Abrogarea iminentă a pensiilor de serviciu: Curtea de Apel şi Tribunalul Bucureşti îşi suspendă activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti  îşi suspendă activitatea Imagine: Ionuţ Mureşan
Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti  îşi suspendă activitatea Imagine: Ionuţ Mureşan

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, să îşi suspende activitatea, în urma unei Adunări Generale în care judecătorii au apreciat că iminenta abrogare a pensiilor de serviciu este de natură a afecta independenţa magistraţilor. Aceeaşi decizie a fost luată şi de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Astfel, cele două instanţe vor judeca doar cauzele urgente începând cu 22 ianuarie, pe termen nedeterminat.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM a hotărât:

- Cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora;

- Cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, se arată în comunicatul Curţii de Apel Bucureşti, remis Adevărul.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis la rândul lor să îşi suspende activitatea începând cu data de 22 ianuarie. Judecătorii vor intra doar în şedinţele din cauzele care reclamă urgenţă, precum măsurile preventive, ordonanţele preşedinţiale privind minorii, ordinele de protecţie, măsurile privind plasamentul de urgenţă, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare sau grevă.

Activitatea judecătorilor, suspendată în Alba şi Timiş

De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a decis, marţi, suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia celor cu caracter urgent, începând de luni, 27 ianuarie, până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu. Aceeaşi decizie a fost luată şi de către judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara.

„Pensia de serviciu este un beneficiu prevăzut de lege pentru unele categorii profesionale, funcţionari ai statului (magistraţi, diplomaţi, demnitari, militari etc.), a căror activitate reprezintă un interes deosebit pentru societate şi a căror fidelitate faţă de sistem este recompensată prin acordarea acestui drept la pensie”, arată într-un comunicat remis Agerpres judecătorii de la CA Timişoara.

Ce spune Inspecţia Judiciară despre proiect

Inspecţia Judiciară susţine că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă „brutal” principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, dar şi articole din Constituţie şi prevederi CEDO.

Judecătorii şi procurorii din cadrul Inspecţiei Judiciare au adoptat un punct de vedere în legătură cu proiectul aflat la Parlament ce prevede eliminarea pensiilor speciale.

„Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, (…) nesocoteşte deciziile CCR, disimulează realizarea unei exproprieri simulate, (…), echivalând cu o 'privare nelegală de proprietate'”, se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare, remis Adevărul.

Inspectorii notează că proiectul de abrogare a pensiilor de serviciu  nu are o „justificare obiectivă şi rezonabilă” pentru o asemenea limitare.

„(Proiectul - n.r.) dispune arbitrar o 'reducere substanţială a nivelului pensiei de natură a afecta substanţa dreptului de proprietate şi a dreptului la compensaţie ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrâneţe', după toate interdicţiile, incompatibilităţile şi îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător”, se mai arată în comunicatul IJ.

Camera Deputaţilor se va întruni, pe 28 ianuarie, în sesiune extraordinară, pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.

Rezultatele consultărilor, publicate de MJ

Ministerul Justiţiei (MJ) a dat publicităţii, luni, rezultatul consultărilor informale cu referire la unele aspecte privind sistemul judiciar, printre care se numără şi pensionarea anticipată a magistraţilor, transmite Agerpres.

MJ precizează că rezultatele centralizate la nivelul parchetelor arată că dintr-un număr de 1.957 de procurori respondenţi (reprezentând 79,13% din numărul total al procurorilor, schema de procurori fiind ocupată, în prezent, în procent de 83,18%):

  • 890 procurori au opinat pentru menţinerea dispoziţiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor (45,47%);
  • 501 procurori au opinat pentru prorogarea dispoziţiilor legale în discuţie (25,6%),
  • 566 procurori au opinat pentru abrogarea prevederilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor (28,92%)”.

În ceea ce priveşte rezultatele centralizate la nivelul instanţelor judecătoreşti, sursa citată menţionează că dintr-un număr de 209 instanţe de judecată (reprezentând 85,65% din numărul total al instanţelor de judecată, respectiv 244):

  • 38,11% din judecătorii respondenţi au opinat în sensul menţinerii dispoziţiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor,
  • 36,97% - în sensul prorogării dispoziţiilor legale în discuţie,
  • 24,91% au opinat în sensul abrogării prevederilor legale ce privesc pensionarea anticipată a magistraţilor.

Conform Ministerului Justiţiei, două asociaţii ale magistraţilor au opinat în sensul menţinerii dispoziţiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor (una dintre acestea a precizat că, în măsura în care se apreciază necesară aprofundarea concluziilor studiului de impact al CSM, propune prorogarea intrării în vigoare a dispoziţiilor), două au opinat în sensul prorogării prevederilor şi alte două, în sensul abrogării dispoziţiilor în discuţie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite