Decizia privind dezincriminarea abuzului în serviciu, amânată pe 15 iunie de CCR, după 8 ore de dezbateri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională urmează să decidă dacă va admite excepţia ridicată de Alina Bica
Curtea Constituţională urmează să decidă dacă va admite excepţia ridicată de Alina Bica

După o şedinţă de mai bine de opt ore, Curtea Constituţională a României a decis să se pronunţe pe 15 iunie asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind incriminarea abuzului în serviciu. Una dintre cei care au reclamat această infracţiune se numără fosta şefă a DIICOT Alina Bica, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu sau fostul preşedinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

UPDATE Curtea Constituţională a amânat pentru 15 iunie pronunţarea în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu, după o şedinţă care a durat mai bine de opt ore, în care nu s-a ajuns însă la nicio decizie, arată news.ro.

O eventuală admitere a excepţiei ar avea consecinţe foarte grave: sute de inculpaţi, printre care nume grele, precum  Elena Udrea, Gabriel Oprea sau Nicuşor Constantinescu, ar scăpa de acuzaţiile de corupţie.

O treime dintre cei cercetaţi de DNA ar putea scăpa de dosare penale, dacă judecătorii CCR decid astăzi că infracţiunea de abuz în serviciu nu este constituţională. Concret, Curtea va analiza excepţia ridicată de Alina Bica, fosta şefă DIICOT, care a reclamat că infracţiunea, care se pedepseşte cu 15 ani de închisoare, e definită prea vag în Codul Penal.

Val de plângeri la Curtea Constituţională

Demersul Alinei Bica la Curtea Constituţională, din martie 2016, a fost urmat de o avalanşă de solicitări similare. Printre cei care au ridicat excepţia neconstituţionalităţii articolului de lege care defineşte abuzul în serviciu se numără fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi Nicuşor Constantinescu, şeful Consiliului Judeţean Constanţa.

Cine ar putea să scape de dosarele penale

Avocatul Daniel Fenechiu susţine că benficiarii indirecţi ai demersului Alinei Bica la Curtea Constituţională ar putea fi foarte mulţi funcţionari şi nu numai.

„Practic, orice persoană împotriva căreia s-a început urmărirea penală, se află în dosar de fond, dosar de apel sau în recurs poate invoca dezincriminarea faptei. Cei deja condamnaţi nu vor putea invoca beneficiul acestei excepţii. Atunci când Curtea s-a pronunţat pe neconstituţionalitatea interceptărilor, la câteva zile a venit cu o decizie în care stipula că în baza hotărârii nu se pot face revizuiri“, afirmă specialistul în drept.

Astfel, pe rolul instanţelor de judecată sunt sute de dosare în care autorii – demnitari, primari, şefi de consilii judeţene, poliţişti sau funcţionari publici – sunt judecaţi pentru abuz în serviciu. Alte sute de dosare pentru acelaşi gen de fapte sunt anchetate în prezent de procurori.
Printre cei care ar avea de câştigat în urma unei eventuale decizii de neconstituţionalitate se numără personaje celebre, precum fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea -  trimisă în judecată, pentru abuz în serviciu, în dosarul „Gala Bute“, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea - inculpat în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină şi în dosarul DIPI, sau fostul şef al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu – trimis în judecată în mai multe dosare pentru corupţie. Pe lângă aceştia, nenumăraţi foşti şi actuali primari din Bucureşti şi din ţară, acuzaţi de  abuz în serviciu, ar putea scăpa de problemele cu legea.

Este vorba de nume grele, precum fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, primarul demisionar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, primarul suspendat al Sectorului 4, Neculai Onţanu, primarul Braşovului, George Scripcaru etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite