Ţara fără avize. Parlamentul nu are autorizaţie ISU, însă precizează că dispune de un detaşament de pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Palatului Parlamentului nu are autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru că nu a fost recepţionată, însă dispune de un detaşament de pompieri, special înfiinţat. Mai mult, în cazul unui posibil incendiu, intervenţia pentru stingere este dublată de formaţiunile de intervenţie organizate la nivelul structurilor Camerei.

„În Palatul Parlamentului există un detaşament de pompieri, special înfiinţat, intervenţia pentru stingerea unui posibil incendiu fiind dublată de formaţiunile de intervenţie organizate la nivelul structurilor Camerei Deputaţilor, care ar fi predispuse la un risc mai mare de incendiu”, potrivit unui comunicat emis de Camera Deputaţilor, citat de Mediafax.

Astfel, îndrumarea şi controlul activităţii de apărare împotriva incendiilor se face în mod sistematic, prin structurile proprii ale serviciilor instituţiei, dar şi prin structura special creată a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF), înfiinţată la Palatul Parlamentului printr-o Hotărâre de Guvern şi, ulterior, prin Legea nr.307/2006, se mai arată în documentul citat.

Potrivit comunicatului de presă, încă din faza de proiect a clădirii, au fost prevăzute măsuri şi soluţii tehnice pentru securitatea la incendiu, fiind aplicate criteriile şi nivelurile de performanţă privind siguranţa la foc din normativele şi standardele specifice în vigoare la data respectivă.

De asemenea, clădirea dispune de instalaţii de detecţie, semnalizare şi anunţare a incendiilor, de stingere cu hidranţi (interior şi exterior), instalaţii de sprinkere cu apă pulverizată şi gaz inert, stingătoare portative de incendiu şi alte mijloace individuale de protecţie şi intervenţie în caz de incendiu.

ISU: Parlamentul nu are autorizaţii de securitate la incendiu

Reacţia Parlamentului vine după ce Inspectoratul pentru Situaţia de Urgenţă a publicat o listă cu instituţii care au autorizaţii de securitate la incendiu.

Reprezentanţii ISU au precizat că Parlamentul  nu are documentul adminsitrativ prin care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ar trebui să certifice îndeplinirea Cerinţei esenţiale „securitate la incendiu“.

Mai exact, prin îndeplinirea cerinţei „securitate la incendiu“ trebuie ca instalaţiile, construcţiile şi amenajările să fie proiectate şi executate astfel încât pe toată durata de viaţă a acestora, în cazul unui incendiu, să fie asigurate următoarele cerinţe: estimarea stabilităţii elementelor portante pentru o perioadă determinată de timp, limitarea apariţiei şi propagării focului şi fumului în interiorul construcţiei, securitatea forţelor de intervenţie, limitarea incendiului la vecinătăţi şi posibilitatea evacuării oamenilor în condiţii de siguranţă sau salvarea acestora prin alte mijloace.

Casa Poporului însă nu este singura instituţie importantă care nu are aceste documente. Pe listă se mai numără şi Guvernul, dar şi câteva spitale important precum Spitalul Floreasca sau Spitalul „Grigore Alexandrescu”, cel mai mare spital de urgenţă pentru copii din ţară.

Avizul obligatoriu de la ISU a devenit subiect de interes după incendiul care a avut loc pe 30 octombrie în clubul Colectiv din Capitală. Numărul persoanelor care au murit în urma tragediei a ajuns la 56, în timp ce alte 150 au fost rănite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite