Ştabii din Jandarmerie nu scapă de dosarul „10 August“. Instanţa a anulat clasările, iar dosarul revine la DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Judecătorul Ciprian Alexandru Ghiţă de la Curtea de Apel Bucureşti a redeschis Dosarul 10 August, cel cu privire la faptele penale reclamate de protestatari conducerii Jandarmeriei Române. Dosarul se va întoarce la parchet pentru completarea probatoriului în ceea ce-i priveşte pe Cazan Laurenţiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoş Gheorghe Sebastian şi Sindile Ionuţ-Cătălin.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, vineri, redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august, după ce a fost admisă o plângere a unui protestatar. Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, iar o grenadă a căzut lângă el şi l-a rănit la picior. Curtea de Apel i-a admis plângerea împotriva ordonanţei DIICOT prin care dosarul a fost clasat pe 26 iunie 2020.

Iată extrase din minuta Curţii de Apel Bucureşti:

Admite plângerea formulată de petentul Crăciuneanu Ioan împotriva ordonanţei nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a PICCJ-DIICOT şi, în consecinţă, desfiinţează ordonanţa nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă PICCJ-DIICOTin privinta solutiilor de:

  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii Cazan Laurenţiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoş Gheorghe Sebastian şi Sindile Ionuţ-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual.
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului,

Trimite cauza la procuror in vederea:

  • completarii urmăririi penale fata de suspecţii Cazan Laurenţiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoş Gheorghe Sebastian Şi Sindile Ionuţ-Cătălin sub aspectul savarsirii infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual (amintite mai sus)
  • completarii urmăririi penale cu privire la infracţiunile (n.r. – amintite mai sus) Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 16.04.2021. Judecator Ghiţă Ciprian Alexandru”.

Tribunalul Bucureşti a respins definitiv cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august 2018, dată la care protestul paşnic din Piaţa Victoriei a fost reprimat cu brutalitate în timpul guvernării Dăncilă şi sub coordonarea şefilor de atunci ai Jandarmeriei.

În urma deciziei instanţei, foştii şefi ai Jandarmeriei care au coordonat represiunea scăpau şi urmau a fi cercetaţi doar jandarmii care le-au urmat ordinele.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite