UPDATE A murit judecătorul Stan Mustaţă, închis pentru corupţie şi implicat în dosarul lui Dan Voiculescu. Anchetă internă la Penitenciarul Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stan Mustaţă FOTO Mediafax
Stan Mustaţă FOTO Mediafax

Judecătorul Stan Mustaţă, aflat la închisoare după ce a fost găsit vinovat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosarele pe care le judeca, a murit în noaptea de 8 august la Spitalul „Carol Davila”. Avocata fostului magistrat spune că va depune o plângere penală împotriva conducerii Penitenciarului Jilava.

UPDATE Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu şi face anchete la penitenciarele Rahova, Giurgiu şi Jilava în legătură în cazul fostului judecător Stan Mustaţă, aflat în detenţie pentru luare de mită, care a murit în urma unui infarct miocardic.

Fostul judecător Stan Mustanţă, care se afla în detenţie, a murit la Spitalul Carol Davila din Bucureşti, după ce a fost transferat între penitenciarele Rahova, Giurgiu şi Jilava, iar Avocatul Poporului spune că va face anchete la toate cele trei penitenciare, vizând posibila încălcare a art. 22 şi a art. 34 din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, motivele transferului, dacă au fost respectate dispoziţiile legale cu privire la acesta, starea de sănătate a persoanei private de libertate, precum şi contextul în care s-a produs decesul.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, joi, efectuarea unor controale la penitenciarele Jilava, Rahova şi Giurgiu, după decesul fostului judecător Stan Mustaţă.

UPDATE Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis, printr-un comunicat de presă, că la nivelul administraţiei locului de deţinere, respectiv Penitenciarul Jilava, a fost demarată o anchetă internă. 

„Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri: anunţarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului”, se arată în informare. 

Potrivit sursei citate, persoana custodiată era înregistrată în evidenţa unităţii sanitare cu afecţiuni medicale cronice. 

UPDATE Avocata fostului judecător, Lorette Luca, spune că a aflat despre deces de la soţia lui Stan Mustaţă.

„Mi-a povestit printre suspine şi lacrimi împrejurarea că ieri domnul Mustaţă a încetat din viaţă la 'Carol Davila', la spital, după ce fusese transferat din penitenciar în penitenciar, fără nicio motivaţie, fără nicio noimă, la 2 noaptea a fost transferat de la Jilava la Giurgiu, a vomat tot drumul, i-a fost foarte rău, la Giurgiu l-au dus la spitalul civil din Giurgiu, pentru că se afla într-o stare deplorabilă, l-au readus la Penitenciarul Jilava, l-au mai dus la un spital civil care nu avea dotările necesare, i-au montat un cateter când pe piciorul stâng, când pe piciorul drept, ulterior l-au readus în penitenciar, dânsul era sfârşit, era terminat, ca în final să-l ducă ieri la 'Carol Davila' la spital, unde s-a încercat montarea unui cateter performant, astfel încât să producă efectele necesare, numai că, din nefericire, în timpul intervenţiei, pentru că s-a demarat şi o dializă, domnul Mustaţă având probleme majore cu rinichii, s-a produs infarctul miocardic şi a decedat", a spus Luca pentru Agerpres.

Avocata a adăugat că Mustaţă avea probleme cardiace, renale, iar din ce ştie şi tumori maligne, care se pare că au evoluat. Ea nu crede că este vorba de culpă medicală în acest caz.

„Un om atât de bolnav, pe care-l plimbi la 2 noaptea, trezit din somn, îl urci în dubă, îl muţi de la un penitenciar la altul (...), este firesc să aibă o astfel de finalitate activitatea (...). Medicii au făcut tot ceea ce au putut şi în condiţiile pe care le-au avut. Din punctul meu de vedere, nu trebuie acuzaţi medicii", a afirmat Lorette Luca.

Totodată, ea apreciază că nu lucrătorii de la Penitenciarul Jilava sunt vinovaţi, ci conducerea unităţii.

"Vom formula plângerile necesare împotriva persoanelor responsabile, categoric vom formula plângeri penale împotriva conducerii Penitenciarului Jilava, pentru că, până la urmă, băieţii de la intervenţie care l-au luat la 2 noaptea l-au luat pentru că aşa au primit ordin, nu lucrătorii penitenciarului sunt vinovaţi, vinovat este cel care a dat ordin, care a dat dispoziţia de transfer (...) Am să fac sesizare la Ministerul de Justiţie vizavi de ce se întâmplă în penitenciare, o să solicit domnului ministru printr-un memoriu să dispună un control la ANP să vedem cum şi de ce oamenii sunt plimbaţi precum sacii de cartofi, de ce se încalcă dispoziţiile legale care precizează că executarea pedepselor privative de libertate trebuie făcută în raza de domiciliu pentru a se atinge scopul resocializării şi reintegrării celor condamnaţi, deci tot ceea ce e legal şi normal voi face în acest caz", a declarat Luca.

În mai 2016, Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. În motivarea Curţii Supreme se arată că magistratul a luat mită de la inculpaţi sau de la condamnaţi pentru a pronunţa soluţii favorabile. De asemenea, se preciza că a încercat să scape de dosarul care îl avea protagonist pe Dan Voiculescu, şi anume „Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare“ sau dosarul „ICA“. Motivul: „se înscrie pe aceeaşi linie a măsurilor de precauţie în scopul protejării intereselor grupului infracţional organizat din care aceştia făceau parte, devenind astfel clar că membrii grupului aveau reprezentarea că vor fi vulnerabili în situaţia în care inculpatul Mustaţă Stan intra în atenţia publică, prin judecarea unui dosar penal ce prezenta un interes public foarte mare.“

Mustaţă a susţinut că dosarul său a fost fabricat pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA. „A spus-o şi procurorul şef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă aşa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis că aş tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui“, declara Mustaţă.

Practic, Mustaţă a fost arestat de judecători la sfârşitul lunii aprilie 2014, exact înainte să se pronunţe în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Un alt complet de judecată, format din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, a decis în august 2014 condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite