FOTO Viscolul ne-a lăsat fără trei autostrăzi şi fără mai multe drumuri naţionale. Codul portocaliu de vreme rea, restrâns de ANM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autostrăzile Bucureşti – Piteşti (A1), Bucureşti – Constanţa (A2) şi Bucureşti – Ploieşti (A3), dar şi mai multe de drumuri naţionale au fost închise duminică în urma ninsorilor abundente, potrivit Infotrafic. Spre seară, ANM a restrâns codul portocaliu şi galben de vreme rea, în timp ce codul roşu pentru judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea a fost ridicat la ora 21.00.

UPDATE Serviciul de ambulanţă Constanţa a fost solicitat în noaptea de duminică spre luni să salveze un pacient aflat în stare gravă. Maşina a reuşit să preia pacientul din localitatea Săcele, dar la întoarcere viscolul a adus atât de multă zăpadă pe drumul judeţean încât l-a blocat.O maşină de deszăpezire a încercat să dea la o parte troienele, dar a rămas şi ea blocată în nămeţi.

După mai multe reprize de luptă cu nămeţii, autorităţile locale au reuşit deblocarea ambulanţei care a plecat spre Constanţa. În prezent, pacientul este la Secţia Terapie Intensivă  a Spitalului de Urgenţă Constanţa.

UPDATE Instalaţia care asigură producerea de oxigen a sanatoriului TBC din localitatea dâmboviţeană Moroieni a devenit nefuncţională duminică seară din cauza unei defecţiuni la grupul electrogen al spitalului, nouă pacienţi dependenţi de oxigen fiind transportaţi de urgenţă la Spitalul Judeţean Târgovişte.

UPDATE Salvarea care a pornit de la Făurei, judeţul Brăila, spre localitatea buzoiană Robeasca, pentru a o prelua pe gravida care necesită operaţie de cezariană înaintează extrem de greu întrucât nămeţii măsoară şi doi metri, potrivit unor surse neoficiale starea de sănătate a femeii fiind precară, citate de Mediafax.

UPDATE Un echipaj de intervenţie încearcă să ajungă în satul Bogza, comuna vrânceană Sihlea, care s-a aflat sub cod roşu de viscol şi ninsori, unde se află un bărbat care a căzut de la înălţime şi a suferit mai multe traumatisme, înspre victimă plecând şi o şenilată care a rămas însă înzăpezită, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Cristina Duţă

UPDATE Ministrul interimar al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a declarat  că mai sunt 176 de persoane blocate în trafic. De asemena au fost relocate utilaje şi autospeciale către zonele afectate grav de intemperii, momentan acţionându-se cu 1.400 de mijloace. După ora 17.00 au fost suplimentate forţele de intervenţie, numărând peste 8.000 de salvatori în toată ţara, cu încă 1.500 de oameni, pentru judeţele cu probleme.

UPDATE Directorul CNADNR, Narcis Neaga, a declarat duminică seară că în cazul în care nu vor mai fi ninsori abundente, Autostrada Bucureşti-Piteşti va fi deszăpezită în noaptea de dumnică spre luni, iar luni dimineaţa la ora 7.00 va fi redeschisă traficului. De asemenea, Neaga a adăugat că până luni la prânz se va găsi o soluţie şi pentru reluarea traficului spre Constanţa, iar în noaptea de duminică spre luni va fi eliminată restricţia de tonaj de pe DN5 Centura Bucureşti - Giurgiu şi pe DN7 între Râmnicu Vâlcea şi Piteşti

Directorul CNADNR a precizat că militarii au încheiat, până la ora şedinţei, 22.00, 17 misiuni, între care şi intervenţia pentru deblocarea traficului rutier pe autostrăzile A1 şi A2.

Potrivit datelor MApN, în prezent, 226 militari cu 33 de mijloace tehnice execută 8 misiuni pentru degajarea şi deblocarea drumurilor şi pentru evacuarea-salvarea de persoane în localităţile Robeasca (unde se încearcă de peste 12 ore să se ajungă la o femeie însărcinată şi care urmează să nască), Râmnicu Sărat şi Vâlcele, judeţul Buzău, Făurei, Jirlău şi Galbenu, judeţul Brăila, Dumbrăveni şi Vulturu, judeţul Vrancea, precum şi evacuarea turiştilor dinspre Poienile Vâlsanului spre Curtea de Argeş.

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că luni dimineaţă îi va propune premierului Victor Ponta decretarea stării de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care au fost timp de şase ore sub cod roşu de viscol.

„Starea de alertă ne va crea posibilitatea şi cadrul legal pentru a dispune măsurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stări de forţă majoră", a precizat Dragnea la comandamentul de iarnă de la Guvern de duminică seară.

UPDATE ANM a emis noi avertizări de cod portocaliu şi cod galben de vremea rea, duminică seară, la ora 21.15. Judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu, până luni, la ora 09.00, sunt Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi.

În acelaşi interval de timp, se află sub avertizare de cod galben de vremea rea judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov/Bucureşt

UPDATE  Circulaţia este în continuare întreruptă pe cele trei autostrăzi şi pe 23 de drumuri naţionale, în timp ce pe alte 15 drumuri naţionale nu pot circula autovehiculele de peste 7,5 tone, potrivit informării de la ora 19.30 a Centrului Infotrafic.


Astfel sunt în continuare închise:

A1 Bucureşti - Piteşti, A2 pe tronsonul Bucureşti - Feteşti şi A3 Bucureşti - Ploieşti, precum şi DN 1B Mizil (Prahova) - Buzău; DN 1D Albeşti (Prahova) - Urziceni (Ialomiţa); DN 2 Afumaţi (Ilfov) - Focşani (judeţul Vrancea); DN 21 tronsoanele Călăraşi - Slobozia (Ialomiţa) şi Brăila - Bărăganul; DN 21A Bărăganu (Constanţa) - Ţăndărei (Ialomiţa);
DN 22 tronsoanele Râmnicu Sărat (Buzău) - Brăila, Smârdan - Garvăn şi Baia - limita cu judeţul Constanţa (Tulcea); DN 22A Hârşova (Constanţa) - Ciucurova (Tulcea) - Cataloi (Tulcea); DN 22B Dig Brăila - Galaţi; DN 22D Măcin - Horia - Ciucurova (Tulcea); DN 22E Garvăn - I.C. Brătianu (Tulcea); DN 22F Horia - Nalbant (Tulcea); DN 23 Focşani (Vrancea) - Măicăneşti (Vrancea) - Brăila; DN 23A Gologanu - Ciorăşti (judeţul Vrancea); DN 23B Dumbrăveni - Bogza (judeţul Vrancea); DN 24D Vârlezi - Tuluceşti (Galaţi); DN 2A Urziceni - Slobozia (Ialomiţa);
DN 2B Buzău - Brăila - Galaţi; DN 2C Costeşti (Buzău) - Padina - Slobozia (Ialomiţa); DN 2N Bogza - Dumbrăveni - Jitia; DN 2R Jitia - Vintileasca; DN 3 Fundulea (Călăraşi) - Călăraşi; DN 3A Drajna (Călăraşi) - Feteşti (Ialomiţa) şi DN 3B Feteşti - Chirana.


De asemenea, pe 15 drumuri naţionale importante nu pot circula autovehicule de peste 7,5 tone:

DN 1 Braşov - Ploieşti, DN 1A Braşov - Săcele - Cheia - Văleni de Munte - Ploieşti, DN 1B Ploieşti - Mizil, DN 2A Giurgeni (Ialomiţa) - Constanţa, DN 7 tronsoanele Valea Mare - Tărtăşeşti (în judeţul Dâmboviţa) şi Bascov - Râmnicu Vâlcea, DN 10 Buzău - Siriu (Buzău), DN 22 Mihai Viteazul - Ovidiu (Constanţa), DN 31 Călăraşi - Olteniţa (Călăraşi), DN 4 Bucureşti - Olteniţa (Călăraşi), DN 41 Olteniţa (Călăraşi) - Daia (Giurgiu), DN 5 Centura Bucureşti - Giurgiu, DN 71 tronsonul Bâldana - Fieni (peste 7,5 tone) şi tronsonul Fieni - Moroieni - limita cu judeţul Prahova (peste 3,5 tone), DN 72 Găeşti - Târgovişte - Moroieni (Dâmboviţa), DN 72A Târgovişte - Câmpulung (Dâmboviţa), DN Centura Bucureşti Bragadiru - Jilava (Ilfov).

UPDATE Alţi 35 de militari cu trei autospeciale 6x6 au fost trimişi pentru a participa la misiunea de evacuare-salvare a femeii însărcinate din localitatea Robeasca, aceasta fiind, potrivit lui Raed Arafat, cea mai gravă situaţie medicală cu care se confruntă autorităţile, potrivit Mediafax.

Conform MApN, militarilor din Brigada de Informaţii Militare, care continuă misiunea de evacuare-salvare a femeii însărcinate din localitatea Robeasca, judeţul Buzău, li s-au alăturat alţi 35 de militari din Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică cu 3 autospeciale 6x6.

Cea mai gravă situaţie medicală cu care se confruntă autorităţile este a gravidei din Robeasca, la care nu au reuşit încă să ajungă echipajele, dar se încearcă toate variantele, moaşa din comună fiind în legătură permanentă cu un ginecolog, spunea în urmă cu aproximativ două ore secretarul de stat Raed Arafat.

"Avem mai multe zone în care sunt înregistrate diverse cazuri medicale cum ar fi în judeţele Prahova, Buzău, Călăraşi, Brăila, dar de departe cea mai gravă este aceea a gravidei din Robeasca pe care ne concentrăm toată atenţia. Din nefericire, până la această oră, niciun echipaj nu a reuşit să ajungă până la ea, nici măcar şenilatele. De aceea, am luat decizia ca să punem în legătură moaşa, care se află împreună cu gravida, cu un medic ginecolog", a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

El a mai spus că între timp autorităţile încearcă toate variantele pentru a ajunge la gravidă. "Nu se pune problema să renunţăm, ba din contră căutăm toate soluţiile pentru a ajunge la ea", a precizat secretarul de stat.

UPDATE O autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti aduce în Capitală o gravidă de 16 ani cu probleme, preluată din Pantelimon, unde tânără a fost adusă de o ambulanţă din judeţul Călăraşi.

Autospeciala de transport persoane şi victime multiple a ISU Bucureşti a pornit, duminică seară, spre comuna Săruleşti din judeţul Călăraşi, unde trebuia să întâlnească o ambulanţă din Călăraşi pentru a prelua o tânără de 16 ani însărcinată care necesita asistenţă medicală, a precizat pentru Mediafax reprezentantul ISU Bucureşti, Adrian Marin.

Echipajul ISU Bucureşti, format din paramedici şi un medic, a pornit pe DN3 spre Săruleşti, dar pe raza localităţii Pantelimon, a întâlnit ambulanţa care a reuşit să ajungă cu tânăra în acea zonă, făcându-se astfel preluarea pacientei.

Tânăra a fost consultată şi este transportată la Spitalul Cantacuzino din Capitală.

UPDATE 40 de şoferi au fost amendaţi pentru lipsa cauciucurilor de iarna sâmbătă şi duminică. Poliţiştii au aplicat, sâmbătă şi duminică, 607 amenzi, în cadrul acţiunilor în trafic, dintre care 40 pentru lipsa echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă şi şapte administratorilor de drumuri, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, citat de Mediafax.

În urma controalelor efectuate, poliţiştii au constatat patru infracţiuni, din care trei la regimul circulaţiei, şi au aplicat 607 sancţiuni contravenţionale, dintre care 40 pentru lipsa echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, şapte administratorilor de drumuri şi 553 pentru alte abateri.

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, peste 7.200 de poliţişti, acţionează suplimentar faţă de dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere. 

Totodată, peste 570 de poliţişti acţionează suplimentar în judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila, aflate sub cod roşu de viscol.

UPDATE 117 trenuri au fost anulate din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, iar circulaţia pe liniile de cale ferată Bucureşti Sud - Olteniţa, Ploieşti - Urziceni şi Cilibia - C.A. Rosetti a fost închisă. Întârzierile depăşesc 11 ore.

De asemenea, circulaţia trenurilor este restricţionată pe liniile Brăila - Făurei, Brăneşti - Lehliu, Bucureşti - Urziceni, Buzău - Făurei Fir 2, Comarnic - Valea Largă, Dudeşti - Spicu, Făurei - Urziceni, Goleşti - Călineşti, Lehliu - Feteşti, Mărăşeşti - Barboşi, Palas - Valu lui Traian, Piteşti - Piatra Olt, Ploieşti - Rîmnicu Sărat, Rîmnicu Sărat - Adjud şi Urziceni - Făurei, potrivit datelor CFR Călători.

UPDATE O femeie în vârstă de 70 de ani, din satul Valea Oanei, comuna Ivăneşti, a fost găsită moartă, duminică după-masă, de către fiul ei. Trupul victimei a fost descoperit în spatele casei unei rude a acesteia, acoperit de un strat consistent de zăpadă. Acesta este al treilea deces înregistrat în judeţul Vaslui, în ultimele 48 de ore.

UPDATE La începutul videoconferinţei de duminică după-amiază, premierul Victor Ponta a făcut un apel către populaţie, Concret, acesta a cerut ca oamenii să restrângă la minim deplasările în zonele afectate.

Acesta a precizat că tirurile, camioanele şi transportul greu este în continuare blocat.

„În funcţie de cum evoluează vremea vedem dacă prelungim suspendarea şcolilor. Întreaga săptămână va fi una dificilă în ceea ce priveşte temperaturile. Pentru miercuri şi joi se anunţă din nou situaţii speciale şi trebuie în zilele următoare să rămânem în acest dispozitiv. Mâine, imediat ce există o îmbunătăţire trebuie să trecem la deszăpezire”, a spus premierul.

Acesta a adăugat că în teren sunt peste 8.000 de oameni, poliţişti, jandarmi, de la Inspectorarul pentru Situaţii de Urgenţă, de la CNADNR şi forţe de la Ministerul Apărării, afla'i sub coordonarea vicepremierului Gabriel Oprea.

De asemenea, peste 9.000 de oameni sunt pregătiţi să intervină, la fel şi peste 2.500 de utilaje.

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus în cadrul videoconferinţei că priorităţile sunt acordarea de sprijin pentru persoanele izolate, intensificare echipelor de intervenţie pentru energie electrică pentru şoferii care sunt blocaţi din cauza restricţiilor.

„Am luat două tipuri de măsuri. La Râmnicu Vâlcea şi Sibiu s-a dat drumul la circulaţia controlată şi supravegheată a tirurilor, la Sibiu le-am dat drumul să vină în sud. Spre Constanţa nu putem da drumul încă la tiruri pentru că autostrada este în continuare închisă. Cei care sunt la Urziceni şi vor să ajungă la Buzău trebuie să înţeleagă că sunt în zona de Cod roşu şi nu pot merge”,a  explicat Dragnea.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a arătat că în acest moment sunt angrenate 5138 de persoane din poliţie, jandarmerie şi pompieri. 

De asemenea, acesta a precizat că se menţin închise, în continuare, 28 de drumuri naţionale şi 57 drumuri judeţene.

UPDATE Comandamentul de iarnă, sub comanda vicepremierului Gabriel Oprea, se reuneşte la Guvern la ora 15.30, cu participarea premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea.

UPDATE Din cauza viscolului puternic, sâmbătă, mai multe reţele electrice din Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti au fost avariate, dar potrivit societăţii Enel Distribuţie Muntenia o parte dintre acestea au fost rezolvate.

UPDATE Directorul ANM a declarat că, de la ora 15.00 şi până la ora 21.00, judeţul Buzău, nordul judeţului Brăila şi sudul judeţului Vrancea se va afla sub Cod Roşu. Asta după ce s-au întrunit condiţiile pentru emiterea acestui cod.

Acesta a arătat că meteorologii aşteaptă să se întrunească şi ce-a de-a treia condiţie pentru emiterea Codului roşu, respectiv ca stratul de zăpadă să depăşească 50 de centimetri. 

Directorul ANM a mai precizat că după ce va expira Codul Roşu, aceste judeţe vor rămâne, până luni dimineaţă, sub Cod portocaliu. 

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că în afară de forţele aflate în teren mai sunt pregătite peste 650 de mijloace de intervenţie şi peste 3.500 de militari. 

„În judeţul Galaţi am dispus să se intervenit într-o zonă greu accesibilă pentru a salva o femeie gravidă. În momentul de faţă am dispus redislocarea forţelor de la Divizia 2 Moldova la zone din Vrancea, Brăila şi Buzău, iar o altă forţă se deplasează către Râmnicul Sărat”, a explicat Duşa.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că la ora 11.00 a decis ca toate trenurile să fie oprite în staţii şi să li se ofere ceai călătorilor. 

„De la ora 20.40 sunt probleme pe ruta Ploieşti Sud -  Urziceni, care a fost închisă şi pe ruta Bucureşti – Olteniţa. De asemenea, toate porturile sunt închise din motive de siguranţă”, a mai spus ministrul Mănescu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat avem o rezervă suplimentară de apă brută de 160 de milioane de metri cubi. Mai mult, aceasta a spus că se monitorizează toate cursurile superioare de apă.

UPDATE Şcolile şi grădiniţele din Capitală vor fi închise luni şi marţi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Reluarea cursurilor va fi anunţată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, dacă starea vremii va permite acest lucru.

„S-a decis sistarea cursurilor după ce am stat de vorbă cu cei din Primăria Generală. Vom anunţa momentul în care se vor deschide şcolile, depinde de cum va fi vremea“, a declarat, pentru Adevărul, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

În total, vor fi închise 425 de unităţi de învăţământ, dintre care 296 sunt şcoli şi 129 de grădiniţe. Astfel, cei aproximativ 242.000 de preşcolari şi elevi vor sta acasă luni şi marţi.

De asemenea, luni vor fi închise şi toate unităţile de învăţământ din judeţul Buzău

„Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a decis, în această dimineaţă, suspendarea cursurilor pentru şcolile primare, grădiniţe, licee şi învăţământ special”, a precizat inspectorul general adjunct al ISJ, Geta Burducea.

UPDATE Vremea rea face ravagii în judeţul Vaslui. Un bărbat a fost găsit mort, în această dimineaţă, iar un altul este căutat de poliţişti, după ce părinţii acestuia din urmă au sesizat autorităţile că nu a mai venit acasă din cursul zilei de ieri.

UPDATE Până la ora 9.00, 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, alte 63 de persoane au
Lista completă a drumurilor afectate, duminică, de viscol

fost salvate, acestora adăugându-li-se 22 de persoane asistate medical. La această oră, mai sunt blocate în trafic - în autovehicule, trenuri, gări etc., opt persoane, potrivit unui bilanţ emis duminică dimineaţă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În condiţiile ninsorilor viscolite din ultimele 24 de ore, peste 8.000 de angajaţi ai structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, din cadrul institu'iilor care alcătuiesc comandamentul de iarnă coordonat de vicepremierul Gabiel Oprea, continuă să acţioneze pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase.

În această dimineaţă, peste 5.000 de cadre ale Ministerului de Interne, alături de peste 2.500 de membrii ai comitetelor judeţene şi locale, respectiv ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, acţionau în judeţele aflate sub avertizările meteorologice.

Alături de aceştia acţionau peste 1.300 de angajaţi din cadrul structurilor responsabile de gestionarea drumurilor judeţene şi naţionale, precum şi cadre ale Ministerului Apărării Naţionale şi angajaţi ai Ministerului Sănătăţii.

În intervenţiile pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase erau implicate în această dimineaţă peste 2.500 de mijloace şi utilaje, din care peste 985 aparţin structurilor Ministerului Afacerilor Interne, 950 celor responsabile de gestionarea stării drumurilor şi 400 de utilaje ale comitetelor judeţene şi locale, respectiv ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Acestora li se adaugă mijloacele tehnice ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii.

Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea celor implica-i - victime şi salvatori deopotrivă, facem apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicaţiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase, se arată într-o recomandare emisă de Comandamentul dirijat de vicepremierul Oprea.

UPDATE  Membrii comandamentului de iarnă se reunesc la Guvern, la ora 12.30.

UPDATE Peste 40 000 de vâlceni din 20 de localităţi au rămas fără energie electrică. Unii dintre consumatori stau în beznă de aseară.

Printre localităţile unde nu există curent electric se numără Cernişioara, Tomşani, Pietrari, Costeşti, Horezu, Berislăveşti, Perişani, Titeşti, Boişoara, Câineni, Racoviţa, Brezoi, Malaia, Voineasa, Călimăneşti, Galicea sau Olanu. 

Autorităţile au decis să închidă cele trei autostrăzi, respectiv A1, A2 şi A3, dar şi 30 de drumuri naţionale din Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Constanţa, Tulcea, Vrancea, Galaţi şi Gorj. În unele zone, viscolul împiedică autorităţile să intre cu utilajele, astfel că drumarii aşteaptă oprirea furtunii de zăpadă.

Mai mult, în judeţul Brăila, două persoane sunt blocate în nămeţi de mai bine de opt ore. 

Judeţul Buzău, afectat de ninsorile abundente din ultimele 24 de ore

Între Buzău-Făurei, în dreptul localităţii Cilibia, două şine de cale ferată s-au rupt. Timp de aproape trei orei, un tren a fost oprit în localitatea Bobocu, iar alte două garnituri în gara Buzău. Aproximativ 130 de oameni au aşteptat în frig să-şi poată continua călătoria.

Mai multe ambulanţe încercau, duminică dimineaţă, să ajungă la bolnavi din judeţul Buzău, între care se află şi un copil cu convulsii, însă autosanitarele înaintează extrem de greu din cauza viscolului puternic şi a stratului foarte mare de zăpadă, potrivit Mediafax.

Purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sîrbescu, a precizat că duminică erau în curs de desfăşurare mai multe misiuni pentru rezolvarea unor cazuri medicale urgente. Astfel, potrivit sursei citate, o salvare încearcă să ajungă la un copil din localitatea Bentu, cu convulsii, încă din noaptea de sâmbătă spre duminică. Deşi salvarea are antemergător de la Drumuri Naţionale, traseul este extrem de greu iar autosanitara înaintează cu mare dificultate.

De asemenea, altă ambulanţă încearcă preluarea unei gravide din localitatea Movila Banului, dar şi a altei femei însărcinate din Robeasca. În plus, o salvare este aşteptată de mai multe ore la Albeşti, comuna Smeeni, la un cardiac dispneic de 78 de ani.

În plus, pompierii încearcă să ajungă în mai multe localităţi unde au fost semnalate incendii la locuinţe, în localităţile Breaza, Pietroasele şi Săruleşti, însă din cauza drumurilor acoperite cu un strat gros de zăpadă şi a viscolului puternic nu reuşesc să ajungă. În toate cazurile acţionează pentru localizarea şi stingerea incendiilor serviciile voluntare din localităţi.

Duminică dimineaţă, cinci localităţi sunt parţial fără curent electric - Năieni, Mărăcineni, Ruşeţu, Ţinteşti, 

Scorţoasa şi 11 sunt afectate total, respectiv Amaru, Blăjani, Căneşti, Chiliile, Glodeanu Sărat, C.A. Rosetti, Luciu, Largu, Poşta Cîlnău, Verneşti, Zărneşti. În total, peste 10.000 de consumatori nu au curent electric în gospodării, mulţi încă din cursul zilei de sâmbătă, de circa 24 de ore.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe intervenţii de salvare a oamenilor din nămeţi au fost finalizate cu bine, după multe ore de încercări. Astfel, cei doi pacienţi ce necesitau dializă şi care se aflau în salvarea BGS au ajuns în sfârşit l spital după ce au fost preluaţi de o şenilată. Misiunea a început sâmbătă după-amiază şi s-a finalizat duminică, după miezul nopţii. De asemenea, ambulanţa cu asistent medical şi conducător auto, de la substaţia Mihăileşti, care a rămas blocată în nămeţi a fost deblocată cu ajutorul jandarmilor.

Sâmbătă noapte, la ora 22.00, efectivele din cadrul Jandarmeriei Buzău s-au deplasat în zona Mihăileşti - Florica, pe DN2 E85, însă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, carosabil acoperit cu strat mare de zăpadă, nu au reuşit să preia o persoană cu suspiciune de fractură la picior aflată într-un autotren în afara părţii carosabile şi care fusese victima unui grav accident rutier, şi nici patru lucrători de la Secţia DJ blocaţi la intersecţia DN 2 E 85 cu DJ 203C Florica într-un utilaj de deszăpezire. În cele din urmă, după ce în zonă au fost mobilizaţi circa 40 de militari cu două autospeciale 6x6 din cadrul UM 2000 Buzău s-a reuşit deblocarea persoanelor care au fost duse la spital duminică, începând cu ora 04.30.

Judeţul Buzău fără firmă de deszăpeziri

Din cauza ninsorii viscolite s-a circulat greu pe toate drumurile naţionale din judeţul Bacău.

Compania Naţională de Drumuri nu a reuşit să găseasca o firmă care să deszăpeazscă drumurile naţionale din judeţul Bacău.

„Sunt utilaje venite din alte judeţe, încă din luna decembrie, şi care încă mai prestează activităţi pe drumurile din judeţul Bacău, secţii de drumuri naţionale unde există contracte. Sunt utilaje suficiente”, a declarat Iulian Vasiliu, director la Drumuri Nationale.

Poliţiştii le recomadă şoferilor să se informeze despre starea drumurilor din ţară înainte să plece la drum.

Peste 1.200 de solicitări la ambulanţă în ultimele 24 de ore, peste 400 – urgenţe

Peste 1.200 de solicitări au fost făcute la serviciul de ambulanţă în Bucureşti, în ultimele 24 de ore, peste 400 dintre acestea fiind urgenţe, incluzând 11 accidente auto şi 28 de fracturi şi entorse din cauza gheţusului, informează Primăria Capitalei.

Din cele 1.236 de solicitări, 424 au fost urgenţe din care: 28 de fracturi şi entorse din cauza gheţuşului, 11 accidente auto, 16 traumatisme, 25 de lipotimii, potrivit informaţiilor prezentate la comandamentul de iarnă de la Primăria Capitalei, sâmbătă seară.

În toate cele 19 spitale administrate de municipalitate au fost asigurate stocurile de medicamente, resursa de apă, apă caldă, electricitate, gaz, căldură, iar căile de acces către aceste unităţi au fost degajate de zăpadă.

Fiecare spital a asigurat un număr de două - trei paturi pentru persoanele fără adăpost cu probleme medicale.

În acest moment în adăposturile Primăriei Municipiului Bucureşti sunt cazate 512 persoane, 112 la adăpostul de la Berceni, 14 la Viilor şi 386 la cel din Pallady. De vineri noapte, 16 oameni fără adăpost au fost duşi în adăposturi de Poliţia Locală şi alţi 13, de ambulanţă.

Totodată, angajaţii primăriei au distribuit produse de primă necesitate pentru cei care refuză adăpostirea - paturi, haine groase, bocanci şi hrană caldă.

Conform rapoartelor Poliţiei Locale şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, sâmbătă au avut loc 28 de incidente din care: două table smulse de vânt, trei copaci căzuţi pe carosabil, trei bannere şi patru semne de circulaţie căzute, un semafor defect şi două schele în pericol de cădere. Circulaţia a fost îngreunată din cauza zăpezii pe şapte artere.

Comandament de iarnă în miez de noapte

Ministrul interimar al Afacerilor Internelor Gabriel Oprea, care coordonează Comandamentul de iarnă, a declarat, sâmbătă noapte, că 150 de persoane au fost cazate în cămine provizorii ale primăriilor din ţară şi că în continuare sunt blocate pe drumuri 63 de maşini.

„Nu am înregistrat în această perioadă persoane izolate în locuinţe şi care să se afle în situaţii critice sau persoane dispărute. La acest moment sunt încă blocate în trafic 63 de autovehicule, cele mai multe, respectiv 35, în judeţul Călăraşi şi 12 în judeţul Ilfov”, a spus Oprea în cadrul comandamentului de iarnă de la Ministerul de Interne de la ora 23.30.

Pe cele trei autostrăzi, care rămân închise circulaţiei, poliţiştii rămân la fiecare punct de intrare/ieşire, iar în paralel vor efectua misiuni de patrulare pentru a semnala autovehicule care ar putea rămâne blocate peste noapte, în aceste misiuni fiind implicate peste 40 de echipaje de poliţie.

Noaptea trecută, Ministerul de Interne a avut în teren 4.826 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, cărora li s-au alăturat 150 de militari.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mai multe persoane rămase înzăpezite pe drumuri judeţene din Brăila au fost salvate dintre nămeţi

Mai multe persoane care au rămas înzăpezite pe drumuri judeţene din Brăila, în localităţile Bordei Verde, Filipeşti şi Şuţeşti, au fost scoase din nămeţi, scrie Mediafax. În prezent, acestea sunt în condiţii de siguranţă, în timp ce mai multe drumuri judeţene au fost închise preventiv de către autorităţi.

Drumul Fundata-Câmpulung a fost fost închis, iar pe DN1 sunt restricţii pentru maşinile de mare tonaj

Zăpada cade fără încetare de 24 de ore la Braşov. Viscolul s-a oprit, dar Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis să impună unele restricţii.

Peste 40 000 de vâlceni nu au curent electric

Peste 40 000 de vâlceni din 20 de localităţi nu au energie electrică în acest moment. Unii dintre consumatori stau în beznă de aseară.

Iarna grea a făcut prima victimă la Vaslui. O femeie a fost găsită moartă pe un drum de la marginea satului

Frigul şi zăpada căzută în ultimele 24 de ore au făcut o victimă la Vaslui. O femeie în vârstă de 56 de ani, din localitatea Frasinu, comuna Poieneşti, a fost găsită fără suflare pe un drum izolat, situat la câţiva zeci de metri de locuinţa acesteia.

Zăpada a închis şase drumuri judeţene şi a lăsat aproape 2000 de oameni fără curent. Sunt restricţii şi pe drumurile naţionale

Zăpada a închis şase drumuri judeţene şi a lăsat aproape 2000 de oameni fără curent. Sunt restriscţii şi pe drumurile naţionale. Autrostrada A1 Bucureşti-Piteşti rămâne închisă.

Un bărbat din Vaslui a murit şi un altul este dat dispărut de aproape 24 de ore

Vremea rea face ravagii în judeţul Vaslui. Un bărbat a fost găsit mort, în această dimineaţă, iar un altul este căutat de poliţişti, după ce părinţii acestuia din urmă au sesizat autorităţile că nu a mai venit acasă din cursul zilei de ieri.

Bilanţul ultimelor 24 de ore în Capitală: copaci căzuţi, mii de apeluri la Ambulanţa Bucureşti şi peste 500 de oameni ai străzii cazaţi în centre sociale

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat, duminică dimineaţă, comandamentul de iarnă la sediul municipalităţii. Edilul-şef le-a cerut operatorilor de deszăpezire să continue tratamentele cu materiale antideprapante şi să înlăture zăpada de pe carosabil. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate sute de apeluri la Ambulanţa Bucureşti şi mai mulţi copaci au căzut din cauza vântului puternic.

Codul portocaliu în judeţul Constanţa. Şoseaua spre Tulcea este închisă. Noaptea, 11 maşini cu 45 pasageri au rămas blocate pe drumuri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, desemnat de Ministerul Administraţiei şi Internelor drept „voce unică“ pentru fenomenele meteo periculoase din judeţul Constanţa, a transmis situaţia din teren înregistrată în intervalul 25 ianuarie, ora 20 – 26 ianuarie, ora 5.

DN 24D Galaţi-Bârlad a fost închis până la limita cu judeţul Vaslui

Şoferii care vor să circule pe acest drum sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri, prezenţi la extremităţile acestui drum şi să folosească rute alternative.

DN 23 Brăila-Focşani, închis la limita dintre cele două judeţe

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că, din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul naţional DN 23 Brăila-Focşani, la€” limita judeţului Brăila, km 1+100 -€” 41+690.

Toate şcolile şi grădiniţele din judeţul Buzău vor fi închise luni

Toate unităţile de învăţământ din judeţul Buzău vor fi închise luni. Decizia a fost luată în această dimineaţă de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău. Este posibil ca unele şcoli să rămână închise şi marţi.

Peste 12.000 de prahoveni nu au electricitate, iar patru localităţi sunt izolate. A fost solicitată intervenţia Armatei

Peste 12.000 de consumatori din mai multe localităţi din Prahova nu au energie electric, iar locuitorii din patru comune sunt izolaţi de lume. Autorităţile judeţene au cerut şi au obţinut intervenţia Armatei

Prăpăd în Bărăgan. Viscolul a închis Autostrada Soarelui, 4 drumuri naţionale, 10 judeţene şi a lăsat în beznă 14.000 de oameni

De aproape 40 de ore, judeţul Călăraşi a fost lovit de furia iernii. Ninge viscolit de vineri după-amiază, iar vântul are la rafală 80 de km/h. Traficul a fost închis pe patru drumuri naţionale şi pe 10 judeţene, din cauza vizibilităţii care a scăzut şi la sub 10 metri.

Bilanţul codului portocaliu în Teleorman. Cinci drumuri judeţene sunt parţial blocate. 650 de oameni au rămas fără energie electrică

Cinci drumuri judeţene sunt în continuare blocate pe anumite porţiuni. Viscolul a lăsat şase sate fără curent. La Videle, pompierii au ieşit pe străzi la deszăpezire. Judeţul rămâne sub incidenţă de cod portocaliu până diseară.

Viscolul distruge reţelele electrice. Care este situaţia în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu

Din cauza viscolului puternic, sâmbătă, mai multe reţele electrice din Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti au fost avariate, dar potrivit societăţii Enel Distribuţie Muntenia o parte dintre acestea au fost rezolvate.

Al treilea deces înregistrat în judeţul Vaslui, în ultimele 48 de ore

O femeie în vârstă de 70 de ani, din satul Valea Oanei, comuna Ivăneşti, a fost găsită moartă, duminică după-masă, de către fiul ei. Trupul victimei a fost descoperit în spatele casei unei rude a acesteia, acoperit de un strat consistent de zăpadă. Acesta este al treilea deces înregistrat în judeţul Vaslui, în ultimele 48 de ore.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite