Şocul posttraumatic îi bântuie pe militarii români care au fost la război în Afganistan sau Irak. Câţi soldaţi sunt afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema militarilor români care au fost în teatrele de operaţii precum Kosovo, Bosnia Herţegovina, Irak sau Afganistan şi care s-a întors cu şoc posttraumatic pare una destul de greu de rezolvat de responsabilii militari.

Concret, pe lângă cei peste 180 de soldaţi s-au întors de acolo cu sechele fizice, unele definitive, alte câteva mii au dobândit sindromul denumit de specialiştii NATO Posttraumatic stress disorder and depression (PTSD). 

Ionuţ Butoi, unul dintre militari români grav răniţi în Afganistan în urma exploziei unei mine, eveniment în urma căruia a rămas paralizat, susţine ca soldaţii atinşi de PTSD se bucură de prea puţină atenţie din partea autorităţilor.

Mulţi au sindrom posttraumatic, dar nu se adresează specialiştilor de frică să nu fie daţi afară din sistem Ionuţ Butoi Militar român grav rănit înAfganistan
Imagine indisponibilă

 „Numărul militarilor români cu şoc posttraumatic este, după părerea mea, extrem de mare. Marea majoritatea a celor care au fost în teatre de operaţii suferă de aşa ceva. Chiar şi eu am acest sindrom, dar mi s-a spus că îl stăpânesc destul de bine. Există militari care au această suferinţă, dar nu se adresează specialiştilor de frică să nu fie daţi afară din sistem. Oricum pot spune că centrele de recuperare pentru aceşti militari sunt total insuficiente”, a explicat pentru „Adevarul” veteranul Ionuţ Butoi (Foto sus). 

Cifrele adevărului

De altfel, existenţa stresului posttraumatic în Armata Română a fost recunoscută de oficialii MApN abia anul trecut când s-a comunicat că 19 militari români suferă de acest sindrom. Numărul acestora este în realitate mult mai mare dacă avem în vedere că, în timp, peste 40.000 de militari români au luptat peste graniţe, iar conform datelor oficiale ale Pentagonului, în funcţie de conflict, un procent între 12 şi 20 la sută din soldaţi sunt atinşi de acest sindrom. Procentul cel mai mic s-a înregistrat în Operaţiunea Iraqi Freedom, iar cel mai mare în timpul Războiului din Golf, misiuni în care au participat şi militari români. Pentru militarii din Afganistan, procentul de îmbolnavire este undeva la mijloc. Drept urmare, un mic calcul ne arată că numărul real al militarilor români suferizi de PTSD este de cel puţin 4.800. 

Despăgubiri date în premieră

Pe de altă parte, în premieră, un militar care a rămas cu surditate parţială după exerciţiile de tragere în poligon va primi de la MApN despăgubiri de peste 100.000 de lei, a decis Curtea de Apel Cluj. Magistraţii au respins definitiv apelul Ministerului Apărării şi au menţinut hotărârea dată anterior de Tribunal. 

Asta după ce avocaţii militarului au cerut instanţei să constate că acesta a suferit practic un accident de muncă în timpul şedinţelor de trageri în poligon deoarece nu au fost îndeplinite normele de securitate şi sănătate în muncă.  Concret, apărătorii au explicat că accidentul de muncă s-a produs ca urmare a obligării militarilor participanţi la exerciţiu să lanseze, fără protecţie, mai multe proiectile decât prevăd normele în materie. „Ulterior accidentului de muncă, superiori ierarhici ai militarului lezat au încercat să acopere incidentul, prin falsificarea mai multor documente”, se mai arată într-un comunicat al casei de avocatură care l-a reprezentat pe militar. Acum, prin sentinţa judecătorească unitatea militară din Cluj a fost obligată la plata a 100.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale şi la plata sumei de câte 16.000 lei din 5 în 5 ani, pentru tot restul vieţii reclamantului, în limita sumei totale de 135.000 lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite