A crescut numărul românilor din diaspora care şi-au anunţat intenţia de vot. Azi, ultima zi în care se mai pot face înscrieri pe www.votstrainatate.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vot în diaspora - alegeri europarlamentare referendum scrutin 26 mai 2019 în Munchen Germania Sursa Rareş Curatu

La noapte expiră şi al doilea termen dat de Guvern pentru înregistrarea românilor din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Potrivit www.votstrainatate.ro, până acum s-au primit aproximativ 37.517de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 39.580 de solicitări pentru votul prin corespondenţă.

Asta în condiţiile în care în urmă cu o săptămână se înregistraseră 28.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi 29.800 pentru vot prin corespondenţă. Reamintim că în luna mai, la alegerile europarlamentare au ieşit la vot 375.219 români din străinătate.

Tocmai de aceea, Guvernul a adoptat, joia trecută, o Ordonanţă de extindere a termenului de înregistrare pentru votul în străinătate. 

În acelaşi timp, de la sfârşitul săptămânii trecute misiunile diplomatice pot propune Ministerului Afacerilor Externe (MAE), înfiinţarea de secţii de votare în străinătate, proces care se va încheia pe 19 octombrie.

 „Începând de astăzi, 12 septembrie, misiunile diplomatice - ambasade, oficii consulare - pot propune MAE înfiinţarea de secţii de votare şi finalitatea acestui proces este 19 octombrie, cu 20 de zile înaintea votării, astfel încât aceste 20 de zile să asigure o transparenţă, o mapare pe site-ul AEP, pe state, ţări, localităţi, că cetăţenii să fie informaţi în aceste 20 de zile cu privire la cea mai apropiată secţie de votare la care se pot prezenţa la vot pe timpul celor trei zile - vineri, de la ora 12:00 până la ora 21:00, cu posibilitatea extinderii procesului de votare la 23:59, în cazul în care sunt cetăţeni în afară secţiei de votare. În aceeaşi procedura, în ziua de sâmbătă, ca vot anticipat, ora 7:00 şi până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii secţiei de votare până la 23:59. Duminică, ziua votării că şi în ţară: 7:00 - 21:00, cu posibilitatea prelungirii votării până la ora 23:59, astfel încât să ne asigurăm că până la finalitatea procesului de votare îşi vor exercită dreptul de vot cât mai mulţi cetăţeni şi nu vor există cozi sau persoane la uşa secţiei de votare care nu vor vota. Duminică, ora 23:59, fiind ultimul moment în care îşi poate exercită dreptul de vot un cetăţean în străînătate, cu menţiunea ora statului gazdă în care se desfăşoară votarea", a explicat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Potrivit preşedintelui AEP, secţiile de votare se înfiinţează, în primul rând, acolo unde sunt „peste 100" de cetăţeni pe localităţi sau grupuri de localităţi, iar acolo unde se înfiinţează la propunerea misiunilor diplomatice, există o lista de mai multe documente pe care trebuie să le prezinte MAE, iar MAE trebuie să le prezinte AEP pentru înfiinţarea fiecărei secţii de votare. „Lista secţiilor de votare finală va fi adusă la cunoştinţă pe dată de 21 octombrie, la trei zile după finalizarea procesului de înfiinţare şi propunere a secţiilor de votare", a subliniat Buică.

Indemnizaţiile membrilor birourilor electorale

Prin OUG a fost stabilit şi cuantumul indemnizaţiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă. Astfel, preşedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenţă şi locţiitorul acestuia vor primi o indemnizaţie de 380 de lei pentru fiecare zi de activitate, iar ceilalţi membri ai birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă vor primi o indemnizaţie de 190 de lei pentru fiecare zi de activitate. Aceste indemnizaţii se acordă pentru maximum 5 zile de activitate pentru fiecare tur de scrutin.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Care sunt paşii pentru înscrierea la votul prin corespondenţă

AEP prezintă şi paşii necesari exercitarea votului prin corespondenţă, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii:

„1. Înnregistrarea - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016).

2. Primirea documentelor - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores¬pondenţă:

• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;

• instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;

• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.

3. Votarea

• Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;

• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;

• Se completează certificatul de alegător, menţio¬nând data şi semnând olograf;

• Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;

În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. Expedierea – Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său:

- îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă;

- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;

- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite