Ştafetă pentru Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La trei zile de la moartea a doi soldaţi români în provincia Zabul, un contingent de 20 de militari din Focşani, judeţul Vrancea, pleacă într-o nouă misiune în Afganistan. Soldaţii se tem că şi-ar putea găsi sfârşitul departe de casă, însă răsplata de 15.000 de euro e mai importantă. „Îmi e mai frică de sărăcie decât de moarte“, spune caporalul Paul Costin.

Şase români morţi în Afganistan, numai în 2010

Doi militari români, ucişi în Afganistan

Plecarea celor 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixtă din Focşani are loc la trei zile după ce doi soldaţi ai Batalionului 812 Manevră „Şoimii Carpaţilor" au murit în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv în provincia Zabul, din Afganistan. Chiar dacă pericolul pândeşte la fiecare pas, militarii români spun că aceasta este singura lor posibilitate de a asigura un trai decent familiilor, deoarece la sfârşitul misiunii vor primi 15.000 de euro.

Printre soldaţii care îşi riscă viaţa pentru un trai mai bun se numără şi caporalul Paul Costin, un tânăr de 32 de ani, aflat la prima sa misiune în Afganistan. „Nu vreau să mă gândesc acum la morţi. Ştiu că acolo cel puţin mori repede, nu ca aici, unde guvernul te ucide încet, dar sigur. Mi-e greu să îmi las familia, dar altfel nu am nicio posibilitate să le ofer un trai decent soţiei şi fiului meu. Mi-e mai frică de sărăcie decât de moarte! M-am pregătit pentru această misiune timp de şase luni, nu numai fizic, ci şi psihic. Îmi este teamă, recunosc, mai ales că nu am mai fost niciodată pe front şi sigur că riscurile sunt mari, dar misiunea aceasta este benefică atât pentru familia mea , cât şi pentru cariera mea", a spus militarul din Focşani.

„Mă rog ca timpul să treacă repede"

Cea care îi va purta mereu de grijă este Aura, soţia sa. „Am căzut de acord asupra acestei decizii cu mare greutate şi nu îmi doresc altceva decât ca timpul să treacă foarte repede şi să se întoarcă sănătos acasă. Cu siguranţă că îmi va fi teamă pentru soţul meu în fiecare clipă şi va fi greu căci rămân singură cu băieţelul nostru", a adăugat femeia. Caporalul Paul Costin şi colegii săi vor avea ca misiune consilierea populaţiei şi a soldaţiilor afgani, precum şi patrularea prin aşezările provinciei afgane.

„Aceasta este cea de-a cincea serie de militari din unitatea noastră, care pleacă în teatrul de operaţii din Afganistan. Până acum, toţi cei care au fost pe front s-au întors vii şi nevătămaţi şi sperăm ca nici aceşti soldaţi să nu aibă probleme", a declarat generalul de brigadă Florinel Damian, comandantul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă „Alexandru Ioan Cuza". Plecarea contingentului de la Focşani vine la doar câteva zile de la moartea lui Cristian Petru Filip şi a lui Marius Florin Sfechiş.

„Aveau nevoie de bani"

Ca şi soldaţii vrânceni, cei doi au plecat în Afganistan pentru prima de misiune. „Era un copil foarte bun, liniştit. Nu a prea vrut de la început să plece în misiunea din Afganistan, însă l-au convins colegii. Avea nevoie de bani, voia să-şi facă un viitor. Cristi era înregimentat în armată abia de anul trecut ", a povestit Alexandru Albuţ, unchiul lui Cristian. Marius a plecat la Zabul la îndemnul fratelui său, Daniel, tot militar. „Erau copii liniştiţi amândoi şi s-au dus în armată pentru că doar aici şi-au găsit loc de muncă în vremurile astea", a spus Maria Sfechiş, mătuşa acestora. Trupurile celor doi militari bistriţeni căzuţi în Afganistan vineri vor fi repatriate luni. În şapte ani de operaţiuni în Afganistan, 17 români şi-au pierdut viaţa. Alţi peste 50 de militari au fost răniţi.

Gândirea pozitivă, obligatorie

Psihologul Maria Dascălu îi sfătuieşte pe militarii care trebuie să îndure vitregiile războiului să comunice camarazilor toate problemele cu care se confruntă şi mai ales să gândească pozitiv. „Trebuie să ştie scopul pentru care s-au dus pe frontul de luptă, să comunice cât mai mult cu familia şi să aibă o gândire pozitivă. Gândurile negative pot duce la depresie", explică psihologul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite