Ţara proştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Sebastian Ghiţă, „vedeta” stenogramelor DNA
Deputatul Sebastian Ghiţă, „vedeta” stenogramelor DNA

Nu ştiu câtă forţă penală au stenogramele dintre Sebastian Ghiţă (fost şefuleţ informal în PSD) şi Vlad Moisescu (fost şefuleţ informal în PNL), dar din ele vedem cum gândea o gaşcă aflată la butoanele ţării. „Hai, mă, ia-ţi prostu' şi dă-l în p*** mea“, îi zice Ghiţă lui Moisescu după prima dezbatere televizată la prezidenţiale, făcând referire la Klaus Iohannis.

Băeţii deştepţi ai politicii, afacerilor şi şpăgilor vorbeau despre candidatul la preşedinţie, Klaus Iohannis, după prima dezbatere televizată, ca despre un ameţit nimerit din greşeală în jocul lor de „jmecheraşi” care le fac şi desfac pe toate, care-şi „bagă coada” peste tot şi care învârt procentele electorale pe degete cu casele lor de sondaje „de casă”. Ei, „puşculiţele” partidelor din care făceau parte, arătau în discuţiile dintre ei că au tot dreptul să facă şi să desfacă marile jocuri ale puterii. Pentru că smulgeau bani prin vămurirea licitaţiilor publice, dar şi pentru că erau atât de generoşi ca să împartă şpaga şi la partid, se credeau făcători de guverne sau preşedinţi, dar şi mari maeştri ai combinaţiilor politice naţionale.

În mintea lor de golănaşi, „prostul” este acel cetăţean moale, care nu are la el replici dure, care nu cunoaşte „jocul” lor, care nu intră în combinaţiile lor penale şi care poate fi, evident, prostit uşor. Prostul este păpuşa din mâinile celor care o manevrează aşa cum le cere interesul. „Prostul“ din discuţia Ghiţă-Moisescu nu era doar Klaus Iohannis ci, de fapt, cetăţeanul român care nu face parte din combinaţiile „băieţilor deştepţi.

O să întrebaţi de ce sunt atât de importanţi Sebastian „Sebilică” Ghiţă şi Vlad Moisescu de punem atâta accent pe o discuţie dintre nişte oameni de partid de rangul doi sau trei? De ce ne interesează atâta nişte stenograme de la DNA despre aceşti oameni care sunt în planul umbrit al politicii mari, că doar nu se află între politicienii cu puterea ţării în mână?

Ghiţă, Moisescu şi alţii ca ei din partidele româneşti sunt prima verigă în finanţarea ilegală a partidelor şi pioni importanţi în lanţul corupţiei de la vârful politicii româneşti. 

Ne interesează pentru că, deşi în planul doi sau trei, ei sunt combinatorii, puşculiţele de partid, cerberii de la uşile primilor oameni în statul român. Prin ei se finanţează costumele premierilor, excursiile în Dubai, ceasurile scumpe ale miniştrilor şi apartamentele de lux care apar de nicăieri prin declaraţiile de avere. Ghiţă, Moisescu şi alţii ca ei din partidele româneşti sunt prima verigă în finanţarea ilegală a partidelor şi pioni importanţi în lanţul corupţiei de la vârful politicii româneşti. 

De asta, atunci când vedem replica „Hai, mă, ia-ţi prostu' şi dă-l în p*** mea”, cu referire la unul dintre candidaţii la preşedinţie, trebuie să ne amuzăm mai puţin şi să ne îngrijorăm mai tare. Acestă replică este marcă înregistrată a mecanismului gândirii „băeţilor deştepţi” care peste tot prin jurul lor văd doar „proşti”. Ei văd o ţară de proşti, cu proşti în frunte. Dar mai important este că aceşti proşti din frunte trebuie să fie neapărat proştii lor. Adică oameni slabi, marionete, păpuşi care stau cu ochii închişi la afacerile lor de milioane.

Şi, cel puţin până de curând, asta am şi fost. O ţară de proşti în care doar „băieţii deştepţi” s-au descurcat şi au prosperat. Poate că de acum înainte au şi „proştii” şansa lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite