A murit amiralul Emil Cico Dumitrescu. Era acuzat de crime împotriva umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Cico Dumitrescu a murit joi seara. Acesta s-a stins din viaţă chiar în ziua în care a împlinit 84 de ani. Cico Dumitrescu a fost secretar de stat în Ministerul de Interne şi consilier de stat la Administraţia Prezidenţială iar de anul trecut era acuzat de crime împotriva umanităţii în dosarul „Revoluţia din 89”.

Emil Cico Dumitrescu este cunoscut pentru implicarea sa în evenimentele din decembrie 1989. 

El a fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale. La data de 4 februarie 1990, căpitanul de rangul I Emil Cico Dumitrescu a fost înaintat la gradul de contraamiral. A fost avansat la 11 mai 1993 la gradul de viceamiral.

Cico Dumitrescu a fost secretar de stat în Ministerul de Interne şi consilier de stat la Administraţia Prezidenţială. 

Aviz pentru urmărirea penală

În luna iunie a anului trecut, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avizat începerea urmăririi penale a lui Emil Cico Dumitrescu, cercetat în dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii.

În acest dosar, este urmărit penal şi fostul preşedinte Ion Iliescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, el fiind acuzat că a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut „un evident caracter diversionist”.

Despre Ion Iliescu şi Emil Cico Dumitrescu, procurorii militari au precizat că au contribuit la amplificarea psihozei privind pretinsa existenţă a unor terorişti la nivelul Capitalei în decembrie 1989. 

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiţiei cererea de urmărire penală faţă de domnul Dumitrescu (Cico) Emil, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reţinute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008”, informează Administraţia Prezidenţială.

În ceea ce îl priveşte pe Emil (Cico) Dumitrescu, procurorii militari care instrumentează acest dosar spun că a lansat personal prin intermediul TVR (începând cu 22 decembrie 1989, orele 14.25) informaţii false, cu caracter diversionist, care au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii ţări a psihozei fenomenului terorist, care au avut drept consecinţă pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane. El a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziţie a desfăşurat activităţi care au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste, potrivit procurorilor.

Într-un interviu-fluviu acordat în 2010 ziarului „Adevarul” amiralul a povestit despre participarea la Revoluţia din decembrie 1989, dar şi despre relaţia sa cu URSS, despre cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu şi în ce a constat activitatea sa la Televiziune în 1989:

Secretele lui Cico Dumitrescu

Cornel Dinu: „Cico Dumitrescu era unul dintre executanţii planului“

Cico. Poet, diversionist, „neştiutor“

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite