Academia second hand

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu ne ajungea că avem o Academie Română în care îşi fac veacul tot felul de personaje lipsite de orice urmă de relevanţă ştiinţifică. Inşi în al căror cv opera de bază este reprezentată de notele informative date Securităţii, de desenarea planurilor caselor foştilor directori ai „Europei Libere”, desene conştiincioase făcute tot la comanda şi pentru uzul serviciilor secrete, al fostei poliţii politice din RSR, şi de laudele aduse lui Ceauşescu.

Acestei Academii neepurate, aşa cum s-ar fi cuvenit să fie la începutul anului 1990, dar care nici după acea dată nu a făcut dovada că ar pune prea mare preţ pe criterii de eligibilitate reale, celor ştiinţifice trebuind să li se adauge, firesc, şi cele morale, i s-a alăturat de ani buni o aşa-zisă Academie a Oamenilor de Ştiinţă. Care, la rândul său, musteşte de non-valori, de profitori, de inşi arondaţi pe faţă sau doar mascat PSD, de turnători la fosta Securitate şi de persoane cu dosare penale. Ba chiar cu consistente stagii de formare petrecute după gratii.

Academia Oamenilor de Ştiinţă (ASOR) a primit prin Legea bugetului de Stat pe anul 2020 o grea lovitură. Pur şi simplu i s-a luat ciolanul. I s-au tăiat sursele de finanţare. Un act de dreptate. Academicienii aceştia, gen Vasile Burlui, Gheorghe Mencinicopschi, Alexandru Papari, Valeriu Tabără, Ecaterina Andronescu şi alţii asemenea lor, plus Ion Cristoiu, zis Coroiu, în calitate de membru de onoare, dar şi nesătulul Răzvan Theodorescu, pe post de cumulard (octogenarul face parte din ambele Academii) nu puteau să se împace cu statutul de nefurajaţi. Drept care traseistul politic Sorin Cîmpeanu, devenit din toamnă membru PNL, a iniţiat un proiect de lege de aşa-zisă repunere în drepturi a falsei Academii. Proiectul a fost susţinut, fireşte, de d-na senatoare Ecaterina Andronescu. Cea care pare să o aibă pe mai departe drept model de viaţă pe repauzata întru Domnul Elena Ceauşescu. Ţine morţiş şi fostul ministru al Educaţiei să semneze acad. dr. ing. Şi să mai pună nişte bani la o parte doar atâţia, cât să aibă pentru înmormântare. Cum declara ea însăşi că are. Facă- i-se voia!

Legea a fost votată săptămâna trecută. Alţi bani, altă distracţie, altă cheltuială neprevăzută cu care aleşii neamului împovărează tot mai debilul, mai fragilul buget de Stat al României.

Nu au girat această nouă lege ticăloasă, lege a imposturii retribuite şi onorate din banii românilor, doar cei de la PSD ori parlamentarii care au mai rămas din ALDE. Nici vorbă. “Şi-au adus aportul” la nouă bătaie de joc la adresa însăşi ideii de valoare şi parlamentarii PNL. Ba chiar, o cucoană de la Bihor, pe nume Florica Cherecheş, care e liberală cam tot la fel cum sunt eu Dalai Lama al Tibetului, a contribuit cu un amendament bizar. Pe care l-a argumentat cu larga recunoaştere ştiinţifică  de care s-ar bucura academicienii second hand. Cu toţii savanţi de renume mondial.

Acum, din două, una. Ori dl. Ludovic Orban nu mai controlează defel partidul şi predică precum Moise în pustiu atunci când le cere parlamentarilor să nu mai voteze legi de natură să împovăreze bugetul,  fiindcă numai astfel se explică de ce primii care-i nesocotesc solicitările sunt aleşii penelişti, ori PNL face un mizerabil joc dublu. De data asta ţinând morţiş să-i facă  hatârul d-lui Sorin Câmpeanu. Căruia se pregăteşţe să îi plătească din banii românilor trădarea.

Asta dacă nu cumva preşedintele Klaus Iohannis va face ceea ce trebuie să facă. Să respingă de la promulgare legea ticăloasă. Cea care duce la creşterea numărului de academicieni pe metrul pătrat. Dar şi să le ceară peneliştilor să nu mai mintă. Şi-au dat până azi suficient arama pe faţă.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor şi irespirabililor vânătorul/d.c. (un caz clinic, fără scăpare), lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, zâna-măseluţă. 

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite