A demisionat Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Avea în subordine Direcţia Avizare Acte Normative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Marieta Safta, cea care avea în subordine Direcţia Avizare Acte Normative, a demisionat. Informaţia a fost confirmată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Demisia vine în ziua în care Guvernul a adoptat OUG pe Legile Justiţiei.

Marieta Safta ocupa funcţia de secretar de stat din 2017. Aceasta coordona Direcţia de elaborare acte normative, Direcţia avizare acte normative, Direcţia afaceri europene şi drepturile omului, Direcţia de drept internaţional şi cooperare judiciară şi Direcţia de prevenire a criminalităţii.

Motivul demisiei ar fi faptul că, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, aceasta s-ar afla în afara legii, ea fiind detaşată la minister de la Curtea Constituţională. 

Mai exact, în noua forma a Legii 303, magistratii nu pot fi detasati în funcîii de demnitate publică: "Art. 58. - (1) Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoală Naţională de Grefieri, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia, la solicitarea acestor instituţii. Detaşarea în cadrul acestor instituţii nu se poate dispune pentru funcţii de demnitate publică."

Aceasta prevedere a fost indrodusă în lege ca urmare a deciziei CCR cu ocazia controlului de constitutionalitate a modificarilor Legii 303. Potrivit CCR, numirea magistratilor în functii de demnitate publică nu poate fi acceptată prin prisma exigenţelor Constituţiei, aşa că în Legea 303 a trebuit introdusă aceasta interdictie, potrivit ziare.com.

Cine este Marieta Safta

Marieta Safta activa în Ministerul Justiţei din anul 2010 când a fost detaşată de la Curtea Constituţională. Până atunci a fost magistrat asistent la Curtea Constituţională unde a activat şi actualul ministru Tudorel Toader ca judecător.

De altfel, semnătura Marietei Safta apare pe mai multe cărţi alături de cea a lui Tudorel Toader.

Explicaţiile despre prevederile OUG

Tudorel Toader a precizat astăzi după adoptarea ordonanţei că nu a mers la Comisia de la Veneţia pentru a cere aprobare pe prevederile OUG.

„Vreau să fac o prealabilă precizare. Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia în aceste două săptămâni de două ori, pentru a negocia, cum am auzit în spaţiul public, soluţiile din OUG. Nu am mers la sediul Comisiei nici pentru a solicita şi lua aprobare pentru aceste soluţii. Nu am mers la Comisie, pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară", a mai spus ministrul Justiţiei.

„ Noi considerăm, eu consider, ca ministru al Justiţiei, că modificările aduse legilor Justiţiei se vor dovedi benefice pentru justiţie, pentru cetăţeni”, a precizat ministrul Justiţiei, după şedinţa de Guvern.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite