Şoferii prinşi sub influenţa alcoolului se vor putea urca la volan de a doua zi dacă acceptă să-şi conecteze la maşină un alcooltest special care blochează motorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii depistaţi sub influenţa alcoolului şi-ar putea păstra dreptul de a conduce, dacă vor fi de acord să îşi monteze pe maşină un dispozitiv care în viitor să depisteze dacă se mai urcă băuţi la volan. Mai exact, respectivul aparat ar urma să nu îi lase să pornească motorul autoturismului dacă se află sub influenţa alcoolului, se arată într-un proiect de modificare legislativă care ar urma să modifice OUG nr 195/2002.

În motivarea propunerii de modificare legislativă cei 28 de de semnatari, iniţiatorul fiind Lucian Stanciu Viziteu, susţin că deşi în România mor, anual,  zeci de oameni în accidente rutiere produse din cauza alcoolului, „Codul Rutier este mai permisiv” în acest domeniu. „Ţara noastră mai are de îmbunătăţit legislaţia pentru a creşte siguranţa rutieră şi a reduce numărul accidentelor provocate din cauza consumului de alcool la volan”, îşi mai motivează iniţiatorii propunerea care nu renunţă la suspendarea permisului, ba din contră.

Suflă în fiolă şi porneşte motorul

În propunerea de modificare legislativă se arată că un şofer prins băut la volan va putea primi ca sancţiune, în anumite situaţii, restricţionarea dreptului de a conduce.  Mai exact, aceştia ar putea fi lăsaţi în continuare să urce la volan, dar numai dacă îşi montează pe maşină un dispozitiv denumit în proiect „Alcool-Stop”.  Acesta este definit ca un „dispozitiv care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului (...) şi permite pornirea motorului  autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezenţa alcoolului în aerul alveloar (amestec de gaze existent în alveolele pulmonare - n.red) expirat de către conducătorul de vehicul“. 

Practic, ca să demareze, şoferul va fi obligat ca înainte să sufle în „Alcool-Stop”, o fiolă electronică care este cuplată la sistemul electric al autoturismului. Specialiştii în domeniu susţin că, în principiu, inţiativa este bună, dar că sistemul ar putea fi păcălit dacă pasagerul perfect treaz suflă în fiolă în locul şoferului.

180 de zile în loc de 90

Iniţiatorii proiectului vor şi înăsprirea actualei legislaţii. Mai exact, aceştia propun ca şoferii depistaţi cu o anumită alcoolemie la volan să poată fi sancţionati cu  restricţionarea dreptul de a conduce timp de 6 luni ca pedeapsă alternativă la ridicarea carnetului. Adică o jumătate de an conduc după ce suflă în fiolă în loc să nu se mai urce deloc la volan timp de trei luni. Decizia aplicării uneia dintre cele două sancţiuni va fi luată de către agentul constatator. 

În plus, un şofer care se va afla în perioada de restricţionare şi care nu va respecta obligaţia de a dota maşina cu sistemul Alcool-Stop sau care şi-a montat sistemul, dar totuşi s-a urcat băut la volan, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă.

Alte sisteme de detectare a alcoolului la volan

Pe piaţă există şi alte sisteme de blocare a celor care vor să plece la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Cu sprijinul autorităţii pentru siguranţa circulaţiei din Statele Unite şi în parteneriat cu mai mulţi producători auto a fost dezvoltat un sistem care are două feluri de senzori.

Prin intermediul unor senzori aflaţi deasupra coloanei volanului, sistemul DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety) „citeşte” alcoolemia din respiraţia conducătorului. Şi pentru a nu exista confuzii mai mulţi senzori aflaţi pe volan sau pe butonul start-stop, detectează clar dacă şoferul este cel care a consumat alcool şi nu vreun pasager. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite