UPDATE Şoferul maşinii cu numere anti-PSD va depune o plângere. „Fiul meu minor a trebuit să asiste la audierea mea”. Ce s-a întâmplat la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Ştefănescu FOTO Inquam / Octav Ganea
Răzvan Ştefănescu FOTO Inquam / Octav Ganea

Răzvan Ştefănescu, şoferul maşinii cu număr anti-PSD, a declarat, marţi, la sediul Brigăzii Poliţiei Rutiere că va depune o plângere, deoarece fiul său minor a fost pus în situaţia de a asista la audierea tatălui, care a durat câteva ore.

UPDATE: Agenţia suedeză a Transporturilor a decis anularea, începând din 1 august, a numărului de înmatriculare anti-psd. Oficialii suedezi au precizat că acest caz le-a fost adus la cunoştiinţă în data de 25 iulie, urmând ca de la 1 august aceste numere de înmatriculare să nu mai fie valabile.

"În acest caz specific, când ne-a fost adus în atenţie că numărul de înmatriculare este ofensator, am decis anularea acestuia. Decizia a fost luată pe 25 iulie, iar numărul de înmatriculare îşi încetează valabilitatea din 1 august", precizează Agenţia suedeză a Transporturilor, după cum informează Mediafax.

„Agenţia suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise şi în străinătate, cu condiţia să nu intre în contradicţie cu legislaţia locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinaţia de litere sau cifre şi dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem şti în avans semnificaţia oricărei combinaţii posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenţiei suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoştinţă că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras", a transmis Agenţia suedeză a Transporturilor după cum informează sursa citată.

UPDATE: Răzvan Ştefănescu, şoferul maşinii cu număr anti-PSD, a declarat că încearcă să recupereze permisul de conducere până pe data de 11 august, când pleacă din România. El susţine că lucează ca şofr profesionist în Suedia, şi nu mai poate să muncească dacă nu îşi recuperează permisul.

"Sunt şofer profesionist, am toate categoriile. Pe 11 august trebuie să plec din ţară. Nu ştiu ce voi face. Eu sper să recuperez permisul. Poliţiştii m-au anunţat că mi-au suspendat permisul pe perioada cercetărilor. Eu nu am cetăţenia suedeză, sunt doar rezident. Permisul era românesc", a afirmat Răzvan Ştefănescu, potrivit Agerpres.

Ioana Mateş, avocata şoferului, a precizat că va solicita Pachetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 ca lui Răzvan Ştefănescu să-i fie restituit permisul, cel puţin temporar, pentru a putea pleca din ţară.

Avocata a afirmat şi că s-a înţeles greşit că Răzvan Ştefănescu va depune o plângere penală împotriva poliţiştilor, însă este posibil să fie înaintată o sesizare cu privire la comportamentul agenţilor.

Organizaţia non-guvernamentală ActiveWatch a transmis un comunicat public cu privire la acest caz în care cere explicaţii Poliţiei Române pentru modul în care a acţionat. „Intervenţia survine după două săptămâni de la intrarea în ţară a autoturismului şi, respectiv, după ce alţi poliţişti au interacţionat cu posesorul autoturismului şi nu au formulat nici o obiecţie faţă de plăcile de înmatriculare. Această indecizie a reprezentanţilor poliţiei semnalează un nivel scăzut de predictibilitate a cadrului normativ; caracterul extrem de abrupt al intervenţiei este, în consecinţă, în flagrant contrast cu şovăielile anterioare. Cetăţeanul nu are cum să aprecieze că ar încălca o lege care nu este clară nici pentru poliţişti, deci ne-am fi aşteptat, în aşa o situaţie la o conduită de tip preventiv din partea reprezentanţilor autorităţii”, se arată în comunicatul ActiveWatch. „Cerem Poliţiei Române să acţioneze în spiritul principiilor de drept şi al spiritului legilor recunoscute la nivelul Uniunii Europene şi să îl repună în drepturi pe cetăţeanul Răzvan Ştefănescu. De asemenea ne exprimăm îngrijorarea cu privire la suspiciunea instrumentării politice a instituţiei Poliţiei”, se mai arată în documentul citat.

UPDATE Bărbatul nu a săvârşit niciun fel de abatere de la legislaţia românească în lipsa unor prevederi exprese care să interzică folosirea acestor numere, consideră Cosmin Andreica, lider sindical EUROPOL (Sindicatul Poliţiştilor Europeni).

„Nu ne dorim ca instituţia Poliţiei Române să fie folosită ca şi ustensilă politică", a afirmat Andreica.

 

UPDATE: Am întrebat în legătură cu drepturile minorului, de ce a trebuit băiatul meu să fie în cameră cu mine. Şi am întrebat şi ce se întâmplă, de fapt, că nu ştiam nimic de un dosar penal. Nu m-a anunţat nimeni că am dosar penal. S-a confirmat, e dosar penal deschis pe numele meu. (...) Doamna poliţistă m-a întrebat dacă vreau să duc minorul undeva. I-am spus că nu aveam unde să-l duc, să mă fi lăsat o oră, două să merg să-l duc pe fiul meu undeva unde aveam încredere. Dânsa ne-a luat împreună. (...) Da este (traumatizat n.r.). Ieri, cel puţin, era. I-am explicat că nu se întâmplă nimic, totul este bine. Mă tot întreba de ce m-a luat. Ştie de plăcuţe, dar el foloseşte Gura PSD şi râde. (...) Facem plângere penală, pentru că nu mi se pare corect. Mă puteau lăsa o oră să merg să las copilul undeva. Nu au fost de acord, mi-au spus că trebuie să mergem la poliţie”, a declarat, potrivit Mediafax, Răzvan Ştefănescu, la sediul Brigăzii Poliţiei Rutiere.

Acesta mai adaugă că, potrivit procesului verbal pe care l-a primit, permisul şi plăcuţele de înmatriculare i-au fost reţinute pentru că numerele sunt inactive.

„Aici mi-au spus asta, că de aceea au suspendat permisul. Celelalte plăcuţe erau în maşină. Am întrebat poliţiştii la opririle precedente dacă trebuie să schimb plăcuţele şi au spus că nu am voie să le schimb, pentru că fac altă infracţiune, şi să merg cu cele cu care am intrat în ţară. (...) Dacă cei din Suedia au decis că plăcuţele nu sunt ok, nu voi continua. Nu cred că îmi va mai da alte plăcuţe cu PSD. Vreau să-mi recuperez permisul de conducere, plăcuţele pot să le oprească ei. Nu am făcut nimic ilegal, dacă era ilegal, probabil că îmi părea rău”, a mai spus şoferul maşinii cu număr anti-PSD.

***

Ştirea Iniţială: Şoferul maşinii cu numere anti-PSD înmatriculată în Suedia, Răzvan Ştefănescu, a ajuns, marţi, însoţit de avocat la sediul Poliţiei Rutiere pentru a-şi clarifica situaţia. El susţine că ar fi schimbat plăcuţele de înmatriculare dacă poliţiştii care l-au oprit anterior ar fi dispus acest lucru, întrucât are la el şi numerele de înmatriculare oficiale ale maşinii.

Răzvan Ştefănescu a sosit, marţi dimineaţă, la sediul Poliţiei Rutiere însoţit de un avocat. El a declarat presei că doreşte să-şi clariifice situaţia, prioritatea fiind recuperarea permisului de conducere.

”Sper să se rezolve. Sunt şofer, e meseria mea”, a spus Răzvan Ştefănescu.

Acesta a precizat că ar fi schimbat plăcuţele de înmatriculare de la intrarea în ţară dacă poliţiştii care l-au oprit până acum în trafic i-ar fi atras atenţia că folosirea lor este ilegală şi dacă ar fi dispus schimbarea lor. 

”Dacă le-aş fi schimbat de capul meu aş fi făcut o ilegalitate”, a mai spus Răzvan Ştefănescu care a precizat că are asupra sa şi numerele de înmatriculare oficiale ale autoturismului.

Brigada Rutieră a Capitalei a reţinut, luni, numerele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, după ce au oprit în trafic autoturismul înmatriculat în Suedia. De asemenea, a fost reţinut pemisul de conducere al şoferului, acesta declarând că a înmatriculat maşina în luna aprilie şi că se află în concediu în România, fiind în drum spre litoral.

Poliţia Rutieră a deschis dosar penal în acest caz şi susţine că maşina cu numărul de înmatriculare ”M..EPSD” nu are drept de circulaţie în România, invocând o informare transmisă de Biroul Interpol Stockholm, în timp ce Ambasada Suediei la Bucureşti a precizat că autoturismul are drept de circulaţie în Uniunea Europeană, dar că posesorul trebuie să deţină documentele oficiale pentru ambele seturi de numere – personalizate şi oficiale.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Transport din Suedia,  Eva Isaksen, a declarat că plăcuţele personalizate îi vor fi retrase şoferului român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite