A murit Emil Bobu, fost ministru de Interne pe vremea Comunismului şi un apropiat al soţilor Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Bobu şi Nicolae Ceauşescu foto: fototeca.iiccr.ro
Emil Bobu şi Nicolae Ceauşescu foto: fototeca.iiccr.ro

Fostul demnitar în vremea comunismului Emil Bobu s-a stins din viaţă sâmbătă, la vârsta de 87 de ani, în urma unui atac cerebral, la Spitalul Universitar din Capitală, la doar câteva luni după moartea soţiei sale, Maria Bobu.

Bobu a fost internat la terapie intensivă, sâmbătă dimineaţă, după ce a suferit un infarct miocardic acut. Ulterior, el a făcut şi un accidental vascular, care i-a fost fatal.

Emil Bobu, fost înalt demnitar până la 22 decembrie 1989, s-a născut în 1927 într-o familie modestă de ţărani, a fost strungar după şcoala elementară, iar în noiembrie 1945 a devenit membru al Partidului Comunist Român (PCR). A fost procuror, membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Muncitoresc Român (PMR), secretar al CC al PCR, preşedinte al Sfatului Popular Regional Suceava şi ministru de interne. În mai 1961 a fost decorat cu Medalia "A 40-a aniversare de la înfiinţarea Partidului Comunist din România". 

Emil Bobu era denumit "sluga perfectă a soţilor Ceuaşescu". În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, Elena Ceauşescu, rămasă la conducerea statului pe timpul şederii bărbatului ei în Iran, a plănuit, alături de Emil Bobu, secretar al PCR şi cu ministrul de Interne Tudor Postelnicu ştergerea urmelor lăsate de morţii din Revoluţie.

În 22 decembrie 1989 a plecat cu elicopterul spre Snagov, împreună cu soţii Ceauşescu şi cu Manea Mănescu, însă a fost prins şi condamnat pe viaţă  pentru "participare la genocidul naţiunii române" (Conform Raportului Comisiei Tismaneanu). A fost eliberat, însă, după şapte ani de detenţie, din motive medicale.

Emil Bobu s-a retras undeva la ţară şi a refuzat să mai apară în public. A fost căsătorit cu Maria Bobu, fostă ministru de Justiţie între 1987-1989.


Mobila lui Ceauşescu s-a vândut pentru 55.000 de euro

30 de ani de când a fost pusă piatra de temelie a Casei Poporului. Ce povestea Anca Petrescu, arhitecta care a gândit clădirea, despre „labirintul subteran“

Relaţia România–URSS: cât de supusă a fost ţara noastră faţă de colosul sovietic până la venirea lui Ceauşescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite