A alergat opt ore la minus 20 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Roşu (33 de ani), singurul român care a participat la Maratonul Polului Nord, a trecut linia de sosire în aproximativ opt ore de la start şi s-a clasat pe locul 18. Maratonistul şi-a îndeplinit şi al doilea obiectiv al călătoriei: să-şi monteze pe zăpadă tobele pe care le-a adus din România şi să cânte la Polul Nord.

Clasamentul complet al maratoniştilor

Uimitoarele aventuri ale unei puştoaice de 15 ani, pe cel mai înalt vârf din Oceania

Primul român care a cucerit vârful Artesonraju din Cordillera Blanca

Joia trecută, înainte să înceapă cursa de 42 de kilometri, Andrei Roşu a ezitat. Vântul bătea cu 45 de kilometri la oră, viscolea zăpada şi făcea ca temperatura de -20 de grade Celsius să pară cu 10 grade mai scăzută.

„M-am gândit dacă să încep sau nu cursa", povesteşte el. Dar din momentul în care s-a dat startul, la 15.00 GMT (18.00 ora României), a pornit în alergare şi nu s-a mai oprit decât pentru a se hidrata. A parcurs de 11 ori circuitul de patru kilometri desenat pe calota glaciară cu ajutorul unor steguleţe portocalii.

„M-am simţit exact ca în filmele cu oameni pierduţi în Siberia. Bătea vântul de nu vedeai decât 10 metri în faţă", spune Andrei. De multe ori, steguleţele portocalii erau tot ce vedea în jurul lui. Pe unele porţiuni ale circuitului, gheaţa era subţire şi se auzea crăpând sub picioarele alergătorilor.

În alte zone, concurenţii se afundau în zăpadă până la genunchi, iar pe ultima parte a circuitului vântul bătea atât de puternic, încât îi obliga să se oprească.

Efort dublu, satisfacţie pe măsură

Andrei a trecut linia de finiş la 7 ore, 53 de minute şi 58 de secunde de la plecare, timp în care crede că ar putea parcurge lejer distanţa dintre Ploieşti şi Bucureşti în alergare, însă fără zăpadă şi vânt arctic din faţă. În condiţii normale, spune că ar parcurge distanţa de 42 de kilometri în aproximativ patru ore, însă la pol efortul a fost dublu. Dar şi satisfacţia la finalul cursei a fost pe măsură.

A depăşit maratonişti cu experienţă

Deşi îşi propusese să termine în primii cinci din cei 25 de participanţi la Maratonul Polului Nord, Andrei este mulţumit de rezultat, pentru că a învins maratonişti cu experienţă. Printre cei pe care i-a întrecut se numără britanicul Michael Langton, care a alergat 13 maratoane, inclusiv unul pe Everest, şi Delbert Baker, un afro-american ce are 48 de maratoane în palmares.

În plus, Andrei şi-a împlinit şi visul de a cânta la tobele pe care le-a adus cu el din România în cel mai nordic punct al globului.
La câteva ore după cursă şi-a împlinit şi o promisiune pe care şi-o făcuse la plecarea din ţară: a băut cele două beri la care visa de la începutul anului, de când a început antrenamentele şi un regim special.

Unde va mai alearga Andrei

Andrei Roşu se întoarce astăzi în România. Spune că-i lipseşte deja Polul Nord, unde s-a adaptat la frig mai uşor decât a crezut, dar nu va sta mult timp departe de temperaturile extreme. Vrea să alerge câte un maraton pe fiecare continent. S-a înscris deja la cel mai înalt maraton de pe glob, pe muntele Everest, are în plan şi Maratonul Polului Sud, apoi un maraton în Sahara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite