Abrogarea din scurt a recursului compensatoriu provoacă îngrijorări serioase la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei (CoE) îşi exprimă "gravă îngrijorare" faţă de faptul că Parlamentul României a decis "din scurt" să adopte proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu, fără a oferi în acelaşi timp o altă modalitate de compensare care să îndeplinească cerinţele CEDO, informează vineri într-un comunicat forul de la Strasbourg.

Comitetul de miniştri, organismul de decizie al CoE, aminteşte de "vechile probleme structurale" ale României cu suprapopularea închisorilor şi condiţiile de detenţie inumane şi degradante, menţionând totuşi că s-au obţinut progrese importante, mai ales în ce priveşte reducerea supraaglomerarii centrelor de detenţie.

Comitetul de miniştri precizează în comunicat că a avut un "schimb de opinii" cu ministrul român al justiţiei şi că a notat explicaţiile date de ministru referitor la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu, salutând faptul că acesta s-a angajat, în numele guvernului român, să pregătească şi să prezinte fără întârziere Comitetului un nou plan "comprehensiv" de acţiune, care să cuprindă şi măsuri de consolidare "de urgenţă" a serviciilor de probaţiune şi, în general, de reglementare a cauzelor de baza ale "problemelor serioase" aflate la originea cazurilor discutate.

Este de importantă "extremă", mai subliniază Comitetul, că acest plan de acţiune să cuprindă măsuri "urgenţe" de creare a unui nou sistem de remedii compensatorii conforme cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu efect retroactiv, care să acopere toate cazurile similare aflate în prezent în atenţia CEDO sau care ar putea fi aduse în atenţia CEDO.

Dezbatere „intensă” pe tema închisorilor din România, la CEDO

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat joi la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, reuniune prezidată de Panayiotis Beglitis, reprezentantul permanent al Greciei pe lângă Consiliul Europei.

„După trei ore de dezbateri intense, în urma poziţiei şi argumentelor prezentate de Ministerul Justiţiei din România, Comitetul de Miniştri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită în loc o decizie de recomandare. Ministrul Justiţiei a fost asistat la dezbateri de ambasadorul Răzvan Rusu, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei, agentul guvernamental al României pentru CEDO, Simona-Maya Teodoroiu, precum şi de o echipă de experţi din cadrul Ministerului Justiţiei şi MAE”, se arată într-un comunicat al MJ.

Cătălin Predoiu a mai avut o întrevedere cu preşedintele CEDO, Linos-Alexandre Sicilianos, iar vineri s-a întâlnit cu reprezentanţii Serviciului de Executare a Hotărârilor CEDO.

„A fost o dezbatere dificilă cu rezultate pozitive pentru România. Dar trebuie să gândim, redactăm şi aplicăm un plan urgent de măsuri integrate pentru a rezolva durabil problema condiţiilor din penitenciare şi siguranţa cetăţenilor şi de a stopa condamnările României la CEDO. Mă bucur să am sprijinul primului-ministru în această direcţie”, a spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a mers să discute cu oficialii CEDO după ce Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de abrogare a recursului compensatoriu, măsură prin care mii de deţinuţi au ieşit mai devreme din închisori, pe motiv că stăteau în condiţii improprii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite