Ţiriac, despre imaginea României: Se vorbeşte doar de instabilitate politică. Ce spune despre pedeapsa cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ion Ţiriac a mărturisit că în ultimul an şi jumătate nu a auzit să se vorbească despre România decât în contextul instabilităţii politice, mai ales după ce parlamentarii au decis modificarea Codului Penal. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „După 20 de ani” de la ProTV.

În schimb, despre români spune că sunt un popor foarte umil, foarte liniştit, care a învăţat despre „capul plecat pe care sabia nu-l taie”. „Nu suntem foarte revoluţionari. Dar asta înseamnă că mai devreme sau mai târziu trebuie să învăţăm ceea ce este democraţie. Dacă în momentul ăsta justiţia începe încet-încet să îşi facă treaba, s-o lăsăm să şi-o facă”, a arătat omul de afaceri.

Întrebat cum este percepută România peste hotare, Ţiriac a declarat că nu a auzit să se vorbească nimic despre România decât de instabilitate politică. „Toată lumea a uitat câte datorii avem, că avem mult mai puţin decât Germania, că avem atât spaţiu de progres într-un viitor destul de apropiat, dacă se va termina criza, pentru că suntem dependenţi şi de alţii. Toată lumea vorbeşte numai de instabilitate politică. Nu ştiu cui foloseşte instabilitatea politică”, a declarat omul de afaceri duminică.

Despre ruperea USL

În plus, el consideră că o eventuală rupere a alianţei USL, nu e cea mai mare nenorocire, deşi ar fi nebenefic pentru toţi, inclusiv în afară. Ţiriac şi-a exprimat şi convingerea că dacă nu se rupe coaliţia USL, Ponta nu va candida la prezidenţiale.

„Există o înţelegere acolo, după câte ştiu eu. Dar înţelegerea asta se pare că nu este aşa cum am înţeles-o noi toţi, ci se pare că este în felul în care această uniune care există între dumnealor pune pe candidatul care are cele mai multe şanse. Adică nu e bătută în cuie că ar fi domnul Antonescu acolo şi domnul Ponta rămâne în Executiv. În România poporul alege un preşedinte care are cel mai mare partid în spate. După părerea mea, un preşedinte nu ar trebui să aibă partid. Este preşedintele tuturor românilor“, a comentat Ţiriac.

Referitor la legea prin care parlamentarii români propun amnistia unor infracţiuni, Ţiriac a amintit de introducerea pedepsei cu moartea şi a recunoscut că nu i-ar plăcea ca nepoţii lui să mai iasă pe stradă după ce persoane „cu un dubiu” ar fi eliberate din penitenciare.

„Dacă au furat o pâine să o dea copilului şi au luat 7 ani sau 3 ani, tot furt se numeşte, dar poţi să îl treci cu vederea. Dar este absolut un risc social. Criminalul e criminal. Eu sunt radical - nu ştiu dacă nu aş introduce pedeapsa cu moartea. Adică, stai un pic, îi dau drumul unui pedofil şi de 10 ori îmi face aceeaşi treabă şi mai îmi şi omoară pe cineva. Nu am spus că aş introduce-o, dar m-aş gândi în orice caz”, a declarat Ion Ţiriac.

Despre cazurile în care statul este prejudiciat, omul de afaceri a vorbit despre o formă a amnistiei fiscale astfel încât statul să-şi recupereze banii, el propunând un fel de amendă în funcţie de prejudiciu.

„George Becali a mai făcut şi lucruri bune, a şi greşit. Unde a greşit? A făcut un schimb de teren cu statul. Domnule Becali, ai prejudiciat cu un milion. Mai pune un milion amendă şi dacă eşti cuminte poate scapi cu ele, dacă nu, mai pui încă un milion, pentru că îţi dau o super-amendă. Domnul Becali ar fi trebuit să pună banii ăştia, 3 milioane, după care putea să spună în felul următor: pun ăştia 3 milioane, dar dumneavoastră nu aveţi dreptate şi eu vă dau în judecată acum. Judecata probabil că ţinea, exact ca în Germania, 10 ani de zile”, spune Ţiriac.

Citeşte şi alte declaraţii făcute la emisiunea „După 20 de ani“:

Ion Ţiriac, despre creditul Ioanei Băsescu: Dacă nu poate Băsescu să garanteze un credit, atunci cine?

Ţiriac vede potenţial în agricultură şi energie: „Aş cumpăra până la 10.000 de hectare, dar nu găsesc“

Ion Ţiriac: „Vom avea un an mai bun ca 2013, dar nu am scăpat încă. Nu ştiu de ce este leul atât de tare“

Ion Ţiriac: "Simona Halep nu are plămâni, are două inimi"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite