A patra amânare. CSM va decide în ianuarie cu privire la acţiunile disciplinare ce o vizează pe Laura Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Foto:i Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Codruta Foto:i Inquam Photos / Octav Ganea

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, miercuri, pentru a patra oară amânarea unei decizii cu privire la acţiunile disciplinare ce o vizează pe fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Sectia pentru Procurori a CSM in materie disciplinara a amânat pentru 23 ianuarie 2019 dezbaterile în cele două cauze privind posibile abateri disciplinare comisie de Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA. Una dintre acţiunile disciplinare efectuate de Inspecţia Judiciară îl vizează pe actualul adjunct de la DNA, Marius Iacob.

Kovesi este acuzată că a inserat într-un comunicat date confidenţiale dintr-o anchetă derulată de către procurorii din subordine, ceea ce înseamnă ”nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei”.
 

Pe 14 septembrie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru nerespectarea (...) confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de articolul 99 litera j) din Legea 303/2004.

"Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie", se precizează în comunicat.

În februarie, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă, în care era redată transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat Vlad Cosma la sediul DNA Ploieşti. Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să-i creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu. 

Cercetarea care îl vizează şi pe Marius Iacob se referă la intregistrarile dintr-o şedinţa a DNA apărute în spaţiul public. 

Secţia pentru procurori a CSM a respins două acţiuni disciplinare împotriva lui Kovesi

Într-unul dintre cazuri, i se imputa că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, IJ spunând că, prin neprezentarea la comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat. În 25 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară.

O altă acţiune disciplinară faţă de Kovesi a fost declanşată în aprilie, inspectorii judiciari spunând că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător  Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În 13 iunie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite