"A fost sau n-a fost?", pe primul loc şi la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a fost deschisă, ca de obicei, de iniţiatorul Tudor Giurgiu, care a fost ajutat de această dată de noul director, Mihai Chirilă. Filmul s-a instalat de la început pe primul loc în cadrul

a fost deschisă, ca de obicei, de iniţiatorul Tudor Giurgiu, care a fost ajutat de această dată de noul director, Mihai Chirilă. Filmul s-a instalat de la început pe primul loc în cadrul topului publicului, conducând, după două zile, cu nota 4,69.

Emigraţia românească, subiect vast pentru cinema-tografie
Prima conferinţă de presă a fost prilejuită de întâlnirea cu regizorul franco-român Radu Mihăileanu, a cărui peliculă "Trăieşte" rulează în cadrul festivalului. Acesta s-a arătat încântat de succesele noului val de regizori români, considerând că se datorează şi şcolii româneşti de cinematografie. După ce a explicat câteva dintre detaliile filmului său, a opinat că subiectul emigraţiei româneşti este tentant şi că ar trebui făcut un serial, pe epoci, pentru că motivaţiile dezertărilor au fost diferite. El însuşi evreu, Mihăileanu a afirmat că favorizarea evreilor la finanţarea de filme este o legendă şi că se pronunţă pentru eliminarea discriminărilor etnice.

Epoca Ceauşescu, subiect de film
Cel de-al doilea regizor de origine română invitat la festival, germano-bănăţeanul Andrei Ujica, a declarat, în altă conferinţă de presă, că nu cunoaşte mediul emigraţiei româneşti din străinătate, deoarece a dus o viaţă de integrare în noua patrie, Germania. În schimb, este tentat de un documentar cu tema portretului epocii Ceauşescu, cu trimitere la influenţele asupra generaţiei anilor '70. Prezent la proiecţia documentarului "Videograme dintr-o revoluţie", Ujica s-a ferit să califice evenimentele din decembrie 1989 din România. Totuşi, a afirmat că, foarte probabil, revoluţiile din Europa de Est au fost posibile datorită KGB-ului, care a decis renunţarea la imperiu, iar puterea în aceste ţări a fost preluată de şefii structurilor locale. Ujica a fost surprins de tânărul val de regizori români, pe care-l consideră firesc, după o epocă neagră anterioară revoluţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite