Cercetătorul care a sesizat CNCD privind discriminarea maghiarilor, demis. Academia Română cercetează cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportul unui centru al Academiei Române despre accesul la educaţie al minorităţii maghiare, reclamat la CNCD               FOTO: Adevărul
Raportul unui centru al Academiei Române despre accesul la educaţie al minorităţii maghiare, reclamat la CNCD               FOTO: Adevărul

Cercetătorul Cristian Gojinescu, de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române, cel care a sesizat CNCD pentru studii ale acestui centru cu afirmaţii discriminatorii la adresa minorităţii maghiare, a aflat după mai bine de trei luni că nu mai este angajat din aprilie. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, susţine că a cerut un audit acolo şi că acest caz ar putea ajunge în justiţie.

Gojinescu a sesizat CNCD, la sfârşitul lunii ianuarie, referitor la Raportul pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor din perspectiva egalităţii de şanse şi la studiul "Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita - Covasna", date publicităţii de CESPE în 2010 şi, respectiv, 2012. Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu, şi se regăsesc pe diferite site-uri, inclusiv cu imaginea Academiei Române în antet.

"Până la această oră, conducerea Academiei Române a refuzat să ia la cunoştinţă faptele directorului Baltasiu şi să îşi exercite atribuţiile de verificare şi control. În toată această perioadă, conducerea Academiei Române mi-a trimis doar răspunsuri evazive, care nu au atins niciunul dintre punctele sesizate, drept care situaţia s-a prelungit pe un termen de câteva luni, drept care am decis să depun această sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti", a scris Gojinescu într-o adresă din iunie 2013, potrivit Mediafax.

El a susţinut că, în urma acestei sesizări, reprezentanţii ITM i-au comunicat că Radu Baltasiu a emis pe numele său o decizie de concediere încă de la 1 aprilie 2013, motivul invocat fiind abateri discipinare ale angajatului.

Pe de altă parte, Ionel Haiduc a declarat că directorul Centrului, Radu Baltasiu, nu a anunţat Academia de concedierea lui Cristian Gojinescu. De asemenea, acesta a afirmat că cercetătorul a depus o plângere la conducerea Academiei Române.

"Este un conflict între Cristian Gojinescu şi Radu Baltasiu, directorul CESPE, care îl acuză pe Gojinescu că nu semna condica de prezenţă, că nu se prezenta la muncă. Am trimis auditul să vadă ce se întâmplă, fiindcă este vorba de un conflict între cei doi şi cred adevărul este undeva la mijloc, dar s-ar putea să se ajungă în justiţie“ , a explicat academicianul Haiduc pentru adevarul.ro.

Care a fost decizia CNCD

Cristian Gojinescu a reclamat la sfârşitul lunii ianuarie existenţa în lucrările coordonate de Radu Baltasiu a unor afirmaţii şi a unei terminologii discriminatorii pe criterii etnice, în special în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale de a-şi prezenta identitatea etno-culturală şi de a utiliza limba maternă.

În urma sesizării lui Gojinescu şi analizării materialelor, CNCD a decis, pe 10 iulie, sancţionarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, că afirmaţiile "Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenţie specială", din studiul "Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita - Covasna", încalcă prevederile Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Lucrările nu sunt documente oficiale ale Academiei Române

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat, săptămâna trecută, că studiile sancţionate cu avertisment de către CNCD nu sunt documente oficiale ale Academiei, Centrul European de Studii în Probleme Etnice fiind în totalitate responsabil pentru publicarea acestora.

Pe de altă parte, Gojinescu a declarat pentru că, încă din primăvara anului trecut, a trimis, alături de o colegă, memorii şi sesizări către Academia Română în care a reclamat "derapaje" ale directorului Radu Baltasiu în diverse materiale semnate de acesta.

Cu trimiteri la diverse site-uri şi bloguri, Gojinescu prezintă mai multe afirmaţii ale lui Baltasiu cum ar fi:

  • "Ce fel de istorici sunt cei de la IICC dacă nu «cuplează» fascismul unguresc cu revizionismul şi iredentismul, trăgând un semnal de alarmă în privinţa politicilor unui stat vecin, membru al UE, în România?",
  • "Tinerii maghiari sunt îndoctrinaţi, pe ideea superiorităţii naţiunii maghiare",
  • "Teritorialitatea pe care o cer ungurii în aşa-numitul «Ţinut Secuiesc» nu are nicio legătură cu promovarea unei denumiri ce se vrea tradiţionale. Este vorba despre un conţinut purtător de structuri de stat străin în inima Carpaţilor, în logica geopoliticii hungariste a Bazinului Carpatic",
  • "O bună parte din elita maghiară doreşte să aplice tehnici direct destabilizatoare la adresa statului român: deja de câţiva ani, cu sprijinul unor formaţiuni din Ungaria, există tabere de pregătire paramilitară şi tabere de îndoctrinare",
  • "Ungurii pierd vremea, întinzându-şi identitatea peste un spaţiu care nu e al lor. Se naşte cu virulenţă un om, în inima Europei, fără conţinut, dar cu pretenţii. Deci, foarte agresiv. Stranie cultură".


Conflictul dintre Goinescu şi Baltasiu

Gojinescu a spus că Academia Română nu a avut nicio reacţie, în schimb, din octombrie anul trecut, Baltasiu nu le-a mai permis celor doi angajaţi care l-au reclamat accesul în birouri şi nici să semneze condica. El a pecizat că din decembrie 2012 nu şi-a mai primit salariul, iar în iunie anul acesta a contactat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), care i-a comunicat că a fost concediat la 1 aprilie, ca sancţiune disciplinară.

"Din 2002 lucrez la centru, n-am avut nicio sancţiune, nimic. (...) Pentru că am sesizat discriminarea am fost dat afară", a spus Gojinescu.

Gojinescu a precizat că şi colega sa, Diana Dida, care a sesizat alături de el conducerea Academiei cu privire la unele afirmaţii ale lui Radu Baltasiu, a fost concediată, însă acesteia i-a fost comunicată decizia.

Într-un memoriu adresat în noiembrie conducerii Academiei, Gojinescu arăta că a fost ameninţat de Baltasiu că va fi "dat afară în cel mai scurt timp", urmare a "numeroaselor solicitări verbale" adresate directorului CESPE "de a se abţine de la şifonarea imaginii Academiei Române".

"La 2 noiembrie 2012, (Baltasiu, n.r.) mi-a trimis prin e-mail o scrisoare (data de 31 octombrie a.c.) prin care preciza «vă reamintim faptul că nu aţi predat revistei Etnosfera nici un material semnat de dumneavoastra în ultimii doi ani. Aceste aspecte ne obligă să ne raportăm la prevederile Regulamentului de ordine interioară şi funcţionare al Academiei Române [cf. Cap. V art 15; cap. VII art. 20; cap. VIII art. 21 şi art. 22], cât şi cele ale Codului Muncii [titlu II cap. 2 art. 39 alin. (2)], urmând să aplicăm sancţiunile care decurg din nerespectarea sarcinilor de serviciu şi a obligaţiilor contractuale»", a spus Gojineascu, precizând că începând cu nr. 1/2011 (apărut on-line în aprilie 2011), directorul Radu Baltasiu a omis să-i publice materialele de cercetare în Etnosfera, care este doar o revistă online internă fără să aducă un punctaj de activitate.

Gojinescu mai scrie în memoriul adresat lui Ionel Haiduc că Baltasiu a schimbat yala de la camera unde se află birourile cercetătorilor CESPE şi, pe 12 octombrie 2012, a constatat că nu mai are acces la biroul unde îşi desfăşura activitatea, conducerea centrului refuzând să îi dea o copie a cheii. De asemenea, Baltasiu ar fi schimbat parola la e-mailul CESPE pentru a-i îngrădi accesul la materialele de cercetare şi ar fi retras, din septembrie, condica de prezenţă, pentru a nu putea fi semnată.

"Ţinând seama de aceste aspecte, care demonstrează problemele apărute la CESPE, solicit prin intermediul acestui memoriu Academiei Române să intervină în aplanarea stării tensionate", a mai arătat Gojinescu în memoriul trimis lui Ionel Haiduc.

Gojinescu spune că Baltasiu l-a concediat încă din 1 aprilie

În ianuarie 2013, Gojinescu a adresat un nou memoriu preşedintelui Academiei Române în care i-a semnalat că înainte de Crăciun (18 decembrie 2012), i-a fost redus, fără temei legal, salariul de la 820 la 79 de lei, fără niciun avertisment. Totodată, Gojinescu a arătat că Baltasiu ar fi încheiat, la 18 decembrie 2012, un contract de asistenţă juridică între CESPE şi o firma de avocaţi, pentru a-l concedia, acuzându-l de distrugerea de documente şi lipsa prezenţei, în condiţiile în care nu exista vreo dovadă a distrugerii, iar condica de prezenţă fusese retrasă.

Gojinescu preciza în memoriu că Academia Română nu a intervenit în aplanarea conflictului, arătând că se va adresa organelor competente pentru verificarea contabilitaţii şi activităţii CESPE.

În sesizarea formulată către ITM Bucureşti, în iunie, Gojinescu a arătat că nu şi-a mai primit salariul din decembrie 2012 şi că Academia nu a luat nicio măsură.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite