Abrambureală cu noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Modificările aduse pe ultima sută de metri structurii anului şcolar, care debutează luni, i-au luat prin surprindere nu doar pe părinţi şi pe copii, ci şi pe operatorii de turism. Aceştia sunt profund nemulţumiţi de decizia oficialilor din Educaţie, pe care îi acuză că n-au luat în calcul faptul că mulţi părinţi şi-au planificat deja vacanţele şi au plătit şi sume în avans, pe care le vor pierde

Surpriză de proporţii pentru cei peste trei milioane de elevi care păşesc luni, din nou, în sălile de clasă. Noul an şcolar vine cu schimbări majore făcute de Ministerul Educaţiei pe ultima sută de metri şi care au stârnit rumoare în rândul celor din sistem, dar în special în rândul hotelierilor şi al operatorilor din turism. Mai exact, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, a fost prelungită vacanţa de iarnă a elevilor cu o săptămână, în timp ce vacanţa intersemestrială din februarie a fost mutată cu o săptămână mai târziu, scurtând astfel vacanţa de vară a copiilor. Oficialii din Educaţie susţin că modificările au fost făcute la cererea reprezentanţilor profesorilor şi ai elevilor, după îndelungate dezbateri.

Cîmpeanu: „Trebuie să ţinem cont de cei din sistem”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru „Adevărul” că a luat în considerare inclusiv punctul de vederea al Asociaţiei Naţionale a Patronatelor din Turism (ANAT) atunci când a dat undă verde modificărilor care au intrat în vigoare la mijlocul săptămânii trecute. Şeful de la Educaţie a precizat, însă, că i-a fost imposibil să împace toţi factorii implicaţi în dezbatere şi că prioritate au cei care fac parte din sistemul de educaţie, respectiv profesorii şi elevii.

„Am făcut modificarea aceasta acum fiindcă am vrut să consult toţi factorii implicaţi şi am luat decizia abia după ce am stat de vorbă cu toţi. Am căzut de acord să extindem vacanţa de iarnă cu încă o săptămână. Încercăm să venim şi în întâmpinarea cerinţelor ANAT, dar dacă sunt antagonice cu cerinţele celor din sistem, nu avem cu să satisfacem pe toată lumea. Lucrurile trebuie gândite bine, dar în primul rând trebuie să ţinem cont de actorii din sistem”, a explicat Cîmpeanu.

Staş: „Ministerul iarăşi pune căruţa înaintea boilor”

Ministrul a mai spus că în anul şcolar 2015/2016, vacanţa de vară nu începe mai devreme, aşa cum şi-au dorit elevii,  pe motiv că nu puteau să mai taie din zilele de curs care şi aşa sunt mai puţine la număr decât cele din alte ţări europene. Decizia luată de Cîmpeanu şi actul normativ publicat în Monitorul Oficial nu au fost privite cu ochi buni de specialiştii din Educaţie, care i-au acuzat pe reprezentanţii Ministerului de „lipsă de viziune”.

„Mă refer aici la consecinţele pe care această decizie le va avea în interiorul comunităţii educaţionale şi apoi la consecinţele pe care le va avea asupra societăţii în ansamblu. Practic, societatea este aşezată pe structura anului şcolar, sectorul Educaţie e cel mai mare sector bugetar, iar el cuprinde în jur de trei milioane de elevi cu părinţii lor, familiile lor. Ministerul pune iar căruţa înaintea boilor. Transformările de structură de an şcolar sunt nesemnificative în faţa transformărilor de sistem (curriculă nouă, programe şcolare noi, etc.)”, a declarat Staş, adăugând că Ministerul răspunde presiunilor venite din sistem, dar „dă dovadă de incompetenţă în management strategic”.

Elevii, bucuroşi că au mai multe zile de vacanţă

Atât reprezentanţii elevilor cât şi reprezentanţii profesorilor salută decizia luată de minister. „Noi am zis mai demult că ar trebui mărită vacanţa de iarnă cu o săptămână fiindcă în perioada aceea încă ne aflăm în timpul sărbătorilor de iarnă. De asemenea, am luat în calcul şi problema bugetului şcolilor, unde s-ar face economisiri mari având în vedere cât se consumă iarna pe căldură şi lumină. Noi am propus ca şi vacanţa de vară să înceapă mai devreme, dar am înţeles că momentan nu se poate”, a explicat Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Referitor la problema agenţiilor de turism, el spune că ANAT „s-a băgat foarte puternic în problemă”, precizând că nu este firesc ca cei care vin din afara sistemului educaţional să aibă o atât de mare influenţă asupra deciziilor care privesc Educaţia.

La rândul său, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a explicat pentru „Adevărul”, cu aceleaşi argumente, de ce este bine ca structura anului şcolar să fie modificată aşa cum a fost, chiar dacă modificarea a fost făcută târziu.

Afacerile din turism, date peste cap

Modificarea structurii anului şcolar 2015-2016 afectează însă întreaga industrie a turismului, cauzând pagube financiare turoperatorilor români, dar şi turiştilor, acuză Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Spre exemplu, mutarea vacanţei intersemestriale în săptămâna 6-14 februarie în locul perioadei 31 ianuarie - 5 februarie le-a dat peste cap planurile celor care şi-au programat deplasări externe (cum ar fi în Austria, la schi). În momentul programării, aceştia au şi achitat un avans pe care nu-l vor mai putea recupera dacă nu pot să respecte perioada 31 ianuarie - 5 februarie.

„Dacă sejurul costă 600 de euro, turiştii au plătit deja, ca avans, 200 de euro, antamând şi cazarea şi transportul cu avionul. Perioada de cazare nu se mai poate schimba decât cu costuri suplimentare şi cu riscul de a nu mai găsi locuri, ca să nu mai vorbim de biletul de avion“, au explicat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii ANAT. De asemenea, şi prelungierea anului şcolar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfăşurarea activităţii turistice conform obiceiurilor de până acum.

„Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon şi, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simţi tot turistul. Mai mult, terminarea şcolii la finalul lunii iunie va afecta vacanţele pe litoralul românesc, care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului şcolar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie“, spune Aurelian Marin, preşedintele ANAT.

Reprezentanţii turoperatorilor arată că aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanţei de iarnă, agenţiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România şi străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe şcolare. Mai mult, clienţii au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile, conform contractelor deja semnate, odată ce au fost achiziţionate la preţuri de early booking.

„Nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci şi clienţii lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuţii între autorităţi şi patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului şcolar. Oare domniile lor nu obişnuiesc că plece în vacanţa de iarnă, la schi, cu copiii, şi nu rezervă din timp sejurul?  Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului şcolar nu va mai oferi turiştilor români posibilitatea să meargă în vacanţe la preţuri mici, prin pachete contractate din timp?“, spune Lucia Moraru, prim-vicepreşedinte ANAT.

„Lispa de comunicare cu asociaţiile din turism denotă lipsa de interes a autorităţilor pentru susţinerea turismului românesc“, completează reprezentanţii ANAT.

Camere de supraveghere în toate şcolile din Bucureşti

Tot pe fondul începerii noului an şcolar, Inspectoratul Şcolar al Capitalei intenţionează să monteze camere de supraveghere în toate şcolile şi grădiniţele din Bucureşti, pentru protecţia elevilor. Inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei (ISMB) a explicat pentru „Adevărul” că urmează să fie instalate camere de supravegherea la intrările din toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti.

„Dorim să asigurăm supravegherea intrărilor şi ieşirilor din şcoli. În momentul de faţă avem în jur de 1.000 de camere montate în interiorul şcolilor din Capitală şi aproximativ 3.000 de cameră în exteriorul şcolilor. Momentan, în jur de 75%-80% din unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti sunt dotate cu astfel de camere video. Ideea este ca toate şcolile şi grădiniţele să aibă măcar la intrări camere de supraveghere pentru a monitoriza cine intră şi cine iese, dacă agenţii de pază îşi fac treaba şi înregistrează la intrare vizitatorii. Am avut probleme în trecut cu unii părinţi, spre exemplu. Vrem o monitorizare totală a intrărilor şi ieşirilor”, a explicat Banu.

NOUL CALENDAR ŞCOLAR 2015/2016

Semestrul I

Cursuri - luni, 14 septembrie 2015-vineri, 18 decembrie 2015

În perioada 31 octombrie-8 noiembrie 2015, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă - sâmbătă, 19 decembrie 2015 duminică, 10 ianuarie 2016

Cursuri - luni, 11 ianuarie 2016-vineri, 5 februarie 2016

Vacanţa intersemestrială - sâmbătă, 6 februarie 2016-duminică, 14 februarie 2016

Semestrul al II-lea

Cursuri - luni, 15 februarie 2016-vineri, 22 aprilie 2016

Vacanţa de primăvară - sâmbătă, 23 aprilie 2016-marţi, 3 mai 2016

Cursuri - miercuri, 4 mai 2016-vineri, 24 iunie 2016

Vacanţa de vară - sâmbătă, 25 iunie 2016-duminică, 11 septembrie 2016

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite