A murit jurnalistul Ion Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul, publicistul şi profesorul Ion Marin, care a transformat, în 1989, ziarul „Scâteina” în „Adevărul”, a murit miercuri, a anunţat redacţia ziarului „Ultima Oră”.

„Redacţia online a ziarului Ultima Oră anunţă cu tristeţe dispariţia din rândurile sale, după o lungă suferinţă, la numai 61 de ani, a celui care a fost Ion Marin, mentorul publicaţiei, gazetar de prestigiu al presei româneşti”, arată o postare de pe site-ul ziarului.

Ion Marin a lucrat ca redactor la „Scînteia” (1985-1989), iar în ziua de 22 decembrie 1989 a redactat textul prezentat la televiziune prin care “scînteiştii se deziceau de minciună”. A a fost singurul care şi-a semnat articolul apărut în “Scînteia Poporului”. 

În aceeaşi zi a propus numele de „Adevărul”, fiind ales preşedinte al consiliului FSN din ziar, iar trei zile mai târziu a fost ales preşedinte al adunării generale care a transformat ziarul „Scînteia” în ziarul „Adevărul”. 

Ulterior, a propus şi adoptarea articolului 16, alin. 2 din Constituţia României „Nimeni nu este mai presus de lege” ca slogan, ce a figurat pe frontispiciul ziarului până la cumpărarea acestuia de către Dinu Patriciu.

A fost acţionar, membru al Consiliului Director şi al Consiliului de Administraţie al S.C. „Adevărul” S.A. În 1992, a devenit redactor şef adjunct deţinând această funcţie până în ianuarie 1996, când a demisionat din toate funcţiile deţinute în semn de protest faţă de intenţiile de vânzare a ziarului către un om de afaceri controversat. Timp de mai mulţi ani (1991-1995) a publicat sub titlul „Corupţia în serial” numeroase anchete ce s-au soldat cu demiterea unor miniştri şi sancţionarea altor demnitari. De asemenea, a publicat în acest ziar, pe lângă alte sute de articole, zeci de editoriale de pagina întâi.

În 1996, a preluat de la S.C. „Adevărul” săptămânalul „Exclusiv” şi a înfiinţat ziarul independent „Ultima Oră” (serie nouă, ziarul fiind fondat în anul 1914), pe care îl conduce şi în prezent. În 2007, pentru o scurtă perioadă a fost şi director al cotidianului „Atac”. Ion Marin a publicat în cotidianele la care a lucrat, precum şi în alte publicaţii, peste 4.000 de articole, editoriale, anchete.

Ion Marin este cunoscut şi ca jurnalist de televiziune. În anul 1996, a fost angajat ca realizator la Televiziunea Română, iar între anii 1998-2002 a fost membru al Consiliului de Administraţie a SRTV, perioadă în care a realizat numeroase anchete şi talk-show-uri. Ca realizator de televiziune, a mai colaborat la Antena 1, Prima TV, TVRM, Nova TV şi OTV.

Acesta a debutat ca scriitor în anul 1977 în revista “Luceafărul”.

A publicat proză în reviste literare, precum “SLAST”, “Luceafărul”, “Adevărul literar şi artistic”, fiind inclus şi în antologia “Călători în Arcadia” (2000). A publicat romanul “Vremea şacalilor”, precum şi volumele de proză scurtă ”Noaptea dintre milenii” (2011) şi ”Seminţele ca nişte schije” (2014). Colaborează la revista “Punctul critic” (2010) condusă de scriitorul Eugen Uricaru, la alte publicaţii literare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite