Şoferii, puşi pe jar de noile prevederi rutiere. La Direcţiile Regim Permise din toată ţara se stă la cozi interminabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni stau la cozi interminabile pentru a-şi schimba permisul                  FOTO Adevărul
Mii de oameni stau la cozi interminabile pentru a-şi schimba permisul                  FOTO Adevărul

Aglomeraţie mare la Direcţia Regim Permise (DRPCIV ) din toată ţara. Cu doar trei zile înainte de modificările Codului Rutier prin care devine obligatorie vizita medicală pentru obţinerea sau schimbarea permisului de conducere, la ghişeele de la Înmatriculări Permise se stă la coadă de la primele ore ale dimineţii.

Şoferii cărora urmează să le expire permisele de conducere preferă să stea şi câte şase ore la coadă pentru a şi le preschimba decât să îşi facă analizele care vor deveni obligatorii din 19 ianuarie, o dată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări rutiere.

Oficialii Direcţiei Regim Permise au eliberat în această perioadă de două ori mai multe astfel de documente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reprezentanţii DRPCIV Bucureşti spun că permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 îşi păstrează  valabilitatea administrativă până la data expirarii menţionate în acestea, în funcţie de categoria deţinută.

Astfel, noile permise auto vor fi valabile 10 ani de la emitere în cazul soferilor amatori şi vor avea o valabilitate de 5 ani pentru şoferii profesionişti.

Taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, adică 68 de lei însă, va fi obligatorie vizita medicală, ceea ce va implica şi costuri suplimentare, pentru fiecare consultaţie de specialitate în parte.

50.000 de permise eliberate în cinci zile

Potrivit lui Mihai Enache, purtătorul de cuvânt al DRPCIV, în luna octombrie 2012 au fost eliberate 53.000 de permise şi în noiembrie, 56.000 de permise.

Acesta  a mai precizat că în doar cinci zile au fost eliberate aproximativ 55.000 de permise de conducere, dintre care 9.000 în 27 decembrie, 8.000 în 28 decembrie, 11.300 în 3 ianuarie, 10.500 în 4 ianuarie şi 17.000 de permise în 7 ianuarie.

În Bucureşti au fost eliberate în octombrie 2012 aproximativ 285 de permise pe zi, în noiembrie 344 de permise, în timp ce în zilele de 4 şi 7 ianuarie s-au eliberat 1.500 şi, respectiv, 2.000 de permise pe zi, a mai spus Enache.

El a adăugat că, în ultima perioadă, s-a lucrat peste program pentru rezolvarea tuturor solicitărilor.

„S-a  lucrat şi sâmbătă. Uşile se închid la ora 19.30, după care lucrătorii noştri stau la serviciu până când se rezolvă solicitările tuturor persoanelor aflate, în  acel moment, în sediile noastre", a declarat Enache.

Mopediştii, pe şosele doar cu permis de conducere!

Conform directivelor europene (2006/126/CE), tot din 19 ianuarie 2013, se va introduce permisul obligatoriu pentru mopede. Cei care vor fi prinşi fără permis se vor alege cu dosar penal.

Mare atenţie însă! Permisul de conducere pentru mopede le este necesar celor care nu au nici un fel de permis de conducere. Şoferii care au permis de conducere pentru orice categorie, nu mai trebuie să dea examen ca să conducă mopede.

Tot din 19 ianuarie 2013, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

• 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
• 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
• 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
• 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu pu-terea de peste 15kW;
• 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite