Academia de Poliţie a motivat de ce nu cere retragerea titlului de doctor a şefului DGA, Cătălin Ioniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ioniţă Foto: Eduard Enea
Cătălin Ioniţă Foto: Eduard Enea

Comisia de Etică din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru I. Cuza" a publicat, joi, argumentele pentru care nu a propus retragerea titlului de doctor pentru directorul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Cătălin Ioniţă, precizând că procentul de similitudine constatat este de doar 9,22%, conform Mediafax.

Comisia de Etică şi Deontologie Universitară din cadrul Academia de Poliţie "Alexandru I. Cuza" transmite, joi, printr-un comunicat de presă, că în urma analizei tezei de doctorat cu titlul „Criminogeneza infracţiunilor cibernetice” susţinută de Cătălin Ioniţă, actualmente director al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), a constatat că un număr de 723 de rânduri, respectiv 8.676 de cuvinte, sunt în proporţie de 100% similare cu paragrafe din articolele atribuite lui Horaţiu Dan Dumitru.

Lucrarea are 7.840 de rânduri care însumează un număr de 94.080 de cuvinte, iar aceste paragrafe însumează un procent de 9,22% de rânduri din totalul lucrării, procentul fiind similar şi în ceea ce priveşte numărul de cuvinte.

"Având în vedere că procentul de similitudine constatat este de 9.22%, situându-se aşadar mult sub procentele de similitudine practicate a fi admise în domeniul de doctorat Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, de către CNATDCU în prezent, precum şi faptul că în Regulamentul Şcolii Doctorale în vigoare la momentul susţinerii tezei de către dl. Alexandru Cătălin Ioniţă nu se specifica un procent de similitudine admis, dar nici nu se indica „toleranţă zero” pentru aceste situaţii (adresa nr. 4495491 din 19.02.2019 a Departamentului de Studii Doctorale), apreciem că, în cazul de faţă, propunerea unei sancţiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată ca nerespectând cerinţa proporţionalităţii", arată Comisia de Etică şi Deontologie Universitară din cadrul Academia de Poliţie "Alexandru I. Cuza".

Reprezentanţii Comisiei de Etică propun însă ca Alexandru Cătălin Ioniţă să fie sancţionat cu avertisment scris şi să fie obligat să refacă în întregime capitolul VII al tezei de doctorat.

"Totodată, Comisia interzice domnului Alexandru Cătălin Ioniţă să îşi publice teza de doctorat până la obţinerea avizului favorabil al Consiliului Şcolii Doctorale de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională asupra

capitolului astfel refăcut", potrivit sursei citate.

Decizia Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară a fost luată în şedinţa din 16 aprilie 2019.

Raportul Comisiei va fi transmis către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul fiind organ deliberativ separat, potrivit procedurii.

Publicarea raportului vine după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a solicitat Comisiei Academiei de Poliţie să facă publice argumentele deciziei privind teza de doctorat a şefului DGA, Cătălin Ioniţă, menţionând că următorul pas este sesizarea autorităţilor, pentru că nu va „gira ascunderea sub preş a gunoiului”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite