UPDATE Eşec pentru Lia Savonea. A şaptea tentativă de instalare a Adinei Florea la Secţia Specială a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Florea sept 2018 FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea
Adina Florea sept 2018 FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea

După o şedinţă de plen ce a durat şapte ore, nu a existat o majoritate în plenul CSM pentru numirea Adinei Florea în fruntea Secţiei Speciale. Scorul final a arătat 9 voturi pentru, 9 împotrivă şi 1 vot nul. Urmează ca plenul CSM să reia procedura până la întrunirea unei majorităţi.

UPDATE 20.40 A şaptea tentativa de numire a Adinei Florea la şefia Secţiei Speciale a eşuat. Au fost 9 voturi pentru, 9 împotriva si 1 nul.

UPDATE 20.00  După o şedinţă maraton de şapte ore, membrii CSM urmează să voteze asupra temelor dezbatute în ordinea de zi.

După dezbaterea aprinsă cu privire la Secţia Specială au existat contre aprinse pe tema raportului Inspecţiei Judiciare asupra dosarelor ce au vizat magistraţi ale DNA, asupra rapoartului GRECO dar şi asupra dorinţei şefei CSM de a obţine fonduri bugetare pentru achiziţionarea unei clădiri noi drept sediu CSM.

UPDATE 15.30 Discuţia cu privire la numirea Adinei Florea s-au încheiat. Plenul CSM discută celelalte teme aflate pe ordinea de zi, unul dintre cele mai importante fiimd propunerea ca CSM să preia de la minister bugetul instanţelor.

UPDATE 15.00  În debutul plenului CSM, procurorul Bogdan Pirlog a cerut invalidarea concursului de numire a Adinei Florea în funcţia de şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) deoarece, potrivit acestuia, procedura de numire nu a fost efectuată conform regulamentului şi el s-a considerat nedreptăţit atunci când a susţinut interviul. 

Acesta a spus că nu i-au fost aprobate cererile privind data susţinerii interviului, mai ales pentru că a anunţat că pleacă din ţară. Pîrlog a spus că se consideră vătămat. Pîrlog a mai atras atenţia că nu s-au respectat termenele regulamentului de organizare a concursului. Procurorul CSM Cristian Ban a precizat că îşi cere scuze pentru modul în care Bogdan Pirlog a susţinut interviul, prin transmisiune video, în timp ce era la acvariul din Barcelona. 

Membrii CSM au început dezbaterle pe tema validării concursului câştigat de Adina Florea

„Colegii m-au mandatat să le spun punctul lor de vedere. Colegii mei m-au mandatat de două ori privitor la această problema, la SIIJ. Toate adunările generale, repet acest lucru, toate adunările generale au votat împotriva acestei propuneri. Nu cred că pot să reprezint colegii în această procedura şi să mă fac că nu există părerea lor şi a organismelor internaţionale. Toate converg spre desfiinţarea acestei structuri din varii motive. Noi azi analizăm procedura de recrutare a unor procurori cu funcţii de execuţie sau de conducere pentru această instituţie şi prin prisma angajamentelor internaţionale pe care România trebuie să le accepte. Trebuie să luăm în considerare aceste lucruri. Nu cred că este posibil să spună toate la fel doar din dorinţa de a distruge sistemul judiciar din România”, a susţinut judecatorul Mihai Balan.

La rândul lui, procurorul Codruţ Olaru a susţinut că a depus o serie de prevederi pentru mai mutle modificări elgislative care să permită funcţionarea în cadrul Parchetului General al SIIJ.

„Discutăm la acest moment din perspectiva concluziilor pe două variante: desfiinţarea Secţiei sau restructurarea acesteia, cu modifcari de text care să o aducă în matcă normală. Este nevoie de o intervenţie legislativă care să ne spună care este versiunea corectă. Mergem pe varianta desfiinţării secţiei, este nevoie de o modificare legislativă. Mergem pe restructurare, avem nevoie tot de o modificare legislativă. Pe 10 octombrie, am depus la registratură CSM un proiect de lege privind SIIJ. Eu cred că e nevoie să meargă în totalitate în subordinea procurorului general, am propus că întreg CSM să se ocupe de supervizare, să limităm competenţă, să poată procurorul-şef să infirme soluţii, retragerea cailor de atac ar trebui să fie analizată. Până atunci, până avem o formulă definitivată legislativ, cred că trebuie să deblocăm consiliul. Propunerea este la nivelul CSM, va intră în analiză Comisiei nr. 1 de legislaţie. Trebuie să spun că am primit pe adresa de mail o solicitare de la mai mulţi procurori PG, DNA şi DIICOT, prin care mi se cerea să votez pentru amânarea lucrărilor privind SIIJ, până la decizia CJUE”, a spus Olaru.

Ministrul Ana Birchall spune că la nivelul Ministerului Justiţiei s-a făcut analiză studiilor GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupţiei). Sunt două concluzii: una merge spre desfiinţarea secţie şi o altă opinie de restructurare a acesteia, care ridică problema numirilor şi de funcţionare. Va rugăm, CSM-ul, să ne trimiteţi punctul de vedere în cazul rapoartelor GRECO.

Birchall citeşte mai multe prevederi privind funcţionarea SS şi critică modul în care au fost realizate „Dacă mâine îmi vine un criminal în serie, şi face plângere împotriva unui magistrat, de ce această Secţie să preia întregul dosar?," a spus Birchall.

Procurorul Cristian Ban a susţinut că, în ceea ce priveşte Secţia Specială, s-a „creat un parchet paralel" la dorinţa politicului. „Nu noi (magistraţii - n.red.) am cerut acest lucru,” a spune acesta. „Nu înţeleg cum unii dintre noi susţin SIIJ, când înfiinţarea nu a venit de la noi, a venit pe linie politică," conchide acesta.

UPDATE 14.00 Ministrul în funcţie al justiţiei, Ana Birchall, a reiterat, marţi, înaintea plenului CSM, punctul său de vedere potrivit căruia Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), aşa cum este reglementată în acest moment, nu poate continua să funcţioneze.

"Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care citez "Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat". Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un nmare semn de întrebare de ce Secţia specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele? Niciodată nu m-aţi auzit şi nici nu mă veţi auzi că sunt pentru abuzuri. Fiecare trebuie să răspundă conform legii şi, pe mandatul meu, am asigurat şi voi continua să asigur, atâta timp cât sunt în această funcţie, domnia legii. Iar aşa cum v-am spus acest alieant 2 al articolului 88 indice 1 nu-i văd utilitatea", a declarat Ana Birchall, potrivit Mediafax.

Ministrul în funcţie al justiţiei a spus că aşteaptă în continuare punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii referitor la rapoartele GRECO, pentru a da publicităţii analiza făcută la nivel interministerial.

"Vremea şmecheriilor introduse aşa nu ştiu de cine nu ştiu pe unde cred că trebuie să apună şi sper eu că a apus. Deci nimeni şi nu cred că dumneavoastră sau cei care se uită la noi cu bună credinţă pot să înţeleagă de ce într-un dosar trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Asta am spus mereu şi voi continua să spun tot timpul. De exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată de o infracţiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secţie Specială, conform acestui alineat, Secţia Specială rămâne competentă. Aşa spune legea. Ori eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea, am solicitat în nenumărate rânduri ca acest alineat, alături de alte alineate şi prevederi, să fie eliminate. Ca şi concluzie, da, aşa cum am spus dintotdeauna şi-mi asum, am văzut tot felul de campanii de defăimare şi denigrare la adresa mea, dar eu îmi asum că această Secţie Specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze. Nu mă convinge nimeni că un asemenea alineat asigură justeţea actului de justiţie şi încrederea oamenilor într-o justiţie corectă", a completat Birchall.

A şaptea încercare de numire a Adinei Florea

Precedenta încercare de validare a Adinei Florea la conducerea Secţiei Speciale a eşuat săptămâna trecută, atunci când, în lipsa a cinci procurori şi a ministrului Justiţiei, nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca şedinţa să aibă loc. De altfel, mai mulţi membri CSM, procurori şi judecători, au cerut amânarea validării Adinei Florea la şefia Secţiei Speciale şi dezbaterea publică a rolului acestui parchet, în contextul rapoartelor organismelor internaţionale care au cerut desfiinţarea SIIJ.

Plenul CSM are 19 membri. Tabăra Savonea are cel puţin 9 membri după cum s-a dovedit la votul prin care, săptămâna trecută, CSM a propus modificări legislative astfel încât membrii care lipsesc să fie sancţionaţi cu pierderea mandatului. De partea cealalată, ar fi tot 9 membri: procurorii CSM (cu excepţia lui Codruţ Olaru), ministrul Justiţiei şi 3 judecători. 

După fiascoul de săptămâna trecută şi frunstrată de o nouă lipsă de cvorum, Lia Savonea a cerut modificarea legii CSM astfel încât membrilor care lipsesc la şedinţele plenului să le înceteze mandatul de drept. Mai mult, ea a anunţat sesizarea CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care a acuzat-o de subminare a autorităţii CSM. În replică, ministrul Birchall, şi-a reiterat criticile la adresa Secţiei Speciale, spunând că un astfel de parchet nu este în beneficiul actului de justiţie. „Orice persoană care este urmărită, cercetată şi face plângere la această Secţie Specială, Secţia are competenţă să reţină tot dosarul. Fie că vorbim de infracţiuni grave, omor, proxeneţi, criminalitate organizaţie, viol, orice alt tip de infracţiune, orice persoană care face o plângere, Secţia specială are competenţa să reţină şi să continue cu acel dosar. Dacă dumneavoastră consideraţi că este în beneficiul Justiţiei o astfel de competenţă, eu, în calitate de ministru al Justiţiei dar şi ca absolvent de Drept nu consider că este normal”, a spus Ana Birchall.

Una din mizele pentru numirea procurorului Adina Florea la şefia SIIJ constă în faptul că doar şeful acestui parchet poate infirma sau confirma actele procedurale ale procurorilor secţiei. În acest moment conducerea interimară a SIIJ este asigurată de fostul procuror DNA, Nicolae Marin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite