Ţeapa Bingo, exportată în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Petre Ţârdea
Paul Petre Ţârdea

Escrocul român Paul Petre Ţârdea s-a asociat cu familia generalului Igor Bodorin, şeful SPP-ului moldovenesc, şi vrea să organizeze un joc de tip Bingo la televiziunea de stat de la Chişinău

Care este legătura dintre inculpatul Paul Petre Ţârdea din România şi şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) din Republica Moldova?  Răspuns corect: un joc de noroc televizat! De fapt, Ţârdea aplică la Chişinău reţeta concursurilor Euro Tombola (Prima TV) şi Tombola Câştigătorilor (TVR 2) care l-au propulsat în centrul a două scandaluri publice la Bucureşti.

Acum se numeşte Euro Bingo şi este un proiect al firmei Galisa Lux SRL, înfiinţată la Chişinău în iulie 2011. În această companie, Ţârdea este asociat direct cu familia lui Igor Bodorin, directorul SPPS. Iniţial, pentru ei a lucrat şi un fost ministru de Interne al Moldovei.

Cine este Igor Bodorin

Generalul-maior Bodorin este directorul SPPS din 2007, fiind numit în această funcţie de fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Înainte să conducă acest serviciu, Bodorin a fost, timp de cincisprezece ani, ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne.

SPPS este echivalentul moldovenesc al Serviciului de Protecţie şi Pază din România. Este o autoritate administrativă centrală cu atribuţii în domeniul securităţii statului, specializată în asigurarea protecţiei demnitarilor moldoveni, dar şi a celor străini pe timpul şederii lor în Moldova.

Miza afacerii: televiziunea de stat

Iniţiatorii Euro Bingo vizează chiar televiziunea de stat Moldova 1, cu acoperire naţională. La o lună şi jumătate după ce firma Galisa Lux s-a înfiinţat, reprezentanţii societăţii au început demersurile pentru introducerea emisiunii-concurs în grila de programe a postului.

Oficial, prima acţiune a avut loc la întrunirea Consiliului de Observatori (CO) al Companiei Teleradio Moldova din 1 septembrie 2011. Procesul-verbal al şedinţei consemnează sec: „Reprezentanţii Galisa Lux SRL au relatat despre intenţia de a realiza o emisiune de divertisment Euro Bingo la TV Moldova 1, cu difuzare în orele de maximă audienţă în ziua de duminică. Membrii CO au adresat întrebări de precizare şi au împuternicit preşedintele companiei cu dreptul să iniţieze negocieri şi să semneze contractul cu Galisa Lux SRL privind realizarea programului.

Click pe infografie pentru a mări

info

Adiţional, preşedintele CO a menţionat că contractul va intra în vigoare după aprobarea acestuia de către Consiliul de Observatori şi modificarea grilei de emisie a serviciului de programe Moldova 1. S-a votat: pentru, în unanimitate, cu 6 voturi."

La şedinţă, reprezentanţii Galisa Lux au fost Victor Pasecinic şi Andrei Ţârdea. Primul este moldovean şi naşul de cununie al lui Bodorin. Al doilea este fiul lui Paul Petre Ţârdea şi cel care a produs, la vedere, emisiunea Tombola Câştigătorilor, difuzată de TVR în 2009 şi intrată în incapacitate de plată după doar două luni.

„Profit din lozuri"

Raisa Lozinschi-Hadei, unul dintre membrii CO, povesteşte cum reprezentanţii Galisa Lux au pus problema la întrunirea din septembrie: "Ei au promis sa plătească toate resursele Moldova 1 care vor fi folosite în show. Şi-au asumat cheltuielile pentru tot, ba chiar publicitatea urma să fie încasată de Moldova 1. Făcuseră şi nişte calcule, nu le mai ţin minte acum, dar, în faza şedinţei de la CO, firma Galisa Lux nu avea încă licenţă de la Camera de Licenţiere a Moldovei.

Ei vor să facă profit din vânzarea biletelor, a lozurilor - aşa cum le-au numit ei. Au prezentat şi un regulament de funcţionare, diferit de ce s-a făcut similar aici. Oricum, CO nu era atât de important în etapa aia. Ei făceau un fel de presiune mai ales asupra Camerei de Licenţiere. Chiar au inceput să promoveze agresiv lansarea show-ului în presă", a povestit Raisa Lozinschi-Hadei.

Într-adevăr, în iarna acestui an, firma Galisa Lux a susţinut în ziarele din Republica Moldova o amplă campanie publicitară prin care promova jocul Euro Bingo. În acel moment, compania nu avea licenţa luată, dar, între timp, procedurile au fost iniţiate. Legislaţia din Moldova prevede că taxa pentru acest tip de joc de noroc este 28 la sută din costul total anunţat al biletelor de loterie.

Raisa Lozinschi-Hadei pretinde că ştia cine e Ţârdea: „Eu l-am întrebat pe fiul său despre problemele cu TVR. Ăsta bâlbâia că TVR a ieşit mai în câştig cu el. Cică rămăsese o datorie de numai vreo 9.000 de dolari, dar
le-au lăsat decorul."

Membrii grupării moldo-române

Firma care negociază loteria televizată cu postul public din Moldova a fost înregistrată anul trecut, pe 15 iulie. Grosul participaţiilor (50%) în SRL-ul Galisa Lux este pe numele Lilianei Bodorin, şefului SPPS. Încă un procent din societate îi revine lui Victor Pasecinic, naşul de cununie al soţilor Bodorin. Acelaşi Pasecinic este şi administratorul companiei. Astfel, „partea moldovenească" gestionează formal 51% din afacere.

Galisa-Lux

Asocieri cu personaje controversate

Restul (49%) se împarte frăţeşte între doi români: controversatul Paul Petre Ţârdea şi tovarăşul său mai vechi de afaceri, Marian Budăi. Acesta deţine mai multe case de amanet şi schimb valutar în România, iar într-una dintre afaceri a fost partener cu fiul fostului senator Ion Basgan.

La rândul lui, acesta este asociatul tradiţional al lui Ţârdea, dar şi girantul lui pentru un împrumut de 300.000 de euro luat de la familia Spirea, reprezentând un important „rege al asfaltului".

În ultimul an, Budăi şi Ţârdea au călătorit împreună de nenumărate ori în Republica Moldova. Oamenii care exportă jocul televizat de Bingo peste Prut mai au la Chişinău o firmă de consultanţă, Job Shipping 2001, înregistrată acum 11 ani.

În România, Budăi are şi o afacere turistică în staţiunile Predeal, Cheia şi Mamaia. Aici, el este partener cu propriul său cumnat,  Ion Dinu, fost colonel de Poliţie, dar şi cu Ion Şuteu şi Loreley Petrescu.

Ultimii doi, tată şi fiică, sunt cunoscuţi în judeţul Braşov pentru activităţile de cămătărie investigate de procurori. Loreley Petrescu a fost asociată într-o firmă de import-export cu Ada Stolojan, fiica europarlamentarului Theodor Stolojan, fostă patroană de hotel în Predeal.

Ţârdea: „Pe mine m-a nenorocit presa!"

Asocierea dintre Ţârdea şi şeful unui serviciu special al Republicii Moldova este un subiect tabu pentru cei implicaţi. Iniţial, Paul Petre Ţârdea n-a vrut să comenteaze nimic. Nici fiul său, Andrei, nu e foarte comunicativ, deşi apare des în presa tabloidă de la Bucureşti: "Nu am nimic de declarat. Este dreptul meu să nu răspund la niciuna dintre întrebările voastre. N-aş vrea să vă irosesc timpul, aşa că vă spun că n-am nimic de spus. Nici eu, nici tatăl meu."

Ulterior, Ţârdea-tatăl a izbucnit: „Pe mine, nu m-au nenorocit procurorii, poliţiştii sau judecătorii, ci presa! Cum l-am cunoscut eu pe generalul Bodorin? No comment! Vă zic doar că Marian Budăi, cu care eu sunt prieten de peste 20 de ani, m-a adus în Moldova. Da, am băgat bani mulţi în afacerea Euro Bingo. Nu vă interesează cât. Mulţi bani! E adevărat, pentru mine a lucrat jumătate din Ministerul de Interne moldovenesc, mă refer la ofiţeri ieşiţi la pensie. Acum risc să pierd toţi banii, din cauza licenţei. Mai bine scrieţi despre asta!", a tunat Petre Paul Ţârdea.

Bodorin: „Soţia mea face afaceri cu cine vrea"

Şeful SPPS tratează pe scurt afacerea care vizează televiziunea publică de la Chişinău: „Am auzit că domnul Ţârdea are ceva probleme în România, dar nu ştiu mai multe. Eu am vorbit doar de câteva ori cu el. Soţia mea face afaceri cu cine vrea, dar nu veţi vorbi cu ea pentru că eu nu-s de acord să vă amestecaţi în viaţa noastră privată. Într-adevăr, Victor Pasecinic, administratorul Galisa Lux, este naşul meu.

Eu nu ştiu prea multe despre activităţile economice ale soţiei, dar vă spun doar că firma Galisa Lux are în pregătire proiectul de Euro Bingo cu postul Moldova 1. Acum, rămâne să aprecieze ei. Cu siguranţă, însă, firma nu a mai organizat o tombolă până acum. Vă spun cu certitudine asta", susţine generalul Igor Bodorin.

"E adevărat, pentru mine a lucrat jumătate din Ministerul de Interne moldovenesc."
Paul Petre Ţârdea om de afaceri

Anchetă realizată de RISE Project şi O.C.C.R.P.  (The Organized Crime and Corruption Reporting Project), organizaţii în care sunt reuniţi jurnalişti de investigaţie din întreaga lume.

Fost ministru de Interne, pe statul de plată

Într-o primă etapă, în proiectul Euro Bingo a fost implicat şi generalul maior Victor Catan (foto). Acesta a fost ministrul de Interne al Republicii Moldova în perioadele 1998-2000 şi 2009 -2011. A mai îndeplinit şi funcţiile de viceministru al Justiţiei şi Internelor. Catan este acum ofiţer în rezervă, ceea ce îi permite să fie membru în principalul partid de guvernământ  de peste Prut, condus de premierul Vlad Filat.

În 2011, după ce a fost eliberat din funcţia de ministru, lui Catan i s-a propus să lucreze pentru firma Galisa Lux, deţinută de Ţârdea şi Bodorin. A acceptat. „Pe mine m-a cooptat un biznismen moldovean, Vasile Zetea. Îl ştiam mai demult. a lucrat în Guvern, în direcţia de Turism. El îl cunoştea, la rândul lui, pe Marian Budăi din România. Oricum, Zetea n-a rămas mult în schemă: el s-a retras din afacere şi le-a predat participaţia", ne-a declarat Catan.

Afacerea loteriei televizate a fost gândită în termeni militari.  „Atunci, eram în faza de pregătire: înregistrarea firmei, obţinere de licenţă şi organizarea unei reţele teritoriale pe tot întinsul republicii Moldova care să vândă bilete Euro Bingo. Această reţea era constituită din ofiţeri de poliţie în rezervă. Orice ofiţer care activează într-un raion moldovenesc are autoritate mare.

Iar la noi, corupţia e şi ea mare. De pildă, un organ de control te poate băga într-o situaţie în care nu poţi activa, iar ei pot asigura acoperirea. Sigur, iniţiatorii ei se gândeau la protecţie, influenţă. Vor să scoată bani mulţi", povesteşte Catan.

Acesta a decis la un moment dat să-l verifice poliţieneşte pe Ţârdea: „Eu am apelat la colegii din România, care m-au informat prompt. Nu mai aveam ce să caut în firma aia, cu escrocii ăştia. Ştiam că Igor Bodorin era în afacere. El însă e general în funcţie, şef SPPS, şi îi este interzis de lege. Eu, imediat cum am primit informaţiile despre Ţârdea, m-am dus la Bodorin la birou, în audienţă, şi i-am comunicat. Mă rog, noi suntem în relaţii colegiale, soţia lui e în firmă, aşa că era corect să-i spun", a adăugat Catan.

Ţepe în România: Euro Tombola şi Tombola Câştigătorilor

În 2005, Paul Petre Ţârdea a fost implicat în afacerea Euro Tombola. Atunci, firma Sorom Tur SRL, care producea jocul de noroc difuzat pe Prima TV, a intrat în incapacitate de plată. Efectul: zeci de concurenţi nu şi-au mai încasat premiile câştigate. Sorom Tur aparţinea lui şi Gheorghe Micula-Cociuban, partener cu familia lui Gabriel Bivolaru, condamnat pentru fraude economice.

Înainte de acest episod, firma mai organizase un joc de noroc, numit Rokeno, intrat rapid în insolvabilitate. După faliment, Ţârdea şi Micula-Cociuban au fost înlocuiţi în firmă de un cetăţean moldovean necunoscut, Igor Bogatii, practică uzitată pentru a scăpa de datorii.

În 2009, fiii lui Ţârdea, Andrei şi Bogdan, au demarat la televiziunea publică din România o altă emisiune-concurs, Tombola câştigătorilor, difuzată de TVR 2. Afacerea s-a derulat cu sprijinul a două instituţii de stat: TVR şi Loteria Română, prin intermediul căreia au fost vândute biletele de concurs.

Emisiunea era produsă de firma Oxigen Company SRL ai cărei asociaţii majoritari sunt Andrei şi Bogdan Ţârdea. Partener minoritar este Gelu Octavian Uglean, fiul lui Gheorghe Uglean, fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Emisiunea a fost scoasă de pe post la doar două luni după lansare. În scurt timp, mai mulţi dintre artiştii implicaţi în show au reclamat public, în presa de la Bucureşti, faptul că fraţii Ţârdea nu şi-au onorat obligaţiile de plată.

Legături cu Bivolaru şi Iacubov

Gheorghe Micula-Cociuban, partenerul lui Paul Petre Ţârdea în afacerea Euro Tombola (Sorom Tur SRL), este conectat la alte două grupări aflate în vizorul Justiţiei. Una este controlată de Gabriel Bivolaru, fost deputat PSD, condamnat pentru fraude economice.

Cealaltă îl are ca personaj central pe Corneliu Iacubov, fost vicepreşedinte al PSD Bacău şi fost patron al rafinăriei RAFO Oneşti, în prezent judecat pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi delapidare. Legătura se face prin compania Rokeno SRL, unde partenerul lui Ţârdea a fost asociat cu sora lui Gabriel Bivolaru, Mihaela Ene, dar şi cu sora lui Corneliu Iacubov, Cora Nistor. Axată tot pe jocuri de noroc, firma a produs la Pro TV un concurs televizat de tip Bingo, intrat rapid în insolvabilitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite