănite.

„În momentul de faţă sunt 39 de victime. Am avut nouă persoane încarcerate. Sunt implicate forţele de intervenţie din patru judeţe, anume Călăraşi, Constanţa, Bucureşti şi Ialomiţa. Cei care ne-au venit în sprijin au intervenit pentru acordarea primului ajutor şi descarcerarea persoanelor. Nu mai avem persoane blocate încă de acum o oră”, a explicat Raed Arafat, potrivit căruia nu a fost necesară amplasarea spitalului mobil care a fost transportat pe autostradă.

UPDATE 11.15 Trei pacienţi au fost aduşi la Spitalul Floreasca din Capitală, cei trei prezintă traumatisme craniene şi posibil luxaţie de umăr. La Spitalul Sfântul Pantelimon au ajuns deja trei victime şi doi urmează să ajungă la Bagdasar Arseni.

Vasile Dinga, managerul Spitalului din Lehliu, susţine că sunt 13 pacienţi care au fost aduşi aici. Trei pacienţi vor fi aduşi către Spitalul de Urgenţă Floreasca, unul

„Situaţie este sub control, urmează ca în cel mai scurt timp să transportăm pacientul critic. Restul nu sunt în stare critică, sunt sub control, sunt stabilizaţi. Spitalul nostru are cameră de gardă, în funcţie de ce spune medicul de gardă, dar cred că ar trebui să fie aduşi la Bucureşti”, a spus Vasile Dinga, manager Spitalul din Lehliu, la Digi24.

UPDATE 10.50 Din primele informaţii, trei victime au fost duse la Spitalul Pantelimon din Capitală, două la Spitalul Bagdasar şi una la Spitalul Floreasca. Numerele de urgenţă la care pot fi obţinute informaţii despre victime sunt 021.264.85.15 şi 021.264.85.16.

În carambol sunt implicate cel puţin 25 de maşini, afirmă autorităţile. La faţa locului se fac cercetări şi măsurători, urmând a fi audiate toate persoanele implicate în aceste accidente. Prin urmare, traficul în zonă este restricţionat.

În jurul orei 10.53, primul rănit a fost adus cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca din Capitală. Potrivit informaţiilor oferite de autorităţi, 15 răniţi au fost duşi la Spitalul din Lehliu.

UPDATE 10.40 O parte dintre victimele accidentului sunt deja în drum spre spitale, cinci pacienţi fiind transportaţi la spitalul din Lehliu. Alte trei victime sunt transportate la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, iar una este dusă la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni din Capitală, transmite ISU Bucureşti - Ilfov.

La locul accidentului se află încă victime, fiind stabilizate în ambuanţele de terapie intensivă. Medicul coordonator al intervenţiei SMURD a decis, potrivit news.ro, că nu este necesară amplasarea spitalului mobil care a fost transportat pe autostradă.

UPDATE 10.00 Cel puţin 39 de persoane au fost rănite şi patru şi-au pierdut viaţa în urma accidentului de pe Autostrada Soarelui, a declarat Raed Arafat. Potrivit acestuia, la locul accidentului continuă să sosească ambulanţe. „Intervenţia decurge normal, dar e îngreunată din cauza vremii“, a subliniat Arafat.

La locul accidentului ar urma să fie amenajat un spital mobil, iar toate spitalele din Capitală au fost alertate. Potrivit căpitanului Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, în accidentul în lanţ au fost implicate şi două microbuze.

UPDATE 9.50 Numărul persoanelor decedate a crescut la patru. „Avem deja patru decedaţi, nu mai sunt persoane încarcerate. S-a activat planul roşu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi, Ovidiu Tătăranu, citat de news.ro.

Două persoane au murit şi cel puţin 20 persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţă, într-un accident în lanţ care a avut loc la KM 67, pe Autostrada Soarelui, în zona Lehliu Gară. Mai multe ambulanţe intervin la locul accidentului.

„Situaţia este încă în dinamică, dar exită doi decedaţi şi aproximativ 20 de persoane rănite. Există acum şi persoane încarcerate pentru care se intervine. Sunt alertate judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov, care au trimis mai multe echipaje, inclusiv echipaje de la Floreasca cu medici şi asistenţi. Intervenţia va fi îngreunată din cauza deplasării în ceaţă a echipajelor”, a declarat pentru News.ro Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI.

FOTO digi24.ro

d

Accidentul s-a produs pe fondul unei vizibilităţi scăzute, sub 50 de metri.

Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de ceaţă în şase judeţe din sudul ţării, în Giurgiu, pe drumurile naţionale (DN) 5 şi 6, precum şi în Călăraşi, vizibilitatea fiind scăzută, local, sub 50 de metri, anunţă centrul Infotrafic. În judeţul Giurgiu, pe DN 5 şi DN 6, precum şi pe toate drumurile naţionale din judeţul Călăraşi traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă densă, anunţă centrul Infrotrafic. Vizibilitatea este scăzută, local, sub 50 de metri. Administraţia Naţională de Mateorologie a emis o atenţionare cod galben de ceaţă valabilă până la ora 10.00, pentru şase judeţe din sudul ţării. Astfel, este ceaţă în judeţele Brăila, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Griurgiu şi Călăraşi, unde vizibilitatea este sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

Potrivit Centrului Ingotrafic al Poliţiei Române, traficul rutier este întrerupt pe sensul de mers către Constanţa, la kilometrul 67.  Alina Răbuga, de la Infotrafic, îi sfătuieşte pe şoferi să ia în considerare rutele alternative.

Planul roşu de intervenţie a fost activat, astfel că toate ambulanţele disponibile au fost direcţionate către locul accidentului. 

Ştire în curs de actualizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite